Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Speranţe pentru prezenţa la Jocurile Olimpice din 2020 Lungul drum al oinei de la Constanţa până în Ţara Soarelui Răsare (galerie foto)

ro

10 Oct, 2013 00:00 3004 Marime text
Oina, sportul naţional al României, a avut parte de cea mai lungă călătorie din istoria sa, fiind prezentă, timp de nouă zile, în îndepărtata Japonie. Cu ajutorul Danielei Uchiyama, o româncă stabilită în Ţara Soarelui Răsare, o delegaţie a Federaţiei Române de Oină a încercat să îi convingă pe japonezi de frumuseţea şi spectaculozitatea sportului nostru naţional.
 

Delegaţia a fost formată din cinci persoane: doi reprezentanţi ai Constanţei - Nicolae Dobre (preşedintele FRO) şi Bogdan Lupşe (jucător la Frontiera Tomis) - Cristian Văduva (antrenor la Progresul Băileşti), Radu Jerlăianu (jucător la Straja Bucureşti) şi Ionuţ Georgiu (jucător la Izvorul Chiuieşti). Trei dintre aceştia sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne: Nicolae Dobre, Bogdan Lupşe (în cadrul Poliţiei de Frontieră Română) şi Radu Jerlăianu (la Jandarmeria Română). „Cunoscut drept sport naţional românesc, oina reprezintă contribuţia originală a românilor în lumea sportului mondial. Ministerul Afacerilor Interne susţine promovarea acestei discipline sportive în rândul personalului propriu, atât pentru abilităţile pe care le dezvoltă practicarea oinei, cât şi pentru semnificaţia, istoria şi tradiţia acestui sport în România”, se arată într-un comunicat al MAI.
 
Echipă şi român bursier la Institutul Tehnologic
 
Pentru a familiariza copiii cu oina, românii au prezentat demonstraţii în diferite instituţii de învaţământ japoneze (şcoala Sakanisha Kita Elementary School din Ashikaga, grădiniţa Tokoji Kindergarten Gakudo Pooh San din Ashikaga sau Ashikaga Institute of Technology). Peste tot unde au avut loc demonstraţiile, participanţii au fost extrem de încântaţi, cerând prelungirea timpului stabilit iniţial pentru oină. Profesorii de educaţie fizică au participat efectiv, au apreciat jocul şi au declarat că vor să vină la anul în România pentru a afla mai multe despre acest joc. La fiecare instituţie de învăţământ, românii au discutat cu conducerile acestora, care au avut o deschidere deosebită pentru a afla cât mai multe despre oină. La Institutul Tehnologic, conducerea acestuia, cât şi profesorul de sport au promis că, în cel mai scurt timp, vor înfiinţa o echipă de oină. Mai mult decât atât, Federaţia, împreună cu Asociaţia Internaţională a Străinilor din Ashikaga, va încerca să obţină o bursă la nivelul acestui institut pentru un jucător de oină din România, care să îi iniţieze în oină pe japonezi. În Ashikaga, delegaţia federaţiei a avut şi întâlniri oficiale la cel mai înalt nivel, fiind primită atât pe primar, Izumi Satoshi, cât şi de inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar, Takagi Hiroshi.
 
Au stat acasă la deputatul de judeţ
 

Cât timp s-au aflat în acest oraş, românii au benefiiat de un sprijin deosebit din partea Asociaţiei Internaţionale a Străinilor, implicându-se mai cu seamă preşedintele Kazuhiko Kikuchi şi secretara Keiko Miyazaki. Românii au fost găzduiţi în Ashikaga, prin programul home-stay, de trei familii, reprezentate de Akie Kubota, Yoshio Kurikawa (deputat de judeţ) şi Kie Sema. „Beneficiind de o primire deosebită, asigurată de Asociaţia Internaţională a Străinilor din Ashikaga, delegaţia a putut să se bucure din plin de ospitalitatea şi căldura poporului japonez. Pe parcursul şederii în Japonia, gazdele noastre au încercat să ne prezinte cât mai mult din cultura şi viaţa acestui popor deosebit, lucruri care ne-au impresionat. Educaţia fizică a acestui popor se află la loc de cinste. Am avut plăcerea de a participa la diferite concursuri şcolare, iar modul de organizare şi desfăşurare a acestora sunt cu adevărat impresionante”, a declarat Nicolae Dobre. La final, delegaţia română a lansat o invitaţie pentru ca, anul viitor, un grup de profesori de educaţie fizică din Japonia să fie prezentă în ţara noastră pentru a fi iniţiaţi în tainele oinei. Răspunsul a fost pozitiv, urmând ca, în cel mai scurt timp, sa fie stabilite detaliile legate de această deplasare.
 
Cine i-a ajutat la Tokyo
 
După încheierea activităţii în Ashikaga, delegaţia tricoloră s-a deplasat în capitala Tokyo, unde au avut loc întâlniri cu persoane interesate de promovarea României în Japonia şi implicit a oinei. Oaspeţii au discutat prima dată cu ambasadorul României în Japonia, Radu Petru Şerban, iar apoi cu Reiko Kawasami şi Mitsuo Shukai. Pe parcursul activităţilor desfăşurate la Tokyo, românii au fost ajutaţi de un grup de românce căsătorite acolo, care au fost alături de oaspeţi de la sosire şi până la plecare, deşi timpul este extrem de preţios în Japonia, iar cele două părţi nu se cunoşteau: Marilena Morita (din Buzău), Cătălina Palu (din Braşov), Ana Maria Fujiwara (din Craiova) şi Stela Yamaguchi (din Paşcani). „Toate activităţile desfăşurate în Japonia nu au fost decât începutul unui drum la sfârşitul caruia dorim să îi convingem pe japonezi că oina este un sport deosebit. Primele rezultate sunt excelente, dar mai este mult de muncă. Cu echipa pe care o avem deja în Japonia totul va fi mai uşor. În scurt timp, vom stabili activităţile de anul viitor şi pe termen mai lung, astfel încât oina să poată spera să fie prezentă, chiar dacă nu la întreceri, cel puţin la nivel demonstrativ, la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo. Este un vis prin care dorim să reuşim ceea ce nu s-a realizat din diferite motive în anul 1896, când oina a fost foarte aproape de participarea la Jocurile Olimpice de la Atena”, a mai spus Nicolae Dobre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii