Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serhan Cadâr şi-a lansat candidatura la şefia FRV „Vreau la Federaţie pentru voleiul românesc“ (galerie foto)

ro

18 Mar, 2016 00:00 2545 Marime text
Constănţeanul Serhan Cadâr, fostul director executiv al CVM Tomis Constanţa, va candida pentru postul de preşedinte al Federaţiei Române de Volei, la alegerile care vor avea loc pe 31 martie, la Bucureşti.

Ieri, Serhan Cadâr, care, în prezent, este preşedinte la CS Academia de Volei Tomis Constanţa, şi-a expus, şi la Constanţa, programul pe care vrea să-l pună în practică dacă va fi ales preşedinte al FRV. Printre altele, proiectul său prevede ridicarea unui sediu al Federaţiei, hotel şi teren de joc, înfiinţarea unui departament de marketing, vânzări şi publicitate, care să atragă fonduri şi să se ocupe de imaginea FRV, stabilirea clară, cu contracte pe minimum doi ani, a staffurilor tehnice la loturile naţionale, revigorarea voleiului juvenil, crearea unei ligi profesioniste, ş.a. Iar totul să ducă la clasarea echipelor naţionale, în anul 2020, între primele şase din Europa.
 
„Este un moment deosebit de important pentru mine, atât în ce priveşte profesia, cât şi viaţa. După 40 de ani de activitate în calitate de arbitru şi membru în diferite comisii ale FRV, am decis să fac pasul decisiv şi să candidez la şefia Federaţiei. Încerc să fac mai mult pentru voleiul românesc. Vreau la Federaţie pentru voleiul românesc, nu pentru Constanţa, nu pentru interesul personal. E momentul să-i dau ceva voleiului“, a declarat Serhan Cadâr.

Utopiile lui Jules Verne

Printre priorităţile sale, dacă va fi ales preşedinte, se numără ridicarea unui complex sportiv exclusiv pentru volei, întrucât „Federaţia nu are o bază materială proprie“. Complexul va cuprinde o sală de jocuri sportive cu 7.000 de locuri (conform standardelor CEV), sală de pregătire, sală de fitness, spaţii de recuperare, sală acoperită pentru beach-volley, cantină - restaurant, spaţii de cazare, birouri (sediul FRV) şi altele. Serhan Cadâr a spus că, dacă va deveni preşedinte, va pune gratuit la dispoziţia FRV proiectul complexului sportiv. „Oare credeţi că este o utopie ca cineva să aibă ca principal obiectiv al programului de dezvoltare a Federaţiei construirea unui complex şi a unui sediu? Poate că cineva va gândi aşa, dar şi scrierile lui Jules Verne conţineau multă utopie, lucruri fanteziste, iar ulterior, multe lucruri de acolo s-au adeverit“, a arătat Serhan Cadâr.

Candidează şi Constantin Ferenţi

În vârstă de 66 de ani, Serhan Cadâr a urmat Facultatea de Drept, fiind licenţiat în administraţie publică, dar a urmat şi un curs de management sportiv. Fost voleibalist, Cadâr a activat între 1974 şi 2004 ca arbitru de volei, iar în perioada 1998 - 2002 a fost membru în Comisia Centrală de Arbitri a FRV. Între 2002 şi 2015 a condus, ca director executiv, CVM Tomis Constanţa, clubul ajungând la mari performanţe atât interne, cât şi în competiţiile internaţionale. La FRV, Serhan Cadâr este cunoscut şi pentru activitatea din Consiliul Director (membru) şi din Comisia Naţională de Volei pe Plajă (preşedinte). La alegeri vor candida patru persoane, printre care şi actualul preşedinte, Gheorghe Vişan, care conduce FRV de 15 ani. „Federaţia nu a avut în ultimii ani un preşedinte care să lupte pentru interesele FRV. Dacă se dorea, se puteau face investiţii. Alte federaţii din România cum au baze materiale şi sedii?“, s-a întrebat Serhan Cadâr. Din partea Constanţei, la alegeri va candida şi antrenorul Constantin Ferenţi, pentru un loc în Biroul Federal.

Pe picior de egalitate cu Uganda

Serhan Cadâr a criticat situaţia actuală din voleiul românesc. „În ultimii ani, am coborât dramatic în clasamentele internaţionale. Dacă, în 1954, jucam finala Campionatului European, acum suntem pe picior de egalitate cu Uganda, fără a avea ceva cu ţările din Africa. Intenţia mea e clară, aceea de a schimba principii. Sunt oameni care stau pe loc şi nu progresează. Trebuie să ne gândim la binele voleiului românesc, nu la cel personal. Acum 20 de ani, Turcia nu conta, România o bătea mereu. Acum, situaţia s-a schimbat radical. Au schimbat politica, colectivul din Federaţie şi au făcut investiţii. Au venit în prima linie persoane tinere, cu dorinţă şi cu un alt mod de a gândi. Trebuie să punem accent pe atragerea de fonduri europene. La Federaţie ne complăcem acum cu fondurile de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi cu cei din drepturile TV şi ne plângem că nu avem bani“, a spus candidatul constănţean.

„E ca la Darwin cu maimuţa”

Serhan Cadâr s-a referit şi la problema juniorilor, unde „suntem la pământ“. „Suntem nevoiţi să aducem jucători din străinătate, unii chiar tineri. Suntem un punct pe hartă pe care-l vezi doar cu lupa. La loturile naţionale, trebuie antrenori plătiţi, cu o relaţie contractuală pe minimum doi ani, cu obiective precise de performanţă. Trebuie să ne trimitem tinerii antrenori la specializare în străinătate. De asemenea, din colectivele de antrenori ale fiecărui lot reprezentativ trebuie să facă parte şi un fizioterapeut. Sistemul competiţional în care sunt angrenaţi juniorii nu e bine fundamentat, astfel încât să crească şi să nu se piardă“, a punctat Cadâr.
 
„Federaţia ar trebui să se preocupe de tinerii care termină junioratul. Acum, ei sunt lăsaţi în voia sorţii, sunt copiii străzii. Ar trebui un campionat numai al lor ori, dacă nu se alcătuieşte numărul de echipe, cele care se formează să fie angrenate în Divizia A2 sau A1, iar tinerii să fie urmăriţi îndeaproape. Nu există continuitate în ce-i priveşte. E ca la Darwin cu maimuţa, se rupe legătura“, a spus şi Constantin Ferenţi.

În ceasul al 15-lea

Serhan Cadâr îşi va promova programul în toată ţara. „Trebuie să ne luptăm contra obişnuinţei. Nu trebuie neapărat ca preşedintele FRV să fie din Bucureşti. Sper ca cei peste 100 de votanţi să aleagă bine. Nu trebuie să fi fost mare jucător de volei ca să conduci. Fiecare trebuie să-şi facă bucăţica sa. Vrem să înfiinţăm Liga Profesionistă şi să venim în sprijinul cluburilor, printr-un departament specializat, în ce priveşte absorbţia de fonduri europene. Totodată, trebuie să înfiinţăm la Federaţie un sector marketing - vânzări - publicitate, prin care să aducem bani. Să scoatem voleiul în faţă şi să-i vindem imaginea. Am o misiune deosebit de grea, dar mi-o asum. În voleiul românesc, suntem în al 15-lea ceas, nu în al 12-lea. Votanţilor nu trebuie să le fie frică de presiuni. Trebuie să aleagă cu gândul că avem datoria să facem ceva prin care să salvăm voleiul românesc. Vreau să aduc un suflu nou. Mă recomandă lucrul bine făcut la CVM Tomis, club pe care l-am luat la un nivel foarte scăzut şi l-am dus aproape de nivelul maxim. Faptul că CVM Tomis se confruntă cu problemele cunoscute nu este determinat de un management defectuos, ci de condiţiile legislative cărora a trebuit să ne supunem“, a mai spus Serhan Cadâr.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii