Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rugbyştii juniori de la Tomitanii Constanţa vor evolua şi în Divizia A de seniori (galerie foto)

ro

05 Aug, 2016 00:00 5773 Marime text


Multiplă campioană naţională şi medaliată în competiţiile de juniori, echipa de rugby Tomitanii Constanţa face pasul cel mare în sezonul 2016/2017, urmând a evolua, pe lângă campionatul Under-20, şi într-o întrecere de seniori, Divizia A (eşalonul al treilea al rugby-ului românesc)!
 
„La şapte ani distanţă de la momentul în care au debutat în sportul cu balonul oval, tinerii jucători de la Tomitanii fac cel mai important pas, evoluţia în Divizia A de seniori. Suntem datori faţă de istoria rugby-ului constănţean, Farul fiind, cu şase titluri de campioană a României, cel mai galonat club din provincie. Această istorie nu îi dă dreptul Constanţei să predea armele. Cu un parcurs juvenil bun şi foarte bun, juniorii Tomitanilor speră să nu dezamăgească la seniori şi să ridice standardul rugby-ului românesc, arătând că nu sunt mai prejos decât sportivii din străinătate. Băieţii noştri sunt încă juniori, dar vor să-şi măsoare forţele şi într-o divizie de seniori“, a declarat Cristian Cojocaru, antrenorul echipei Tomitanii.

Tiberiu Oţelea, căpitanul echipei

Din lotul U-20 al echipei constănţene, care va participa în cele două întreceri, fac parte jucători născuţi în anii 1997 şi 1998: linia I - Mircea Militaru, Robert Băbănău, Andrei Creţu, Enghin Sali (pilieri), Andrei Portariu, Adrian Ţală, Adrian Dina, Andrei Ilie (trăgători); linia a II-a - Cristian Sandu, Radu Braghiş, Mihai Tăbuş; linia a III-a - Alexandru Alexe, Teodor Andrei, Andrei Chiru, Gabriel Ciorbac, Daniel Rusu, Elvin Isleam, George Nedelea, Mihai Netbai; numărul 9 (demi) - Mădălin Mihalache, Alexandru Badea; numărul 10 (uvertură) - Tiberiu Oţelea (căpitanul echipei), Cristian Lolea; aripi - Adrian Părăleşte, Ionuţ Vătafu, Cosmin Pântea, Cătălin Mişcoci; centri - Ştefan Cucoş, Bogdan Necoară, Valeriu Mechenici, Cosmin Glodeanu; fundaş - Dragoş Burlacu.

Plecări la Baia Mare şi la Steaua

Faţă de anul trecut, mai mulţi rugbyşti au părăsit echipa: Mihai Lămboiu s-a transferat la Baia Mare, Cristian Strătilă şi Adrian Negoiţă au ajuns la Steaua, iar Claudiu Trandafir a mers ca instructor la ACS Rugby Team Constanţa, să-l ajute pe antrenorul Nicolae Radu Mocanu. De asemenea, alţi sportivi au ales să renunţe la rugby şi să plece la muncă în străinătate, Liviu Colceru în Olanda, iar Drăguţ, în Germania. Mavrodin îşi face studiile în SUA, iar George Petiu munceşte şi el, existând însă o şansă să continue rugby-ul. La capitolul veniri se înscriu Portariu, Sandu, Netbai (de la LPS Suceava), Ţală, Chiru, Nedelea (de la Pantelimon), Braghiş (care e din Republica Moldova, dar are şi paşaport portughez), Ciorbac, Vătafu (de la LPS Constanţa) sau Cucoş (de la Centrul Olimpic de la Bârlad).

Vor să se claseze în primele două locuri

„Sezonul 2016/2017 va fi unul de tranziţie pentru noi în Divizia A, dar obiectivul e să ne clasăm în primele două locuri, situaţie care să ne ofere şansa de a ajunge în Divizia Naţională. Iar apoi, în anii viitori, scopul nostru e să jucăm în primul eşalon. În Divizia A vor fi meciuri frumoase, cu formaţii de tradiţie, precum Griviţa Bucureşti, Sportul Studenţesc sau Sibiu. Echipa se va roda, va deveni mai puternică, iar din toamna lui 2017 sperăm să putem aduce şi jucători mai mari ca vârstă“, a mai spus Cristian Cojocaru. Tomitanii vor evolua în două competiţii, însă nu vor fi probleme cu programul, care a fost alcătuit de aşa natură încât meciurile să nu se suprapună, iar între ele să existe distanţa regulamentară.

„Campioni sau finala mare“

Divizia A va începe pe 17 septembrie, iar până atunci Tomitanii vor efectua un cantonament la Cheile Grădiştei (la finele acestei luni), iar la începutul lui septembrie în plan este un turneu în Franţa, cu două jocuri de pregătire. În campionatul Under-20, în care Tomitanii au cucerit medalia de bronz în sezonul trecut, în noua stagiune vor fi mai multe echipe, opt, constănţenii urmând a se duela cu Timişoara, Cluj, Baia Mare, Bârlad, Dinamo, Steaua şi CSM Olimpia. „Vrem în finală“, a spus Cristian Cojocaru, completat de Tiberiu Oţelea, căpitanul de echipă, care ieri a împlinit 19 ani: „Dacă în sezonul trecut ne-am clasat pe locul trei, întâlnind adversari mai mari cu un an, în noul campionat nu ştiu dacă vom mai avea vreo scuză dacă nu vom ieşi campioni ori măcar să disputăm finala mare“.

Amicale cu CS Năvodari

„Faptul că vom juca la seniori va fi o experienţă benefică pentru noi, care ne va ajuta să prindem încredere. Nu ne temem că vom întâlni adversari mai mari ca vârstă decât noi şi mai puternici fizic. Am jucat şi cu divizionara secundă de seniori CS Năvodari şi i-am făcut faţă“, a mai spus Tiberiu Oţelea. „Şi-a făcut datoria la Tomitanii. Merită banderola. Căpitanul este vocea din teren a antrenorului“, a motivat Cristian Cojocaru desemnarea lui Oţelea ca purtător al banderolei. Astăzi, de la ora 18.30, Tomitanii se duelează cu CS Năvodari într-o partidă amicală care va fi găzduită de stadionul „Mihai Naca”, iar săptămâna viitoare cele două echipe se întâlnesc la Năvodari pentru două confruntări de verificare la rugby în 7.  

„Am suferit o mare dezamăgire”

„Vrem să reclădim ce a fost Farul odată. În 2015, am suferit o mare dezamăgire, dar suntem pe un drum bun acum“, a declarat şi Răzvan Bota, manager sportiv la clubul Tomitanii. Cristian Cojocaru a arătat că, de anul trecut, Consiliul Judeţean Constanţa este partener al echipei, printr-un proiect de finanţare nerambursabilă, iar rugbyştii îşi doresc ca şi Primăria Constanţa să aprobe un astfel de proiect. „De la înfiinţare şi până acum, echipa a trăit pe finanţare privată. În acest an, zece dintre băieţi au devenit studenţi şi au nevoie de susţinere financiară mai mare“, a punctat Cojocaru.
 
„Jucătorilor li se asigură, la un nivel ridicat, toate condiţiile pentru pregătire. Îi sprijinim şi în privinţa şcolii. Deocamdată, nu avem posibilitatea să le dăm şi salariu. Primăria lucrează pe aceste finanţări cu Legea 69, care permite achitarea salariilor. Consiliul Judeţean lucrează pe Legea 350, care nu-ţi dă voie să faci salarizare“, a mai spus Răzvan Bota.           
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Aragorn 05 Aug, 2016 11:53 ...cum ramine cu numele (si brandul ) Farul ? Parca anul trecut, cind au evoluat Rechinii in Divizia A, se discuta ca Tomitanii vor evolua sub culorile (si numele) de Farul, pentru a continua traditia (si palmaresul) acestui club si a nu permite disparitia lui (asa cum s-a intimplat cu alte echipe, si cum pare sa se intimple, din pacate, cu echipa de fotbal). Nu credeti ca ar fi mai indicat sa se evolueze sub aceasta denumire, mult mai cunoscuta, respectata si apreciata la nivel national (si chiar si international) ? Chiar nu se poate face ceva ca un oras cum este Constanta sa aiba in continuare ca reprezentanta in rugby echipa (si clubul) Farul ? Sper sa se gaseasca o solutie pozitiva in acest sens. Mult succes cu acest proiect!