Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FC Viitorul va juca în Liga Campionilor Vasile Mănăilă - „E un vis care ni se împlineşte“

ro

22 May, 2015 00:00 2046 Marime text
A devenit oficial, campioana României la juniori A, FC Viitorul, va evolua în Liga Campionilor pentru echipele Under-19, întrecere cunoscută sub denumirea de UEFA Youth League

Formatul întrecerii va cunoaşte modificări substanţiale începând cu ediţia 2015/2016. În încercarea de a-i aduce în prim-plan pe cei mai talentaţi juniori ai Europei, UEFA a decis ca, în ediţia viitoare a UEFA Youth League, să participe şi campioanele celor mai bune 32 de ţări ale Europei, conform coeficientului UEFA. Printre acestea se numără şi România (locul 16 în Europa, potrivit coeficientului), care va fi reprezentată de proaspăta campioană FC Viitorul Constanţa.


Această decizie a fost luată pentru că, în majoritatea cazurilor, campioanele naţionale U-19 erau altele decât echipele care participau în UEFA Youth League. Iată câteva exemple în acest sens: în Spania, campioană naţională U-19 este Villareal, iar în grupele Champions League au obţinut drept de participare FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid / Valencia; în Anglia, campioană naţională U-19 este Middlesbrough, iar în grupele Champions League vor participa Chelsea, Manchester City, Arsenal / Manchester United; în Olanda, campioană naţională U-19 este Ajax Amsterdam, iar în grupele Champions League va participa PSV Eindhoven; în România, campioană naţională U-19 este FC Viitorul, iar în grupele Champions League vor participa, dacă trec de tururile preliminare, ASA Tg. Mureş sau Steaua.

După două tururi, Viitorul poate ajunge în optimi

Ca şi până acum, se vor forma opt grupe a câte patru echipe (identice cu grupele echipelor de seniori care pătrund în grupele Ligii Campionilor). Câştigătoarele grupelor se vor califica direct în optimile UEFA Youth League, iar ocupantele locurilor secunde vor susţine baraj pentru accederea în optimi. În paralel cu cele opt grupe, cele 32 de campioane naţionale vor susţine două tururi eliminatorii (tur-retur) şi astfel vor rămâne opt echipe. Cele opt formaţii clasate pe locul secund în faza grupelor vor susţine un meci de baraj cu cele opt echipe campioane naţionale rămase în urma meciurilor eliminatorii. Câştigătoarele din aceste jocuri se vor califica în optimile de finală ale UEFA Youth League, fază a competiţiei în care vor întâlni cele opt câştigătoare de grupe. UEFA Youth League va continua apoi cu sferturi, semifinale şi finală.

Paul Peniu - „O surpriză plăcută şi bine-meritată“

„E o surpriză plăcută şi binemeritată pentru copiii noştri, care sunt campioni pentru al patrulea an consecutiv. Sper să însemne foarte mult pentru noi această participare. Vestea a venit ca o încununare a muncii băieţilor, dându-le posibilitatea de a ajunge într-o competiţie în care puţini copii de vârsta lor au ocazia să joace. În campionatele puternice, majoritatea echipelor se preocupă în mod deosebit şi de copii. La noi, Steaua a abandonat momentan această idee, iar în ediţia trecută le-am împrumutat noi jucători. Această decizie a UEFA este una bună, deoarece, pentru a fi campion la această categorie de vârstă, trebuie să te numeri printre cele mai bune echipe din ţară, dacă nu să fii chiar cea mai bună“, a declarat Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“.

Proiectul începe să dea roade

„Participarea în UEFA Youth League e o surpriză şi o răsplată pentru munca noastră. Demarat acum cinci ani, proiectul Academiei Hagi începe să dea roade. Copiii au muncit aproape un an pentru acest succes. Am strâns rândurile. Am muncit zi de zi, în mod corect. Când ieşi campion, înseamnă că munceşti bine. E un vis care ni se împlineşte. Toţi tindem să jucăm şi să antrenăm în Liga Campionilor. E o onoare şi o plăcere şi, în acelaşi timp, o experienţă foarte plăcută“, a spus şi Vasile Mănăilă, antrenorul echipei de până în 19 ani FC Viitorul.

Şansă mare pentru jucători

Jucătorii campioanei aşteaptă cu interes participarea în această competiţie. „Vom avea meciuri foarte grele, cu echipe redutabile din Europa, astfel că va fi important să câştigăm contra lor“, a spus Florinel Coman. „Evoluţia în Liga Campionilor înseamnă mult pentru noi, ne ajută să progresăm pe plan sportiv. Avem ocazia de a ne confrunta cu jucători de la echipe mari. Noi am mai întâlnit însă formaţii de renume din străinătate, la turneele internaţionale la care am participat“, a declarat şi Bruno Vasiu. „Va fi mult mai greu decât în întrecerea internă, dar e o şansă mare pentru noi, de care sperăm să profităm“, a precizat Alexandru Stoica.
 
Sursa foto: Academia Hagi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii