Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră! Calificări pentru Campionatul European Campioana mondială la baschet 3 la 3 joacă la turneul de la Constanţa (galerie foto + document)

ro

29 Jun, 2018 00:00 2405 Marime text

Constanţa va găzdui, pe 30 iunie şi 1 iulie, un eveniment important în baschetul internaţional 3 la 3, FIBA 3X3 Europe Cup Qualifier, turneu de calificare la Campionatul European.
 
Meciurile de pe litoral se derulează şi la masculin, şi la feminin, urmând a participa 21 de echipe (12 la masculin, 9 la feminin) reprezentând 19 ţări. Cu această ocazie, la Constanţa se va desfăşura în premieră un eveniment de baschet 3X3 dedicat echipelor naţionale! Atât la fete, cât şi la băieţi, România este calificată din oficiu la turneul final, astfel că evoluţiile de la Constanţa vor reprezenta o bună verificare înaintea Campionatului European, care se va desfăşura în luna septembrie a acestui an, la Bucureşti.

România şi Lituania, singurele cu două echipe 

În urma întrecerii din Piaţeta Perla din Mamaia, se vor stabili ultimele echipe calificate la turneul final. Evenimentul de la Constanţa este al treilea de gen din această perioadă. În weekend-ul trecut, în Andorra, au fost desemnate primele patru echipe feminine şi trei masculine calificate, iar astăzi, va începe în Franţa, la Poitiers, un alt turneu. La calificările de la Constanţa, echipele masculine au fost împărţite în patru grupe de câte trei: A - Serbia (1), Georgia (8), Lituania (9); B - Polonia (2), Spania (7), Azerbaidjan (10); C - România (3), Bosnia - Herţegovina (6), Suedia (11); D - Germania (4), Croaţia (5), Irlanda (12). În întrecerea feminină, sunt două grupe: A - Olanda (1), Elveţia (4), Slovacia (5), Israel (8), Lituania (9); B - Rusia (2), România (3), Belgia (6), Austria (7). România şi Lituania sunt singurele reprezentate atât la masculin, cât şi la feminin.

Sala Sporturilor, variantă de rezervă 

Dacă, pe perioada turneului de la Constanţa, vremea nu va ţine cu sportul şi va ploua, meciurile se vor muta în Sala Sporturilor. Turneul a fost prefaţat ieri, într-o conferinţă de presă la care au participat Dan Berceanu (secretarul general al Federaţiei Române de Baschet), Radu Petre (va coordona evenimentul din partea Federaţiei Internaţionale, ca event supervisor), Andrei Talpeş (preşedintele Asociaţiei Judeţene de Baschet Constanţa), Mariana Solomon (directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa) şi Gabriela Mărginean (componentă a lotului României şi vicecampioană europeană în 2016). FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier este organizat de Asociaţia Judeţeană de Baschet Constanţa în parteneriat cu Sport Arena Streetball şi Federaţia Română de Baschet şi finanţat de Primăria municipiului Constanţa.

 Guy Dupuy şi Jonathan Clark, sesiuni de slam-dunk 

Constanţa a devenit în ultimii ani o gazdă tradiţională pentru turneele de baschet 3x3, disciplină care, începând de anul trecut, se află în programul Jocurilor Olimpice, urmând să debuteze la ediţia Tokyo 2020. „După trei ani în care în Constanţa s-au organizat peste zece evenimente FIBA Endorsed, oraşul nostru găzduieşte în premieră un eveniment internaţional, dedicat echipelor reprezentative.
 
Nu vom avea însă numai meciuri de baschet. Evenimentul e plin de entertainment. Vom avea cei mai buni dunkeri din lume, un concurs spectaculos de dunk-uri, majorete, dansuri şi multe surprize“, a declarat Andrei Talpeş. Francezul Guy Dupuy, medaliat cu argint în concursul de slam-dunk de la FIBA 3x3 World Cup din Filipine, alături de americanul Jonathan Clark vor oferi fanilor prezenţi la Constanţa două sesiuni spectaculoase de slam-dunk, atât sâmbătă cât şi duminică.

Prima apariţie pentru Vlad Cobzaru 

Tricolorii vor evolua în formula Amedeo Casale, Vlad Cobzaru, Marius Ciotlăuş şi Vlad Dumitrescu. Ciotlăuş şi Dumitrescu au făcut parte din Naţionala României şi la recent încheiatele Campionate Mondiale din Filipine, acolo unde România nu a depăşit faza grupelor. Casale revine în Naţionala de 3x3 a României, după ce, în 2015, a ocupat locul 8 la Campionatele Mondiale U-18 de la Debrecen, în timp ce Cobzaru, proaspăt absolvent al Universităţii Augusta din SUA, este la prima apariţie în Naţionalele de 3x3.

 Vine şi un director din Federaţia Internaţională 

Începând de sâmbătă, la Constanţa va fi prezent şi directorul de dezvoltare sportivă pe segmentul 3 la 3 de la Federaţia Internaţională, Robert Rieblinger. „Bun venit tuturor la Constanţa! Găzduim un eveniment deosebit, care sunt convins că va fi o mare reuşită. Eforturile şi perseverenţa sunt răsplătite prin faptul că avem o competiţie de altă anvergură. Succes tuturor, suntem alături de voi!“, a precizat Mariana Solomon. Evenimentul va fi transmis live pe canalul de YouTube al FIBA 3x3 şi poate fi urmărit din întreaga lume.

„Sper ca turneul să fie un succes“ 

„Sper ca turneul să se desfăşoare în condiţii foarte bune, să avem jocuri spectaculoase, în limitele fair-play-ului, iar cele mai bune echipe să se califice la turneul final al Cupei Europene 2018. România fiind ţară organizatoare, şi băieţii, şi fetele au obţinut calificarea directă la turneul final. Sper ca aceste jocuri de la Constanţa să fie benefice pentru pregătirea Campionatului, având o încărcătură psihologică mai mică. Sper ca turneul să fie un succes“, a precizat Dan Berceanu.

Întrecere de top 

Radu Petre a precizat că turneul de la Constanţa va fi foarte puternic. „Este primul eveniment de baschet 3 la 3 dedicat echipelor naţionale care nu se desfăşoară în Bucureşti. E o premieră pentru Constanţa şi pentru România. Ne-am dori cât mai multe astfel de exemple. Există premisele unui eveniment foarte bun. Sperăm ca şi vremea să ţină cu noi, pentru că baschetul 3 la 3 e un sport care se desfăşoară în aer liber şi de aceea ne-am dori ca în Piaţeta Perla să avem soare în următoarele trei zile. Dacă nu va fi aşa, avem soluţii. Va fi un turneu foarte puternic, având în vedere participarea campioanei mondiale la masculin, Serbia (care s-a încoronat în urmă cu mai puţin de o lună, la Manila), şi a vicecampioanei mondiale la feminin, Rusia.
 
Baschetul 3 la 3 cunoaşte o dezvoltare puternică în special în Europa, ceea ce face ca aceste turnee de calificare şi turneul final să fie cele mai puternice din acest sport. De la an la an, jocul se dezvoltă foarte agresiv. De pildă, în Andorra, vicecampioana mondială la masculin, Olanda, a ratat calificarea la turneul final, la o săptămână după ce cucerise medalia de argint!“, a punctat Radu Petre.

 Echipe de calibru şi în întrecerea feminină 

La fete, Naţionala României, vicecampioană europeană în 2016, va avea de asemenea adversari de top la Constanţa. Rusia, care anul trecut a reuşit o dublă istorică, titlurile mondial şi european, iar anul acest a fost vicecampioană mondială, sau Olanda, medalii de argint la ediţia din 2017 a Europenelor, pe care a găzduit-o la Amsterdam. Din lotul care a cucerit argintul în 2016 pentru România la feminin au rămas Gabriela Mărginean şi Sonia Ursu. Alături de ele vor juca cea mai titrată jucătoare din istoria baschetului românesc, Anca Stoenescu, şi Gabriela Irimia.

„Suntem foarte bucuroase“ 

Gabriela Mărginean a punctat că, deşi România e deja calificată la faza finală, partidele de la Constanţa au o mare însemnătate. „Suntem foarte bucuroase că avem ocazia să jucăm acasă acest turneu, iar apoi turneul final. Deşi suntem deja calificate, meciurile de la Constanţa au o importanţă mare pentru noi, mai ales că avem două fete care joacă pentru prima dată la echipa naţională. Vom da tot ce avem mai bun în noi. Am mai jucat cu adversarele din grupă, dar în fiecare an jocul de 3 la 3 creşte enorm, astfel că nu se poate compara cu ce am jucat noi şi celelalte echipe în anii trecuţi. Printre obiectivele noastre e şi calificarea la Jocurile Olimpice“, a precizat baschetbalista.

 Cum se obţine calificarea 

Patru echipe se vor califica din competiţia masculină de la turneul de la Constanţa. Sistemul de calificare presupune disputarea competiţiei până în faza sferturilor de finală, urmând ca echipele învingătoare din această fază să obţină biletele pentru Bucureşti. În cazul în care România va ajunge în această fază a competiţiei la Constanţa, atunci se vor disputa şi meciurile de clasament pentru aflarea locului 5, care se va califica astfel la Europe Cup. La feminin, primele trei echipe se califică la turneul final, iar în cazul în care România se clasează pe unul dintre primele trei locuri, atunci automat ocupanta locului patru va accede de asemenea la FIBA 3x3 Europe Cup de la Bucureşti (14 - 16 septembrie).
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii