Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 121 de ani de la înfiinţarea Cercului literar „Ovidiu”, precursorul primei biblioteci constănţene. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

28 Jan, 2019 00:00 2032 Marime text
Într-o corespondenţă a publicaţiei „Istrului”, publicată în lucrarea Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei, alcătuită de istoricul Stoica Lascu şi datată Constanţa, 28 ianuarie 1898, aflăm despre iniţiativa unui însemnat număr de tineri inteligenţi care s-au constituit - sub numele de „Ovidiu” - într-un cerc literar.
 

 
„Scopul cercului este de a ridica nivelul cultural în judeţul nostru: prin înfiinţarea unei biblioteci universale, prin ţinerea de conferinţe literare şi ştiinţifice, prin fondarea unei şcoli de adulţi şi întemeierea unei reviste literare. Preşedinte al acestei instituţiuni frumoase este dl. Petre Vulcan. Membrii cercului înscrişi până acum sunt în număr de 101. În scopul alcătuirii unei biblioteci de care am vorbit, dl. Petru Vulcan, în seara de 18 ale lunei curente, a ţinut prima sa conferinţă «Despre Iisus».(...) Fondarea Cercului literar «Ovidiu» a schimbat în mod desărvârşit oraşul Constanţa. Tinerimea în grupuri, în preajma statuei lui Ovidiu nu discuta decât de această instituţiune, care a înălţat moralul tuturor, elita. Doamnele, domnişoarele încep a adera înscriindu-se ca membrii. Conferinţa dlui Petru Vulcan la inaugurarea cercului Ovidiu a avut un răsunet pătrunzător şi în inimile celor mai sceptici. E un fel de pornire spontanee a unei mişcări generoase, pentru propăşirea culturală a acestei ţări după 20 de ani de ocupaţiune a Dobrogei. Deşi nu suntem în timpul sezonului totuşi e o mişcare, o vioiciune cum nu s-a mai pomenit în Constanţa”.
 
Textul integral îl puteţi găsi AICI.
 
Petru Vulcan a fost cel care a înfiinţat prima bibliotecă publică din Constanţa, deschisă pe 8 septembrie 1898, şi prima revistă de cultură dobrogeană, „Ovidius”, al cărei prim număr a apărut pe 15 septembrie 1898.
 
Funcţionar, poet, romancier şi publicist, a colaborat la 13 ziare şi reviste şi a fost iniţiatorul „Revistei de la Mare”. El a editat şi primul album al Dobrogei şi a înfiinţat, la 1916, Asociaţia ziariştilor constănţeni.
 
Aşadar, istoria Constanţei - ori memorialistica sa - a fost relatată, de la fata locului, de Petru Vulcan, chiar de la naşterea urbei noastre româneşti. Pe numele lui adevărat Petru Ghinu, omul de cultură s-a născut în 1866, în satul Târnova, din fosta provincie otomană Macedonia, localitate aflată în apropierea oraşului Monastir (Bitola de azi). Rămas orfan de ambii părinţi, este chemat de rude în România, la Hinova, lângă Turnu Severin, în 1880. Urmează cursurile Facultăţii de litere şi filozofie din Bucureşti, iar în 1897, se stabileşte în Constanţa, unde va rămâne până la sfârşitul zilelor sale, pe 4 februarie 1922.
 
„Petru Vulcan, păstrând proporţiile, a însemnat pentru Dobrogea, în mic, ceea ce a însemnat un Heliade şi Asachi pentru Muntenia şi Moldova în mare. Petru Vulcan trebuie considerat ca pionierul literaturii şi culturii româneşti în Dobrogea. El a adus scrisul românesc pe aceste meleaguri, el ne-a dat cea dintâi revistă literară dobrogeană, «Ovidiu», în paginile căreia stă păstrată o comoară de simţire românească”, scria în revista „Farul”, pe 16 aprilie 1933, publicistul I.T. Vladimir. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii