Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Regele“ a pregătit atacul Secretul lui Hagi. Momentul decisiv. Atunci a câştigat FC Viitorul titlul de campioană

ro

16 May, 2017 00:00 4609 Marime text
​Managerul tehnic al FC Viitorul, Gică Hagi, a spus care este, după părerea sa, perioada din campionat care s-a dovedit decisivă în succesul final al echipei de pe litoral
 
Hagi a dezvăluit că, în trei luni la rând din anul trecut, a participat foarte puţin la pregătirea echipei, pe care a lăsat-o în seama staff-ului său tehnic, iar el şi-a rezervat o altă „misiune“, asupra căreia s-a aplecat cu meticulozitate. Practic, în acea perioadă, foarte fructuoasă pentru FC Viitorul, „Regele“ a fost la echipă numai câte o zi pe lună.
 
„Vă dau un secret, nu cred că-l ştiaţi. În ultimele cinci - şase luni sau cel puţin în octombrie, noiembrie şi decembrie anul trecut, am stat la echipă câte o zi. Restul pregătirii a făcut-o staff-ul meu, unul extraordinar, cu care mă înţeleg nemaipomenit. Bineînţeles, programam ciclul săptămânal, dar eu mă ocupam foarte mult de analiză. Cred că am crescut la acest capitol, îmi place să analizez adversarul. Să mă uit, să-l văd şi să ştiu cum şi unde-l atac. Nouă ne place să jucăm un fotbal ofensiv, iar în play-off am produs cele mai multe atacuri. Echipa n-a pierdut niciun meci în octombrie. Părerea mea e că acolo am câştigat noi campionatul, în acea perioadă“, a spus Hagi. În cele trei luni la care face referire, FC Viitorul a susţinut 11 meciuri în Liga 1, înregistrând opt victorii, un egal şi două înfrângeri.

Surpriza Sebastian Mladen

Recunoscut pentru inovaţiile sale tactice, pentru schimbările inspirate în timpul meciului şi pentru faptul că are curajul să arunce în luptă, în momente decisive, jucători tineri, Gică Hagi a procedat la fel şi în partida cu CFR Cluj, care i-a adus FC Viitorul titlul de campioană. Confruntându-se cu probleme la mijlocul terenului, „Regele“ a apelat surprinzător la Sebastian Mladen. „Cred că nimeni nu se aştepta să joace Mladen. Mai avea puţin şi se lăsa de fotbal. A fost un jucător de lot naţional şi a jucat într-o poziţie pe care numai eu am văzut-o. I-am spus-o staff-ului, iar ei se uitau la mine miraţi. De ce nu? Pentru că pasează foarte bine. Ştiam că nu are ritmul jocului şi nici rezistenţă, iar la un moment va trebui să-l schimb. Dar am mizat pe pasele lui şi a făcut-o destul de bine, dar putea să o facă şi mai bine. Am această responsabilitate, personalitate, îmi asum anumite riscuri calculate, dar le-am făcut foarte bine“, a arătat Hagi.

Personalitatea lui Gabriel Iancu

De asemenea, tehnicianul de 52 de ani a apelat, în repriza a doua, şi la mijlocaşul Gabriel Iancu, cel care nu mai jucase de mult la FC Viitorul, iar mijlocaşul a înscris, din penalty, golul care i-a adus echipei constănţene victoria şi titlul de campioană! „În ultima lună, am fost nemulţumit de atitudinea lui Iancu şi de ce ne-a dat la echipă, raportat la calitatea pe care o are. Când l-am adus la echipă în vară, l-am pus pe Cătălin (n.r. antrenorul secund Cătălin Anghel) să vorbească cu el şi să-i spună un singur lucru: dacă ajungem să facem ceva imposibil în România, vom face numai cu ajutorul lui. Pentru că e un jucător mare, dar trebuie să pedaleze foarte mult. Până în iarnă, a încercat, din iarnă a jucat foarte puţin, dar am fost inspirat să-l iau pe Ţucudean.

Stau mereu la pândă, sunt un hunter, pentru că nu avem bani mulţi de achiziţii. Ţucudean a câştigat până în vară 2.000 şi ceva de euro, urmând ca apoi să stăm de vorbă în funcţie de evoluţiile sale. A fost deschis, nu l-au interesat banii, ne-a ajutat în play-off foarte tare. Noi l-am pierdut în atac pe Nimely, care a fost cel mai bun jucător în pregătire. Apoi, subit, a dispărut, că era bolnav, dar acum văd că joacă în Norvegia şi dă goluri. Lăsând la o parte munca celorlalţi, Ţucudean e un pilon important care ne-a ajutat mult. La penalty, nu am decis eu cine să bată, decizia i-a aparţinut în totalitate lui Iancu. Voia şi Ţucudean să execute, dar Iancu a simţit că înscrie. E un jucător cu personalitate“, a precizat Gică Hagi.

Dacă meciul o cerea, stoperii puteau ajunge vârfuri! 

„Regele“ a mai spus că, la meciul cu CFR Cluj, tehnicienii Viitorului erau pregătiţi din punct de vedere strategic să întâmpine orice desfăşurare a partidei, favorabilă sau nu, echipei gazdă. „În ultimele trei zile înaintea partidei, aşa am antrenat. Aveam şi varianta pentru ultimele zece minute, cu un 3-2-3-2 mult mai ofensiv, cu fundaşii centrali vârfuri. Dacă era nevoie să forţăm prin toate căile pentru a marca, aveam soluţii. Ne gândiserăm la tot, dar nu a fost nevoie, a trebuit să ne apărăm şi atunci am făcut acele schimbări, care erau necesare. Mijlocul nostru suferea, astfel că l-am pus Benzar acolo, e postul lui de când s-a născut. A făcut-o mult mai bine în mijloc decât ca fundaş.

Ştiam că Roşu e puţin obosit şi că nu va fi proaspăt. L-am pus mai în faţă şi i-a fost mai greu, de aceea l-am schimbat. Casap, incredibil, la 18 ani, a făcut un meci tot mai bun odată cu trecerea minutelor. E un mijlocaş stângaci foarte bun, poate creşte foarte mult. Mă bucur pentru el, că am pariat pe el şi a mers bine“, a punctat Hagi, care l-a remarcat în mod special şi pe portarul Râmniceanu, autor al unui nou meci memorabil. „A progresat şi ne-a ajutat foarte tare. Pentru mine, portarul trebuie să transmită celor din faţa lui încredere, faptul că e puternic şi face lucrurile simplu, când trebuie“, a spus Hagi.

„Staţi liniştiţi, că în fiecare seară îmi fac temele“  

Graţie cuceririi titlului de campioană, FC Viitorul va evolua în preliminariile Ligii Campionilor. Gică Hagi spune că obiectivul pătrunderii în grupe este unul care îl provoacă, dar lotul trebuie întărit şi plusat la capitolul experienţă internaţională. „Sper să putem reprezenta România cum trebuie, să avem puterea să construim o echipă competitivă, care să aibă şansa ei de calificare în Liga Campionilor. Nu e uşor, dar voi munci, voi analiza, să vedem ce putem aduce, cine iese, cine intră în lot. Sunt întrebări calculate şi voi începe să muncesc în această direcţie. Sper să fiu inspirat şi să o fac bine. Sunt un tip care îmi doresc, îmi pun acest tip de provocări.

Trebuie să devenim cu mult mai multă experienţă. Eu aşa văd. Sau un jucător tânăr, sub 27 - 25 de ani, care e foarte bun. Să vedem dacă putem ajunge şi la un jucător de experienţă, cu multe meciuri internaţionale, precum Ţucudean. Trebuie să fiu atent. Şi staţi liniştiţi, că în fiecare seară îmi fac temele. Sunt cu ochii pe jucători, când îmi place unul, dar la parametrii mei financiari, încerc să-l iau. Noi ce am făcut până acum am făcut-o cu 60.000 de euro, plătiţi pe Roşu, din care mai trebuie să mai achităm 30.000. În rest, am luat numai jucători liberi. Nu am avut bani de transferuri. Am avut un buget normal, sub nicio formă unul de play-off. De acum încolo, vom vedea. Vom rămâne formatori, dar ştiu şi că ne-am obligat foarte tare prin acest titlu. Pretenţiile cresc, iar noi trebuie să facem următorul pas, pe următorii cinci ani“, a precizat Gică Hagi.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii