Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ovidiu Vîntu, în concurs Fiul lui George Mihăiţă a susţinut la Constanţa un seminar de Jiu-Jitsu Brazilian (galerie foto)

ro

21 Jul, 2015 00:00 4433 Marime text
Practicanţi de BJJ din ţară şi din străinătate şi-au dat întâlnire, pe litoral, la competiţia BJJ Tomis Open - Belt League Constanţa. Totodată, Tudor Mihăiţă, fondatorul Absoluto BJJ, a susţinut un seminar.

În jur de 200 de sportivi, de la cluburi din ţară, dar şi din Bulgaria, au concurat, în Sala Sporturilor, la BJJ Tomis Open - Belt League Constanţa, prima competiţie de Jiu-Jitsu Brazilian desfăşurată la Constanţa. Întrecerea a fost organizată de Asociaţia Pro BJJ, al cărei preşedinte este Tudor Mihăiţă. Printre concurenţi s-au numărat şi reprezentanţii Absoluto Constanţa, care au urcat de multe ori pe podium. Tudor Mihăiţă a susţinut şi un interesant seminar, iar peste o lună este aşteptat din nou la Constanţa, pentru o acţiune similară, care va avea loc pe plajă.

Jiu Jitsu Brazilian este o artă marţială ce presupune submiterea adversarului (fără a-l lovi). „Cunoscut şi ca BJJ, după prescurtarea din limba engleză (Brazilian Jiu Jitsu), este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol şi care, prin folosirea tehnicilor articulare şi a strangulărilor, îl forţează pe oponent să renunţe la luptă. Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii şi în special a pârghiilor, în dauna calităţilor fizice (greutate, forţă explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepţie are şanse de reuşită ridicate în luptă, în faţa unui adversar superior din punct de vedere fizic”, se arată pe Wikipedia.

Are centura neagră în BJJ

Creat la începutul secolului XX de familia Gracie, în Brazilia, BJJ a fost introdus în România în urmă cu 12 ani, de Tudor Mihăiţă, fiul celebrului actor George Mihăiţă. Antrenor BJJ şi MMA, Tudor (38 de ani) este pionierul acestui sport în România, fondator (în 2004) al Absoluto BJJ şi primul român care a obţinut centura neagră în BJJ, sub Eddie Kone (centură neagră în BJJ, antrenor principal EK BJJ şi Bloodline MMA Team). Mihăiţă este vicecampion european de BJJ, campion London Open, vicecampion Munchen Open, campion naţional la Kempo Submission, multiplu medaliat intern şi internaţional în competiţii de BJJ şi grappling. Jurnalist şi comentator sportiv, fiul lui George Mihăiţă a cochetat şi cu actoria, având o apariţie în filmul lui Sergiu Nicolaescu „Supravieţuitorul“.

A predat tehnici foarte frumoase

Tudor Mihăiţă a acceptat invitaţia lui Bogdan Mocanu (cel care conduce antrenamentele Absoluto Constanţa) de a susţine un seminar de No-Gi BJJ. Absoluto Constanţa este o grupare sportivă tânără, înfiinţată în urmă cu patru ani, ca filială a clubului-mamă din Bucureşti. „La seminar au participat în jur de 30 de persoane. A fost o atmosferă extrem de plăcută, iar Tudor Mihăiţă a predat tehnici foarte frumoase de BJJ. Peste o lună, Tudor va fi din nou prezent la Constanţa, seminarul urmând să se desfăşoare de data aceasta pe plajă. Aşteptăm sportivi şi antrenori nu numai din BJJ, ci şi din alte sporturi de contact“, a declarat Bogdan Mocanu.

Cum a pornit la drum Absoluto Constanţa

„Mă leagă o prietenie aparte de Bogdan. Îmi aduc aminte de prima noastră întâlnire, în urmă cu patru ani, când, fără nicio experienţă în stilurile de grappling (practicase karate), mi-a mărturisit că vrea să formeze un grup care să se antreneze în BJJ. Nu era prea optimist, astfel că, pe parcursul celor două ore de discuţii, l-am încurajat să porneasca la drum. Unul dintre argumente a fost că, dacă eu am reuşit, fără un mentor, fără resurse etc., mai mult ca sigur că şi el va reuşi“, povesteşte Tudor Mihăiţă începuturile Absoluto Constanţa.

„Sunt mândru de Bogdan Mocanu“

La ce nivel a ajuns însă clubul constănţean, la patru ani de la acel moment? „Actualmente, Bogdan are una dintre cele mai valoroase grupe de copii din ţară în domeniul grapplingului, cu campioni în BJJ, Sambo sau lupte libere. Multă lume mă întreabă care este trecutul sportiv al lui Bogdan în lupte libere, având în vedere că are campioni naţionali în acest sport. Nu are niciun trecut! Nu a practicat niciodată lupte libere! A învăţat aşa cum am făcut şi eu cu BJJ-ul, «furând», în special de pe Internet. Sunt mândru de Bogdan şi mă bucur că am putut să-l inspir în acest drum, care acum îi ocupă tot timpul. Are oameni care fac BJJ cu pasiune şi care câştigă medalii la toate competiţiile la care participă. Povestea lui este povestea mea şi a tuturor celor care au învăţat BJJ în Romania fără a avea un instructor direct. A fost mai greu, a fost mai multă muncă, însă a fost şi este atât de frumos...“, arată Tudor Mihăiţă. „Am sentimental că azi m-am apucat de BJJ!“, a spus şi Bogdan Mocanu.

Constănţenii, printre remarcaţi

La concursul de la Constanţa, clubul local Absoluto a urcat de 21 de ori pe podium. Rezultatele au fost: la copii - Cosmin Munteanu, Giani Luigi Petrişor, Darius Bratosin, Rebeca Zmeu, Andra Bordea, Albert Grasu, Petre Răduşcă - aur; Sonia Bonţescu, Ştefan Hairabetian, fraţii Tudor şi Răzvan Şerbănescu, Iuliana Petrişor (sora lui Giani Luigi), Ana Zmeu (sora Rebecăi) - argint; Darius Maxim, Costi Banu, Sabin Răduşcă (fratele lui Petre) - bronz; la seniori - Andreea Ionescu, Ioana Stancu, Emanuel Stănescu - argint; Marie-Janne Michi - bronz. Emanuel Stănescu a ocupat şi locul întâi la open. „A fost o competiţie foarte reuşită, cu sportivi valoroşi“, a mai spus Bogdan Mocanu.

Exemplu de voinţă

Pentru Absoluto Constanţa a evoluat şi Ovidiu Vîntu (20 de ani), un sportiv care, încă de la naştere, se confruntă cu un deficit motor unilateral (hemipareză spastică), care i-a afectat partea stângă a corpului. De asemenea, de zece ani, Ovidiu suferă de diabet. Acestea nu i-au răpit însă optimismul şi dragostea de viaţă. Iar de anul trecut, a început să practice şi un sport de contact, BJJ, unde înfruntă adversari care nu au probleme fizice, aşa cum s-a întâmplat şi la BJJ Tomis Open - Belt League Constanţa! „Ovidiu a avut o evoluţie foarte bună. A rezistat fără să fie submis timp de trei minute, ceea ce e mare lucru“, a precizat Bogdan Mocanu.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii