Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Episodul al IX-lea Am fost şi eu redactor-şef la ZIUA de Constanţa

ro

15 Nov, 2012 02:55 5240 Marime text
ziua_12_ani_laszlo_kallai.jpgIeri am vorbit despre Bebe Pitei. Astăzi, mă simt obligat să vorbesc despre cei din redacţie care au pus osul la muncă la fel ca şi Bebe. Mircea Maer, Antonia Ispas, Adi Dinu, Mariana Doicaru, Dragoş Băicoianu, Doru Copoţ, Magdalena Stroe, Mirabela Panfil, Gelu Strâmboaia, Kristina Deppner, Mihai Rotaru, Lili Mihai, Carmen Pop, Marius Ştirbu, Mugur Grosu, Marius Antonescu, Adi Boioglu, Simona Dragne, Andreea Pitei şi Emilian Andrei au format echipe profesioniste. La un moment dat, ZIUA de Constanţa a devenit punct de reper nu doar pentru cititori, ci şi pentru colegii din alte redacţii. Nu odată s-a întâmplat ca în redacţiile ziarelor concurente reporterii să fie apostrofaţi de şefii lor pentru că habar nu aveau de informaţii care la noi erau deschidere de pagină. Cei de mai sus au ridicat ştacheta şi acest lucru a contribuit la evoluţia presei din Constanţa.

Unii dintre foştii jurnalişti de la ZIUA de Constanţa au devenit cu timpul oameni care definesc mersul presei constănţene şi nu numai. Alţii s-au lăsat de presă şi au devenit medici, procurori ori afacerişti.

Dacă până acum am vorbit despre redactori şi reporteri, nu pot omite nici colegii care erau în spatele echipei de jurnalişti. Secretarul general de redacţie, în persoana lui Ciprian Bodu, a avut grijă ca ziarul să fie paginat profesionist, jonglând cu dibăcie printre mofturile şi pretenţiile mai mult sau mai puţin justificate ale ziariştilor şi printre regulile de paginaţie. Tehnoredactorii, cei năpăstuiţi ai unei redacţii - de ei se ia toată lumea - Adi Borcan, Simona Cătălui şi Mihai Radu au definit „faţa" ziarului. Nici postul de corector nu a fost inventat pentru oameni cu inimă slabă. Ziaristul crede că ştie gramatică, în schimb şefii vor un ziar cât mai „curat", iar corectorul este la mijloc. Kati Fricosu a făcut faţă cu cinste acestei provocări.

Aşa cum este şi în viaţă, cei mai importanţi sunt pomeniţi ultimii. Astfel, dedic un capitol aparte frumoasei secretare, Violeta. Pe numele ei din buletin Violeta Rodica Dinulescu, ulterior Buşurică, este singura persoană care a fost în redacţie când am ajuns la Constanţa şi este şi în prezent un om de bază al ziarului. Violeta ştia tot ce se întâmplă în redacţie, dacă pierdeam vreo hârtie ea ştia în ce teanc se află, dacă vreun reporter uita de o conferinţă de presă, Violeta îi aducea aminte. Secretară ideală, deci nu mă miră faptul că şi după 12 ani este la firmă şi ocupă o funcţie importantă, cea de şefă a Departamentului Publicitate.

Un alt personaj important a fost patronul firmei, care deţinea contractul de franciză cu firma care edita ziarul ZIUA, Gheorghe Verioti. Nu am văzut un om mai calm ca el. Oricât l-am terorizat pentru a obţine condiţii mai bune pentru oamenii mei, nu am reuşit să-l scot din ritmul său, cu toate că „şedinţele" erau infernale şi rareori se terminau mai repede de două ore. Bravo lui!

Sper că nu am omis pe nimeni, dar dacă s-a întâmplat asta nu a fost intenţionat şi îi cer scuze celui omis prin memoria mea scurtă.

A fost o echipă bună, care fără îndoială ar fi în stare să facă o nouă „revoluţie" în presa din Constanţa. În ceea ce mă priveşte, aş fi dispus să le fiu şef şi, alături de ei, să produc un ziar cel puţin la fel de performant ca în urmă cu 12 ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Liliana MIHAI 20 Nov, 2012 20:28 Multumesc, Lotzi! Te salut cu drag!