Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tehnicianul a câştigat în instanţă 10.000 de euro, dar lupta nu s-a încheiat Procese şi acuze între antrenorul Ion Crăciun şi autoritatea locală din Medgidia

ro

23 Aug, 2013 00:00 2405 Marime text
Fostul antrenor al echipei de handbal masculin CSM Medgidia, Ion Crăciun, a dat în judecată Primăria Medgidia, solicitând plata unor drepturi financiare. Magistraţii au aprobat să-i fie plătită suma, însă Primăria contraatacă, depunând plângere împotriva lui Crăciun, clubul sportiv fiind citat la Curtea de Apel Constanţa.
 

Ion Crăciun este actualmente antrenorul echipei feminine CSU Neptun Constanţa (pe care a promovat-o în acest an în Liga Naţională), dar a activat, cu câţiva ani în urmă, şi la formaţia de băieţi CSM Medgidia, care s-a desfiinţat între timp. Tehnicianul a plecat de la CSM la mijlocul anului 2009, la echipa Minaur Baia Mare, cerând pe cale judecătorească plata unor drepturi băneşti din perioada Medgidia. Ion Crăciun a avut câştig de cauză, primind 10.000 de euro (salariul pe patru luni). Primăria Medgidia nu este mulţumită însă cu această hotărâre a instanţei, de aceea a acţionat şi ea, atât împotriva lui Ion Crăciun, cât şi a clubului CSM Medgidia. Pe de altă parte, antrenorul spune şi el că procesul cu autoritatea locală din Medgidia nu s-a încheiat, el urmând să solicite Primăriei să-i suporte şi cheltuielile de judecată. Din ambele tabere curg acuze, fiecare parte susţinând că dreptatea e de partea ei.
 
„Echipa a devenit a nimănui”
 

Ion Crăciun a făcut un scurt istoric al cazului, spunând că, atunci când a devenit primar Marian Iordache, în anul 2008, el a vrut să părăsească banca tehnică a echipei, neavând încredere că edilul-şef al Medgidiei va susţine formaţia de handbal băieţi. „Eu eram antrenor la CSM, iar ca preşedinte activa Eugen Voineagu. Acesta a fost de altă părere, spunând că Marian Iordache ţine cu echipa, vrea să o menţină în prima ligă şi să o ajute. A avut loc şi o discuţie în patru, eu, Voineagu, primarul şi un consilier al acestuia pe probleme de sport, în care Iordache şi-a afirmat sprijinul pentru CSM, pe care l-a inclus între cele trei branduri ale Medgidiei: Lafarge, Fruvimed şi echipa masculină de handbal. A rămas să şi vorbească cu preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, pe tema girului financiar pe care Primăria i-l va da echipei. Însă, după încheierea alegerilor parlamentare, primarul nu a mai vrut să susţină formaţia. Echipa a devenit a nimănui. Au sprijinit doar cât a fost campania electorală. Primarul s-a angajat că va plăti datoriile, dar a spus că nu va mai sprijini CSM. În continuare, Voineagu s-a chinuit să ţină formaţia cum a putut. Am alergat şi eu după bani. Chiar şi aşa, echipa a mai rezistat un tur de campionat, după care s-a desfiinţat. În mai - iunie 2009, eu am plecat de la CSM, la Minaur Baia Mare. După ce nu a mai sprijinit financiar CSM, Primăria Medgidia a făcut totuşi promisiuni că va juta cumva, dar nu s-a ţinut de cuvânt. E mai bine şi mai bărbăteşte să spui nu pot, decât să-ţi baţi joc de nişte oameni”, declară Ion Crăciun. Tehnicianul spune că, pentru a-şi recupera restanţele financiare, el şi câţiva jucători s-au adresat instanţei şi că au câştigat procesele. „Handbaliştii au dat în judecată clubul, iar eu Primăria. Nu am acţionat şi CSM Medgidia, întrucât clubul era în insolvenţă. Instanţa mi-a dat câştig de cauză. Documentul hotărâtor pe care l-am prezentat a fost o hârtie pe care Primăria a trimis-o Federaţiei, prin care se obliga să susţină activitatea competiţională a clubului în sezonul 2008/2009 (suportând salariile, primele, deplasările, masa, cazarea etc.). M-a costat mult acest proces, întins pe durata mai multor ani, dar am avut ambiţia să demonstrez că am avut dreptate. Cei 10.000 de euro, salariul pe ultimele patru luni, mi-au intrat deja în cont. Nu mă opresc însă aici. Voi acţiona din nou în instanţă Primăria Medgidia pentru a-mi recupera şi cheltuielile de judecată”, a mai spus Ion Crăciun.
 
„O garanţie generică”
 
De cealaltă parte, primarul Marian Iordache a arătat că, în urma deciziei pe care au dat-o magistraţii în litigiul cu Ion Crăciun, Primăria Medgidia s-a adresat şi ea instanţei, făcându-i plângere antrenorului, CSM Medgidia find citat. În cel de-al doilea caz, Clubul Sportiv Municipal Medgidia a fost chemat la Curtea de Apel Constanţa, Secţia I Civilă, pe 17 septembrie 2013, la ora 09.00, în calitate de intimat - pârât, în proces cu Municipiul Medgidia, prin primar, în calitate de recurent - pârât, pentru recurs - Completare / lămurire dispozitiv drepturi băneşti. „Ion Crăciun nu a avut contract nici cu Primăria, nici cu CSM Medgidia, ci cu un interpus faţă de club. CSM a avut 17 acţionari, Primăria fiind unul dintre ei. Tehnicianul a primit cei 10.000 de euro, dar îi va da înapoi, şi cu dobândă. I-am făcut plângere penală. Va fi dosar penal. CSM Medgidia s-a desfiinţat, însă, conform procedurii, trebuie citat şi el în această cauză. Clubul nu a semnat niciun angajament cu Crăciun”, a spus primarul. „Este adevărat, nu am fost angajat la Primărie, însă clubul era al municipiului, Primăria a girat activitatea sportivă. Există acel document”, a arătat Ion Crăciun. În ce priveşte hârtia la care face referire antrenorul că a trimis-o Primăria la Federaţie, Marian Iordache a spus: „Acea hârtie a fost o garanţie generică, cum că vom sprijini, dar nu că vom plăti contractul dintre Crăciun şi o anumită persoană. Acea hârtie nu are valoare juridică, ci, eventual, doar sentimentală. Nu a fost dată printr-o hotărâre de Consiliu Local”. Edilul-şef al Medgidiei a răspuns şi acuzelor lui Ion Crăciun cum că Marian Iordache a sprijinit CSM Medgidia doar pentru capital electoral, pe perioada campaniei pentru alegerile parlamentare din 2008. „Nu este adevărat. Fostul primar, care a fost coleg de partid cu Ion Crăciun, a contractat credite la bancă, îndatorând Primăria pe ani buni. Din august 2008, a trebuit să începem să plătim ratele. De aceea nu am mai avut bani pentru echipa de handbal masculin. Şi nu numai pentru ea, ci şi pentru alte proiecte de interes general la Medgidia. Declaraţiile lui Ion Crăciun şi tot ce a făcut el la Medgidia au fost marcate de politica de partid. Ştia foarte bine că eram într-o vreme de austeritate, dar a încercat să profite. În privinţa afirmaţiilor sale că am fi spus că vom mai ajuta, dar că nu ne-am ţinut de cuvânt, permiteţi-mi să nu comentez. Ion Crăciun spune multe lucruri”, a arătat primarul Marian Iordache.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii