Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiripesurse.ro Lista instituțiilor care caută „acoperiți” în Justiție a fost clasată de CSAT

ro

29 Jan, 2016 14:40 3499 Marime text
 
CSAT ține secretă lista instituțiilor care verifică să nu fie ofițeri acoperiți în justiție. Inclusiv cadrul legal în domeniu este clasificat. Cine verifică concret dacă un judecător este ofițer acoperit și în baza căror prevederi legale se face verificarea rămâne un aspect ascuns opiniei publice, din rațiuni care țin de protecția informațiilor clasificate, rezultă dintr-un răspuns transmis stiripesurse.ro.
 
Independența justiției este asigurată de statul român prin Constituție. Interdicția prezenței ofițerilor acoperiți în Justiție pleacă de la art 124 din Constituției României, potrivit căruia "Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii" deoarece justiția trebuie să fie "unică, imparţială şi egală pentru toţi", cu alte cuvinte justiția trebuie să decidă fară niciun fel de influență, presiune sau amenințare directă sau indirectă.
 
În spiritul Constituției, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor interzice magistraților să lucreze, inclusiv acoperit, pentru serviciile de informații. Magistratii trebuie sa completeze în acest sens, în fiecare an, o declaraţie din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Potrivit legii, CSAT verifica realitatea acestor declaratii.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat "veridicitatea declaraţiilor" magistraților. "În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii", se arata in comunicatul din 18 ianuarie.
 
Semne de întrebare asupra procedurii a ridicat însuși șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, potrivit căruia "CSAT nu are instrumente la dispoziție pentru a verifica 23.000 de magistrați". "Poate să ia acele declaraţii pe propria răspundere şi să le trimită instituţiilor, instituţiile răspund (...)  Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost răspunsul instituţiilor statului", a adăugat Dan Mihalache.
 
Documentul clasificat
 
Știripesurse.ro a cerut CSAT-ului să comunice, nominal, care sunt acele "instituții abilitate" care au făcut verificările precum care este cadrul legal în baza căruia acele "instituții abilitate" au desfășurat activitatea de verificare a declarațiilor magistraților. Cu alte cuvinte, am cerut simpla enumerare a instituțiilor implicate și legea care le dă voie să facă acest lucru. Totul este clasificat.
 
"În legătură cu solicitarea de a nominaliza "instituțiile abilitate" să efectueze verificările în legătură cu veridicitatea declarațiilor depuse de cãtre magistrați, vă informăm că respectivul document nu face parte din categoria acelora pentru care există obligația legală de a vi le pune la dispoziție, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaþiile de interes public, întrucât Hotãrârea CSAT referitoare la punerea în aplicare a prevederilor art. 7 alin 3 din Legea nr. 303/2004, republicată, reprezintă un document clasificat, informațiile conținute și difuzarea acestora fiind sub incidența protectivă a Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate", a fost răspunsul primit în urma solicitării către CSAT.
 
Constituția României spune că "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit" dar face precizarea că "Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze (…) securitatea naţională", prevederile fiind incluse în articolul 31.
 
Astfel, Legea 544/2001 privind Liberul acces la informati de interes public oferă autorităților dreptul de a nu transmite "informaţiile din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii".
 
Mai multe pe: Stiripesurse.ro
Sursa: Stiripesurse.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii