Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:54 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, la un an. Cărţi rare, reviste valoroase şi colecţii personale au atras mii de accesări

ro

09 Jan, 2019 00:00 1706 Marime text
Într-o piaţă a presei naţionale şi internaţionale inundată de fake-news, în care ştirile „sângeroase” fac trafic înfiorător, cotidianul ZIUA de Constanţa îndrăznea, în luna noiembrie 2017, să spere că va reuşi să întoarcă publicul cu faţa către lectura de calitate, lansând în atenţia cititorilor săi o cu totul altfel de provocare, aceea a revenirii la rădăcini, la istoria Dobrogei, la valori.
 

 
Pe 23 noiembrie 2017, în cadrul unei ceremonii de sărbătorire a 139 de ani de la revenirea Dobrogei pe harta României, eveniment intitulat #SărbătoreşteDobrogea, era lansat, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa, primul Fond documentar online susţinut de platforma unui ziar românesc, purtând titulatura „Dobrogea de ieri şi de azi”.
 
Fără false pretenţii de documentarişti ori istorici, ci doar de jurnalişti, pentru prima dată în presa regională era oferită publicului cititor o impresionantă colecţie documentară de fotografii de presă, autografe, semnături, ilustrate, cărţi vechi despre Dobrogea, ziare vechi, facsimile, hărţi, manuscrise, afişe, în cadrul Bibliotecii Virtuale a publicaţiei ZIUA de Constanţa.
 
„Dobrogea, cincizeci de ani de vieaţă românească”, „Tomi-Constanţa”, a colonelului Marin Ionescu Dobrogianu, „Un sat dobrogean Ezibei”, de C.D. Constantinescu Mirceşti sau „Dobrogea în pragul veacului al XX-lea” de M.D. Ionescu, sunt primele Cărţi despre Dobrogea, extrem de valoroase, pe care cititorii le-au lecturat virtual şi care astăzi înregistrează mii de accesări.
 
Şi pentru că suntem la capitolul cărţi, la fel de apreciate sunt şi cele şapte titluri dedicate vieţii artistice la malul Mării Negre, o altă colecţie ce s-a adăugat în Biblioteca Virtuală, cu prilejul organizării, pe 12 iunie 2018, a evenimentului dedicat comunităţii teatrale constănţene #RespectTeatru.
 
La fel de valoroasă şi cu interes a fost primită şi seria veche a revistei „Analele Dobrogei”, care, cu sprijinul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa astăzi, iată, poate fi răsfoită virtual.
 
Tot atunci am beneficiat de îmbogăţirea fondului de donaţii, intrând în posesia unor valoroase colecţii personale de fotografii, aparţinând primului director al Teatrului de Stat din Constanţa - Jean Ionescu, ori regretatului actor constănţean Jean Constantin, dar şi fotografii şi afişe oferite de soprana Aida Abagief ori de inginerul Dan Şambra
sau colecţia de reviste „Teatrul”, oferită de teatrologul Anaid Tavitian.
                        
Astfel, reuşeam să reconstituim istoria, fie ea şi pe frânturi, a vieţii culturale tumultuoase într-o vreme la Constanţa, dar care nu lasă în urma ei nicio dovadă palpabilă, nicio arhivă, decât poate cea sentimentală.
 
Anul 2018 avea să mai aducă Bibliotecii Virtuale ZIUA de Constanţa o plusvaloare prin evenimentele de anvergură pe care le-a organizat şi care s-au concretizat în cuprinderea lor în Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi”. Nu mai departe evenimentul dedicat memoriei marelui istoric şi ctitor dobrogean #Adrian V. Rădulescu, care se regăseşte, la ora actuală, în această bibliotecă şi prin intermediul colecţiei de fotografii absolut inedite oferite fie de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, fie de familie. Readucem astfel în spaţiul virtual atât de cuprinzător nume şi personalităţi care nu meritau să fie date pradă uitării.
 
Cineva spunea cândva că oferim nemurirea, aducând în acest spaţiu al Bibliotecii Virtuale cărţi rare, ilustraţii, dovezi ce scriu la rândul lor istorie. Într-adevăr, Cărţile poştale şi colecţia documentară Constanţa de ieri şi de azi
nu contenesc să fie accesate de nostalgici, dar şi de tineri, deopotrivă, din dorinţa de a redescoperi locuri devenite acum amintire.
 
Nu ne vom opri aici, pentru că în 2019 ne-am propus să vă aducem în faţa altor provocări legate de istoria Dobrogei şi de personalităţile dobrogene care parcă ne fac să ne simţim mândri că aparţinem acestui colţ de Românie binecuvântat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii