Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Supa de broască țestoasă și coloanele de tancuri Înotătorii de la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, victorii în Berlinul de Est (galerie foto)

ro

22 May, 2020 00:00 4133 Marime text

• Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța și clubul german TSC Berlin au avut o relație de colaborare
• În 1980, antrenorul Octavian Tileagă și-a serbat ziua de naștere (30 de ani) în Berlinul de Est
• Înotătorii de la CSS1 Constanța au obținut rezultate importante în concursurile din RDG
 
Între Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din Constanța și clubul TSC Berlin, din Republica Democrată Germană, s-a dezvoltat cu zeci de ani în urmă o relație de colaborare la natație, tradusă și prin vizite anuale ale celor două delegații în țara cealaltă, constănțenii în Berlinul de Est, cei de la TSC pe litoralul românesc. De fiecare dată, înotătorii de la CSS1 participau și la concursuri în Berlinul de Est.

Una dintre aceste participări a fost și în luna octombrie a anului 1980. Prezența în RDG a constănțenilor a durat atunci cinci zile, între 15 și 20 octombrie. Înotătorii de la CSS1 au fost însoțiți de antrenorii Octavian Tileagă și Petre Toader, iar delegația a fost condusă de Sorin Popescu, directorul de atunci al CSS1. Acum în vârstă de 69 de ani, antrenor emerit, Tileagă era pe atunci un tânăr tehnician de 30 de ani, vârstă pe care a împlinit-o chiar acolo, pe 18 octombrie! Pe lângă urările celor apropiați, Tileagă a primit cu această ocazie și o felicitare din partea clubului TSC Berlin, partenerul de concurs al CSS1. Felicitarea a fost contrasemnată de toți membrii delegației române.

La plimbare prin Alexanderplatz


O imagine de atunci cu Octavian Tileagă, la plimbare prin Alexanderplatz, o mare piață publică din Berlin, care poartă numele țarului rus Alexandru I, imagine postată pe Facebook de antrenor, a atras comentariile prietenilor, la care tehnicianul care l-a condus pe Răzvan Florea la cucerirea medaliei olimpice de bronz, în 2004, la Atena, nu a ezitat să răspundă, cu umorul care-l carecterizează. „Ha, ha, ha, aveam un look de ziceai că sunt un imigrant sirian. La vremea aceea, nu provocam «fiori» trupelor antitero. Acum, produc acid lactic sportivilor“, a spus Tileagă. „Ești neschimbat! Doar perciunii se purtau mai lungi“, i-a spus cineva. „Ești aspru! Am mai schimbat jaka, plovărul… De câteva zile nu le mai am“, a venit, promt, răspunsul.

Din rândul adversarilor s-au ridicat câțiva recordmani mondiali


În concursurile din Berlinul de Est, cei de la CSS1 Constanța au obținut mereu rezultate deosebite. „Colaborarea noastră cu TSC, un club foarte puternic din Berlin, a durat câțiva ani la rând. La început, concursul la care participam a fost un bilateral, noi cu ei, apoi au invitat și alte delegații străine. Am obținut mereu rezultate foarte bune, participând cu mulți sportivi, băieți și fete, care erau campioni naționali. Au fost deplasări extraordinare, care ne-au plăcut foarte mult. Gazdele noastre au fost mereu extrem de atente cu noi, ne-au organizat plimbări și excursii în zonele învecinate și în alte puncte de atracție turistică“, a spus Octavian Tileagă. La concursul din octombrie 1980, dintre cei de la CSS1 nu au lipsit sportivi ca Cristian Albu, Mihaela Andrei, Elena Catană (actuală Hanu), Mihaela Ciurea, Dinu Efrim, Florin Chirilă, Cristi Mitrenga, Viorel Mihalcea, Brândușa Pasca, Loredana Viniși (actuală Horvat), Mădălina Predișcan, Sorin Munteanu, Liliana Lopatiuc, Horia Știrbețiu, Florin Paraschiv, Magda Petrescu, Bogdan Rusu, Adina Vlad sau Daniela Sotir. „Pe vremea când copiii noștri se băteau cu nemții pentru podium. Ulterior, din rândul acestor nemțișori de la TSC Berlin s-au ridicat vreo doi recordmani mondiali“, a postat Octavian Tileagă pe Facebook.  

„Cum, voi le dați cafea și la copii?“


Antrenorul emerit are povești frumoase din timpul deplasărilor CSS1 în RDG. „Odată, ne-am întâlnit pe aeroport cu un român, care era comis-voiajor. Din vorbă în vorbă, acesta ne povestește o fază simpatică. Aterizase și luase un taxi spre oraș, când, pe drum, se întâlnește cu coloane întregi de tancuri. S-a speriat, a crezut că au intrat americanii în Berlinul de Est și a vrut să facă cale întoarsă spre aeroport. A aflat însă că erau coloane ale armatei germane, scoase pe străzi pentru defilarea cu ocazia zilei RDG!“, povestește Tileagă. Altă dată, când sportivii de la CSS1 și de la TSC Berlin erau împreună la masă, Octavian Tileagă a observat că un chelner aduceau „cafea“, în ceșcuțe ca de cafea, inclusiv la copii. „L-am întrebat atunci pe antrenorul coordonator al germanilor: «Cum, voi le dați cafea și la copii?». «Care cafea?», a râs acesta, «e supă concentrată de broască țestoasă! Gustați să vedeți ce sățioasă este, nu o să vă mai trebuiască felul doi!». Și așa a și fost, deși cantitatea de supă era mică, în acele ceșcuțe!“, și-a amintit Tileagă. 

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)     

Citește și:

Prof. Ortansa Andronic, primul director CSS1 Constanţa, în peisajul sportiv din 1958. Conducătorii şi denumirile instituţiei, de-a lungul anilor (galerie foto)

Întâlnire cu „Big 5“! Antrenorul emerit Octavian Tileagă, safari de vis într-un parc național din Africa de Sud (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii