Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a stins un simbol! Falimentul a pus capăt agoniei FC Farul

ro

23 Sep, 2016 00:00 13828 Marime text
Clubul fanion al fotbalului constănţean, FC Farul, a intrat în faliment, definitiv şi irevocabil, după ce instanţa a respins contestaţia în anulare formulată de gruparea sportivă.
 
Curtea de Apel Constanţa a dat soluţia în dosarul 380/36/2016, în care CC Insol SPRL, lichidator judiciar al debitoarei Clubul Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa, avea calitatea de „contestator“, iar mai multe persoane (printre care şi cinci foşti jucători) şi două instituţii erau „intimaţi“, materia dosarului fiind „faliment“, iar stadiu procesual - „contestaţie în anulare - recurs”. Tipul soluţiei a fost „respinge contestaţia în anulare“, iar soluţia pe scurt - „respinge contestaţia în anulare, ca nefondată. Irevocabilă“.
 
Contestaţia în anulare era ultima cale de atac a FC Farul, după ce instanţa dăduse o soluţie defavorabilă în ce priveşte recursul depus de clubul constănţean la decizia din 12 octombrie 2015 a Tribunalului Constanţa de începere a procedurii falimentului, solicitată ca urmare a mai multor restanţe financiare. În aceste condiţii, după cum a declarat Corina Curutz, administratorul CC Insol SPRL, „clubul a intrat în faliment, definitiv şi irevocabil. Am formulat contestaţie în anulare, care era ultima cale de atac, dar ea a fost respinsă. În continuare, bunurile clubului se vor conserva, se vor evalua şi se vor vinde“.

Giani Nedelcu - „Îmi pare foarte rău, eu am avut intenţii bune”

Astfel ia sfârşit o poveste frumoasă a fotbalului constănţean, care însă, în ultimii şapte ani, de când clubul a fost preluat de Giani Nedelcu, a cunoscut multe episoade triste, nedemne de strălucirea, istoria şi tradiţia FC Farul. Într-un final, s-a ajuns la faliment. „Eu am avut intenţii bune, dar, dacă absolut nimeni nu a vrut să ajute, s-a ajuns aici. Îmi pare foarte rău, însă, dacă asta s-a vrut în ditamai oraşul Constanţa… Să nu te sprijine nimeni, mai mult, să-ţi fie puse şi frâne! Eu sunt principalul creditor, iar palmaresul, culorile şi marca îmi vor reveni mie. După ce intru în posesia lor, le voi da suporterilor. Procedurile cu falimentul şi lichidarea vor mai dura însă, până prin februarie - martie anul viitor“, a spus Giani Nedelcu.

„Falimentul era previzibil încă de la început”

„Din păcate, FC Farul este în faliment! Definitiv şi irevocabil! O zi tristă pentru toţi fariştii de pretutindeni!“, „Ştiam adevărul, dar, ca fiecare farist, păstram în suflet o fărâmă de speranţă pentru clubul iubit...“, „Falimentul era previzibil încă din momentul în care Giani Nedelcu a preluat clubul, având în vedere «calitățile sale manageriale», demonstrate anterior preluării FC Farul, prin falimentarea ultra-rapidă a echipelor Rocar București și Aerostar Bacău...” sau „Farul nu moare, trăieşte prin noi, suporterii“, au fost câteva mesaje ale fanilor FC Farul, care au anticipat mai demult tragicul deznodământ şi, în consecinţă, au înfiinţat o altă echipă, Suporter Spirit Club Farul, care joacă în Liga a IV-a, unde e lider. Obiectivul suporterilor e să ţină în viaţă spiritul farist, iar în acest sens vor să obţină semnele distinctive ale FC Farul.

„Casa noastră e pe stadionul Farul”

Vestea falimentului FC Farul a adus o mare tristeţe şi în sufletele a doi dinte soldaţii credincioşi ai clubului, Ion Barbu (în prezent, antrenorul principal al SSC Farul) şi Florin Pătraşcu (cel care poartă banderola şi la echipa suporterilor). „Pe toţi ne doare sufletul de această situaţie. Un club aşa de mare precum FC Farul nu trebuia să se stingă din viaţă. Luptăm să ducem tradiţia mai departe“, a spus Ion Barbu.
 
„E dureros că echipa fanion a fotbalului constănţean nu mai există. E îmbucurător însă că există acest nou proiect, SSC Farul, care a luat-o de la zero, are o activitate curată şi transparentă şi a strâns în jurul său mulţi oameni. Cel mai important e să obţinem palmaresul, sigla şi culorile şi să ne întoarcem pe stadionul Farul, întrucât acolo e casa noastră”, a arătat şi Florin Pătraşcu.

„E un moment foarte trist”

O altă legendă a FC Farul, Ilhan Mustafa (64 de ani, fost director al Palatului Copiilor din Constanţa), care a jucat ani buni la FC Farul, ca fundaş dreapta, fiind unul dintre eroii echipelor de poveste din anii ’70, deplânge şi el dispariţia FC Farul. „E greu de vorbit. E un moment foarte trist. Eram pregătiţi, ştiam ce ne aşteaptă, dar când inevitabilul se produce, suferinţa e aceeaşi. Poate nu realizăm acum dimensiunea tragediei, dar se pierde o tradiţie, o istorie întreagă, amintiri, momente frumoase sau triste. Asta e viaţa însă în ţara asta, ceva frumos nu rezistă, se distruge, se erodează. Poate că proiectul suporterilor va lua amploare şi va merge mai departe, pe baze solide. S-a terminat o epocă, nişte vremuri frumoase şi nu ştim ce ne va aştepta pe viitor“, a arătat Ilhan Mustafa.

Exemplul HCM

Claudiu Teliceanu, directorul Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa, speră ca falimentul FC Farul să nu însemne moartea unei istorii fotbalistice. „Faptul că o echipă de tradiţie din judeţul Constanţa îşi încetează existenţa într-un astfel de mod nu ne bucură. Din păcate, asta e situaţia şi trebuie să privim către viitor. Exemple precum cele din handbal vin să ne dea speranţa că poate exista o evoluţie pozitivă şi din punct de vedere fotbalistic. După cum se ştie, HCM nu mai activează, dar iată că s-au născut alte două formaţii (n.r. HC Dobrogea Sud şi HC Farul), care se străduiesc şi încep să facă performanţe din ce în ce mai mari. Din acest punct de vedere, speranţa moare ultima. În Constanţa s-au constituit alte structuri sportive, care încearcă să se ridice, sunt câţiva deschizători de drumuri şi două trei - academii de fotbal, care cresc tot mai mult. Sperăm că fotbalul nu va muri odată cu încetarea existenţei unui club sportiv, fie el şi FC Farul. Naşterea şi moartea fac parte din existenţa noastră, dar şi din fotbal şi din sport. E un ciclu, cu început şi, inevitabil (mai devreme sau mai târziu), cu sfârşit. Să sperăm că lucrurile mai puţin bune care s-au întâmplat la FC Farul vor fi avute în vedere de către noile echipe care s-au născut ori se vor naşte şi vor creşte, iar partea nefericită a experienţei echipei de fotbal Farul nu se va mai repeta“, a arătat Claudiu Teliceanu.

Demersuri pentru trecerea bazei sportive la Consiliul Local

FC Farul a murit, dar stadionul şi baza sportivă din strada Primăverii rămân. Ce se va întâmpla cu ele, acum, că a fost pronunţată decizia definitivă în cazul falimentului? Proprietate publică a statului român, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, complexul sportiv Farul Constanţa a fost dat, pe 12 iulie 2001, în folosinţă gratuită (pe o perioadă de 49 de ani) Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa. În ultima perioadă însă, din pricina stării de degradare în care a ajuns arena, DJST şi Ministerul Tineretului şi Sportului au iniţiat o serie de demersuri pentru ca baza să treacă la Consiliul Local Constanţa, însă acest proiect a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local.

„Soluţia instanţei va grăbi un pic lucrurile“

„Din păcate, iniţiativa privind o posibilă trecere a bazei la Consiliul Local şi investiţii din această direcţie e suspendată pentru moment. Dar sunt convins că aleşii noştri vor analiza cu atenţie şi vor putea găsi varianta optimă. Soluţia instanţei va grăbi un pic lucrurile, în sensul în care Ministerul şi Guvernul vor trebui să aleagă mai repede calea care trebuie urmată. Sperăm ca în săptămânile imediat următoare să se ia decizia finală la nivelul ministerului. Mi-e greu să vă dau în acest moment un verdict, soluţia e în curs de analiză. Sperăm să repunem stadionul în funcţiune cât mai curând. Cum trecerea de la minister la FC Farul s-a făcut prin hotărâre de Guvern, traseul invers trebuie să urmeze aceiaşi cale. Nu a existat un contract, cu o serie de clauze, care să fie constatate sau nu de instanţă. Cum o hotărâre de Guvern a fost actul prin care stadionul a fost dat în folosinţă gratuită, tot o hotărâre de Guvern va fi documentul care va consfinţi revenirea la minister sau trecerea către o altă entitate“, a arătat Claudiu Teliceanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii