Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea golurilor sale Ilie Bărbulescu a jucat și pentru Callatis Mangalia. Pe 24 iunie, fostul mare fotbalist ar fi împlinit 63 de ani (video)

ro

24 Jun, 2020 00:00 4015 Marime text
  • Ilie Bărbulescu a câștigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.
  • Pe plan intern, are în palmares patru titluti de campion și două Cupe ale României.
  • Callatis Mangalia a fost ultima echipă din cariera sa.



Fostul mare fotbalist român Ilie Bărbulescu ar fi împlinit miercuri, 24 iunie, 63 de ani. El s-a stins din viață în acest an, pe 1 februarie, iar în cariera sa a jucat și la Callatis Mangalia.
Bărbulescu a făcut parte din marea echipă a Stelei care a realizat performanța cuceririi Cupei Campionilor Europeni și a Supercupa Europei, în 1986, dar a și disputat, în același an, Cupa Intercontinentală. Ilie Bărbulescu s-a născut la Pitești, lansându-se în fotbal la FC Argeș, cu care a și debutat în prima divizie. A mai jucat la FC Olt Scornicești, Petrolul Ploiești, Steaua București (timp de trei sezoane), Dacia Pitești și Callatis Mangalia (ultima echipă din cariera sa, la care a activat între 1989 și 1991, atât la Divizia C, iar apoi, după promovare, și la Divizia B). În Divizia A a disputat 357 de meciuri și a înscris de 22 de ori, postul său de bază fiind cel de fundaș stânga. La echipa națională a evoluat de cinci ori. Ilie Bărbulescu mai are în palmares un titlu de campion cu FC Argeș (1979) și alte trei cu Steaua București (1985, 1986, 1987), plus două Cupe ale României (1985, 1987), cu Steaua. În martie 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a.
Un coleg și un om extraordinar“
Unul dintre foștii colegi ai lui Ilie Bărbulescu de la Callatis Mangalia a fost și Viorel Năstase, care păstrează amintiri deosebite din acea perioadă. „Ilie a fost un coleg și un om extraordinar. Țin minte că la Callatis era folosit mai sus, spre mijlocul terenului, de unde venea cu pasă și cu șut la poartă. Țin minte un gol al lui înscris în acest mod, trăgând de la distanță, într-un meci jucat la Mangalia“, a menționat Viorel Năstase. La Callatis, Ilie Bărbulescu l-a avut antrenor și pe Vasile Enache. „Un jucător foarte bun. În primul lui meci cu mine antrenor, în sezonul 1989/1990 al Diviziei C, a înscris un gol din lovitură liberă, la 5-0 acasă cu ȘN Oltenița. Eu revenisem la echipă din etapa a treia a acelei stagiuni, după ce antrenasem și înainte formația“, a punctat Vasile Enache.
Precum în meciul cu Honved
La Mangalia, Ilie Bărbulescu a activat o perioadă și ca antrenor, la început fiind jucător-antrenor în mandatul lui Constantin Gache, căruia îi era elev, dar și secund pe banca tehnică. „Ca fotbalist, Ilie era extraordinar. El putea juca foarte bine și mai sus de postul de fundaș stânga. Lovea mingea foarte bine, astfel că a și înscris pentru Mangalia, unul dintre goluri în genul celui din meciul cu Honved (n. r. cel marcat în 1985, în campania cu Steaua care a dus la câștigarea Cupei Campionilor Europeni). Pe de altă parte, Ilie era și un băiat de caracter“, a punctat Constantin Gache. Ulterior, în sezonul 1992/2993, la Callatis avea să joace și un alt fotbalist celebru, câștigător al CCE cu Steaua în 1986, Adrian Bumbescu.

Sursa foto: Facebook (Ilie Bărbulescu, Adrian Bughiu)






Citește și:

Doliu în fotbalul românesc Un câștigător al Cupei Campionilor Europeni s-a stins din viață

Doliu la Mangalia A murit fostul fotbalist Valentin Cotrocea. Avea numai 54 de ani!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii