Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:54 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SOS Tomitanii Constanţa! Rugby în regim de avarie. Se caută în continuare jucători care să ajute echipa pe bază de voluntariat

ro

26 May, 2021 00:00 5733 Marime text
 
  • Tomitanii Constanţa se confruntă în acest sezon cu mari probleme financiare.
  • Lotul de jucători este foarte subţire, iar echipa ocupă ultimul loc în clasament, după ce a pierdut toate meciurile.
  • Pericolul ca Tomitanii să nu poată încheia campionatul e cât se poate de real.
 
Aflată în al treilea sezon consecutiv pe prima scenă a rugby-ului românesc, SuperLiga, echipa Tomitanii Constanţa suferă profund în acest campionat. Din pricina gravelor probleme financiare cu care se confruntă şi care au afectat clubul la toate nivelurile, formaţia de pe litoral are un lot foarte subţire, a pierdut toate cele patru meciuri jucate până acum şi e ultima în clasament, fără niciun punct.
 
Din pricina fondurilor insuficiente de care dispune în acest moment, pericolul ca Tomitanii să nu poată încheia campionatul e cât se poate de real. Oricum, trupa constănţeană s-a înscris în campionat pe ultima sută de metri, iar meciul cu SCM Timişoara, din prima etapă, a fost amânat pentru ca Tomitanii să aibă timp să se organizeze. Având în vedere situaţia financiară precară a grupării sportive, lotul de jucători suferă foarte tare, fiind alcătuit din tineri rugbyşti de pe plan local (de la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa şi de la CS Cleopatra Mamaia, născuţi în 2002), un grup care a putut fi menţinut din vechiul lot (din care face parte şi Cristi Boboc, internaţional al României), dar şi din rugbyşti reactivaţi, care evoluează pe bază de contracte de voluntariat. Mai mult, pentru a întregi lotul, s-a legitimat şi preşedintele clubului, Cristian Cojocaru (46 de ani).
 

Cosmin Strat e scafandru

 
Întrucât efectivul de jucători este extrem de subţire, orice accidentare lasă urme, se vede imediat. În ce-i priveşte pe rugbyştii voluntari, înţelegerea cu ei e să vină în principal doar la meciuri, iar la antrenamente numai în funcţie de programul lor, întrucât marea majoritate au servicii. În acest moment, voluntarii Tomitanilor sunt Grigoraş Diaconescu (care, în viaţa de zi cu zi, e preparator fizic), Andi Radu (sportiv Under-23), Adrian Ion (lucrează în Poliţie), Ovidiu Dumbravă, Cosmin Strat (e scafandru), Augustin Iorga (activează în Jandarmerie), Andrei Glejaru şi Sorin Cristache. Ultimii doi, rugbyşti U-19, vin de la Şoimii Bucureşti, şi sunt singurii voluntari care şi participă la pregătire zi de zi.
 

Atelea Moa, ieşit din calcule pentru acest sezon

 
Însă, în continuare, la Tomitanii e nevoie de jucători. „Lotul este atât de restrâns, încât, odată accidentat, un sportiv e foarte greu să fie înlocuit. În momentul de faţă, avem în jur de 20 de jucători. De aceea, căutăm în continuare voluntari. Ca să se înţeleagă, noi ar trebui să avem meci de meci cel puţin trei rezerve la linia I, însă dispunem numai de una, Cosmin Strat. În această situaţie, Chiriac, Ciocoiu şi Lucaci joacă neîntrerupt. Nu au rezerve care să le confere o siguranţă pe tot parcursul campionatului. În plus, Ciocoiu şi Chiriac sunt şi accidentaţi, primul la genunchi, al doilea în zona cervicală. Îl mai avem cu probleme medicale pe Tiberiu Oţelea, care a suferit o comoţie cerebrală în ultima partidă, iar şapte zile trebuie monitorizat medical. De asemenea, Atelea Moa este ieşit din calcule pentru acest sezon. El s-a accidentat în ediţia trecută, suferind o ruptură de ligamente în meciul de clasament cu U Cluj, şi e nerefăcut de atunci. Să sperăm însă că va reveni Burduja, după o pauză de două săptămâni în urma accidentării din meciul cu Steaua”, a declarat Cristian Cojocaru.
 

Contra Timişoarei, nu poate juca nici Andi Radu

 
În această situaţie, nu miră pe nimeni că Tomitanii ocupă în clasament locul şase (ultimul), fiind singura echipă fără niciun punct acumulat în patru meciuri disputate, toate pierdute: 6-46 acasă cu CSA Steaua Bucureşti, 19-78 în deplasare cu Dinamo Bucureşti, 27-45 în deplasare cu U Cluj (meci în care oaspeţii au condus la pauză, scor 10-7) şi 17-80 acasă cu CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana en-titre a României. În runda a şasea, Tomitanii joacă la Constanţa cu SCM Timişoara (duminică, 30 mai, de la ora 16.00), iar, pentru această partidă, problemelor de lot legate de accidentări i se adaugă şi absenţa lui Andi Radu, din pricina serviciului. După meciul cu Timişoara, formaţia de pe litoral mai întâlneşte Steaua (în deplasare, pe 5 iunie, de la ora 13.00), Dinamo (acasă, pe 12 iunie, de la ora 14.00), iar apoi, după o pauză pe care o ia SuperLiga, urmează meciurile cu U Cluj (acasă), Baia Mare şi Timişoara (ambele în deplasare), plus fazele finale.
 

Vor cere o suplimentare a fondurilor

 
„Banii de care dispunem prin finanţare de la bugetul local sunt insuficienţi, de aceea vom cere o suplimentare a fondurilor, măcar să putem să terminăm campionatul. Pericolul să nu reuşim aceasta există. Oricum, suma alocată de la buget a fost la jumătate faţă de valoarea din anii trecuţi. În ce priveşte cheltuielile generate de întreţinerea întregii baze sportive (pornind de la suprafaţa de joc, tribune, tribuna oficială, camere, bucătărie, vestiare, plus utilităţile), acestea au fost suportate din surse proprii”, a mai spus Cristian Cojocaru.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi:
 
Rugby
Campioana Ştiinţa Baia Mare a câştigat la scor meciul cu Tomitanii, de la Constanţa


Rugby
Tomitanii Constanţa, eşec în deplasare cu U Cluj, după ce oaspeţii au condus la pauză


Rugby
Tomitanii Constanţa, înfrângere în meciul cu CSA Steaua Bucureşti

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii