Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zicu, pe banca tehnică la Farul Constanţa. Mesajul său pentru fani Ciprian Marica - „Este un nou început, cu Ianis antrenor“ (galerie foto + video)

ro

04 Jul, 2019 00:00 4121 Marime text

Ieri-dimineaţă, echipa de fotbal Farul Constanţa s-a reunit de după vacanţă şi a efectuat primul antrenament, sub comanda unei noi conduceri tehnice. Tot ieri, finanţatorul Ciprian Marica l-a prezentat oficial pe antrenorul Ianis Zicu (35 de ani), constănţean, lansat în fotbal de FC Farul, club pentru care a şi jucat la prima echipă, în sezonul 2002/2003.

În afară de Zicu, din staff-ul tehnic al Farului mai fac parte antrenorul Daniel Florea (fostul fundaş stânga de la Oţelul Galaţi, Dinamo sau Şahtior Doneţk), antrenorul de portari Mihai Moraru (care a activat şi la echipa naţională a Moldovei) şi preparatorul fizic Cătălin Buşuricu (şi el din Constanţa şi care a mai lucrat la clubul constănţean). Ianis Zicu a semnat în primă fază un contract pe un an.

Entuziasmul, energia şi ambiţia unui antrenor tânăr

Ciprian Marica a explicat de ce a fost numit Ianis Zicu antrenorul Farului. „În primul rând, pentru că e un copil al Farului, a crescut aici, a învăţat, ştie ce înseamnă Farul. Este un copil al Constanţei. Ştie mentalitatea, spiritul echipei şi, nu în ultimul rând, pentru că îmi e prieten apropiat, de când eram copii. Ştiu cât e de pasionat şi câtă ambiţie avea şi are pentru a reuşi, atât ca jucător, iar acum şi ca antrenor. Am stat de vorbă cu el şi cred că Farul are nevoie astăzi de entuziasmul unui antrenor tânăr, de energia şi de ambiţia lui. A lucrat cu antrenori mari, a văzut cum funcţionează lucrurile în străinătate. Trebuie să avem curaj. Vedem jucătorii de la echipa naţională U-21, care au antrenor tânăr şi care fac performanţă. Este un nou început, cu Ianis antrenor. Îi doresc încă o dată baftă, sper ca oamenii să fie alături de el. Eu unul am încredere. Sper ca cei care au crezut în mine încă de când am venit la Farul să-i acorde aceeaşi încredere şi lui Ianis“, a spus Marica.

S-a lansat în antrenorat doar din pasiune

Noul antrenor al Farului a spus că are o dorinţă „extraordinară“ de a reuşi în această meserie, pe care a început-o „doar din pasiune“. „Este un moment important pentru oraş, pentru aceşti jucători tineri care au venit acum la echipă şi pentru cariera mea de antrenor. Am început-o doar din  pasiune, nu pentru a-mi câştiga existenţa. Sunt aici plin de entuziasm şi de încredere că pot avea rezultate extraordinare cu această echipă pentru nivelul la care suntem acum. În cel mai scurt timp, vom mai aduce câţiva jucători şi cred că Farul poate să aibă un parcurs foarte bun. Sper ca cei care spun acum că nu am foarte multă experienţă în antrenorat (şi sunt probabil îndreptăţiţi) să se uite puţin în spate şi să vadă că actualul selecţione al României, Cosmin Contra, când a început cariera de antrenor, era coleg cu mine la Timişoara, iar a doua zi de dimineaţă a devenit antrenor principal. Eu studiez această meserie de trei ani, lucrez de ceva timp în branşă. Nu la nivel de seniori, dar ştiu exact ce trebuie să fac“, a menţionat Zicu, cel care, înainte de a veni la Farul a pregătit grupa 2000/2001 de la FC Voluntari (care e prima sa experienţă ca antrenor).



Antrenorul cu portarii a lucrat şi la Naţionala Moldovei

Zicu a prezent şi restul oamenilor din staff-ul tehnic: „În primul rând, vreau să spun că eu nu am secunzi. Cei din staff meu sunt principali ca şi mine. În trecut, principalul făcea tot, şi medical, şi bucătărie, şi curăţenie. Oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar ce trebuie să facă la un club de fotbal.  Este Daniel Florea, pe care îl ştiţi. Antrenor cu portarii e Mihail Moraru, care are un CV bun. A activat şi la echipa naţională a Moldovei şi lucrează de ceva timp în fotbalul românesc. Preparator fizic e Cătălin Buşuricu, îl cunosc de mult timp, a fost şi antrenorul meu la ASA Tg. Mureş cu Liviu Ciobotariu, este constănţean, a mai fost la club“.

George Galamaz, team manager

O altă noutate este fostul fotbalist George Galamaz, care a mai lucrat în staff-urile administrative şi la alte cluburi, iar la Farul va fi team manager. „Îl va ajuta pa Ianis în tot ce înseamnă extrasportiv, organizarea echipei, nevoile şi necesităţile jucătorilor“, a spus Ciprian Marica. „E un conducător care a obţinut două trofee în ultimii ani în fotbalul românesc. E greu să găseşti conducător cu trofee şi să-l aduci în acest moment. El avea şi alte opţiuni, dar a hotărât să vină alături de noi, să ne ajute cu experienţa sa. Este foarte important ca oamenii de lângă echipă să asigure liniştea jucătorilor şi a noastră, să ne antrenăm în condiţii decente“, a menţionat Zicu.

Nu va fi o problemă să continue. Sau să se despartă

În ce priveşte contractul noului technician farist, finanţatorul clubului a precizat că „ne-am gândit la un prim pas, pe acest an. Nu va fi o problemă să continuăm“. „…sau să ne despărţim, dacă nu vor fi rezultate. Aşa e în fotbal, chiar dacă mă cunosc cu Ciprian de atâţia ani, dacă nu vor fi rezultate, este normal să intervină despărţirea. Eu, ca jucător, am avut într-un sezon şapte antrenori. Aşa că orice e posibil. Dacă nu vor fi rezultate, sunt primul care vreau să ajut echipa şi vom lăsa pe altcineva care poate face lucrurile mai bine. Dar vă spun că toate lucrurilee vor fi în regulă şi echipa va arăta bine“, a completat Ianis Zicu.

„Le cer scuze“

Noul antrenor al Farului a ţinut să le transmit un mesaj fanilor echipei, cerându-şi scuze pentru un episod petrecut cu mulţi ani în urmă, la un meci jucat la Constanţa în care Ianis a venit ca adversar al „marinarilor“. „Sunt convins că există o problemă din urmă cu ceva timp, vreo 17 ani. A fost o partidă în care eu am reacţionat într-un mod pe care acum îl regret şi nu l-aş mai face, ţinând cont să sunt adult şi văd lucrurile altfel. Eram un copil în formare, aveam 19 ani, din punct de vedere psihologic şi uman nu eram capabil să fac diferenţa între o înjurătură primită în tensiunea unei partide şi reacţia mea, pe care nu trebuia să o am. Pe această cale, le cer scuze spectatorilor şi sper să înţeleagă că una a fost acum 17 ani, când am avut acea reacţie pe care o regret şi alta e acum, când sunt în postura de antrenor şi vin cu toată pasiunea pentru a ajuta clubul, pentru a mă ajuta pe mine şi jucătorii. Pentru ce i-a deranjat pe spectator atunci le cer scuze încă o dată şi sper să fie înţelegători cu jucătorii şi să fie o atmosferă bună în sânul echipei. Pe cei care s-au simţit jigniţi la momentul respectiv îi aştept şi vreau să discut personal cu ei. Atunci şi ei erau copii, acum sunt de aceeaşi vârstă cu mine şi putem să avem un dialog decent şi să înţelegem lucrurile altfel“, a arătat Zicu.

„Să arunce piatra cel care n-a greşit!“

Şi Ciprian Marica a comentat acest subiect: „Cu toţii greşim. Câţi dintre noi nu am greşit? Să arunce piatra cel care n-a greşit! Nu putem judeca un copil la 20 de ani, iar noi să avem pretenţia să fim iertaţi. Ianis a explicat foarte bine. Trebuie să existe o unitate. Eu am discutat cu mare parte din suporteri, că era importantă şi părerea lor. Oamenii au şi opinii diferite, le acceptăm, dar ce contează e ca atmosfera să fie un decentă, frumoasă, aşa cum suporterii constănţeni ne-au oferit-o de fiecare dată“, a precizat fostul internaţional român.

„Sunt adeptul fotbalului ofensiv“

Din postura de antrenor al Farului, Zicu a spus că primul obiectiv e clasarea în primele şase - opt echipe, dar dorinţa sa cea mare e să promoveze echipa în Liga 1. „Pe termen scurt, mi-am propus să creez o echipă care să joace fotbal. Sunt adeptul fotbalului ofensiv, aşa cum aţi văzut şi la Under-21. Ofensiv nu înseamnă neapărat să ai mingea sub control tot meciul, ci să stai în jumătatea adversă, să faci presing, să recuperezi balonul sus, să pui probleme adversarului şi când are el controlul. Ca obiectiv, normal că mi-aş dori cel mai mult, promovarea. Ştiu că pare ciudat să spun aceasta, că mai sunt numai patru săptămâni până la prima etapă. Mi-aş fi dorit să fi fost şapte - opt săptămâni, să am un ciclu complet, să pot cuprinde toată metodologia, iar echipa să arate bine la prima etapă din punct de vedere fizic. Dar vom lucra în cele patru săptămâni, astfel încât să avem ritm de joc la debut. Liga a 2-a e foarte echilibrată în acest sezon. Mi-am trasat singur un obiectiv, îmi doresc să promovez, aşa cum e dorinţa unanimă. E foarte important începutul de sezon, dacă la prima etapă vom putea să le facem faţă celor mai bune echipe din campionat, pentru că sunt în faţa noastră cu foarte mult, au deja trei săptămâni de pregătire, loturi structurate de anul trecut şi bugete importante. Eu îmi doresc să termin în primele şase - opt echipe, ca prim obiectiv, dar dorinţa e să promovez“, a menţionat Zicu.

Cine a mai rămas din lotul din sezonul trecut

Ieri, la primul antrenament al pregătirii de vară, au participat 21 de jucători, alţi doi fiind la examenul de bacalaureat. Din efectivul de anul trecut, au rămas fotbalişti precum Avram, Doumbia, Antoche, Ispas (e încă sub contract cu Farul, dar sunt câteva discuţii), Toma, Moldovan sau Zanfir. În lotul actual, sunt şi jucători aduşi de Zicu, „pe care îi ştiam, i-am văzut la loturile naţionale, sunt copii de viitor“. „Regula tinerilor pe care trebuie să-i folosim ne obligă să avem şapte - opt astfel de fotbalişti în lot. Nu poţi sta doar în patru. Unii vor pleca la loturi, poate vor interveni accidentări şi eşti blocat. Iar diferenţa la Liga a 2-a se va face la nivelul tinerilor. Avem şi jucători din academia proprie, dar mai căutăm patru - cinci fotbalişti cu experienţă“, a mai spus Ianis.  
           
Are încredere că Farul va ajunge pe un drum lin     

„Ne dorim, visăm, să promovăm. Dar, totodată, trebuie să fim realişti şi să vedem problemele pe care le avem, nu puţine. Mă refer în primul rând la infrastructură, nu avem unde să ne antrenăm, încercăm să găsim soluţii. Terenul de joc arată cum arată, mini-cantonamentul e iarăşi o problemă. Sunt multe de discutat. Prefer să rămână probleme interne. Sigur că sunt şi problemele financiare de anual trecut, pe care sper ca în cel mai scurt timp să le pot rezolva. Am încredere că încet-încet (nu avem cum peste noapte) să ajungem pe un drum lin şi să ne meargă din plin. Lucrăm la dosarul de finanţare şi sper ca până la finele acestei săptămâni să putem prezenta autorităţilor locale, spre aprobare, un proiect pe termen mediu şi lung“, a punctat Ciprian Marica.

Pregătesc un cantonament

Ieri, echipa a avut în program două antrenamente şi la fel va fi astăzi şi vineri. Sâmbătă dimineaţă, jucătorii vor avea un test fizic, pentru a se vedea la ce nivel sunt, individual, iar apoi, dacă lucrurile sunt în regulă cu toţi, se va disputa un joc-şcoală. „Suntem puţin în urmă, echipele au început de mult timp pregătirea. Încercăm să comprimăm lucrurile. Pregătim un cantonament, ni-l dorim în cel mai scurt timp“, a precizat Ciprian Marica    

Din SSC Farul în FC Farul

Fostul internaţional deţine marca FC Farul şi s-au demarat demersurile necesare astfel încât, din sezonul viitor, echipa să folosească acest nume, nu SSC Farul, cum a fost până acum. „Am notificat Federaţia în termenul aprobat de dânşii, am urmat toţi paşii, şi cei ceruţi de Judecătorie. Lucrurile sunt în derulare. Ne dorim ca până la începutul campionatului să se rezolve, iar din sezonul viitor echipa să fie FC Farul“, a menţionat Ciprian Marica.

„Grigoraş ne-a ajutat“

Din noul staff tehnic nu va mai face parte fostul antrenor principal, Petre Grigoraş, despre care se vorbea că va fi director tehnic. „Îi mulţumesc lui Petre Grigoraş pentru situaţia grea în care a fost alături de echipă. Consider că ne-a ajutat şi nu pot să rămân cu dânsul decât într-o relaţie de prietenie. Sper că şi din partea dânsului e la fel. Consider că Farul avea nevoie de un om care să nu fie fost hârşâit de problemele de la club din perioada anterioară, care vine cu toată deschiderea, cu entuziasm, un tânăr dornic de performanţă. Îi urez lui Petre Grigoraş succes în viitoarea sa provocare în fotbal, care înţeleg că este la Medgidia. Sper să facă treabă bună. E un antrenor care merită tot respectul nostru“, a spus Marica.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

LIVE VIDEO Conferinţă de presă la Farul Constanţa. Antrenorul Ianis Zicu, prezentat oficial (galerie foto)

Imagini de la eveniment Farul Constanța s-a reunit sub comanda lui Ianis Zicu (galerie foto + video)

UPDATE. „Din nou acasă!“ Farul Constanța anunță mâine noul staff tehnic, iar echipa va avea reunirea oficială
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii