Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oina, în demonstraţie Constănţeni prezenţi la Jakarta, la Festivalul Mondial al Sporturilor Tradiţionale (galerie foto)

ro

13 Oct, 2016 00:00 1778 Marime text
O delegaţie din România, reprezentantă a Federaţiei de Oină, a participat, la Jakarta (capitala Indoneziei), la Festivalul Mondial al Sporturilor Tradiţionale, scopul tricolorilor fiind popularizarea sportului naţional al României. 

De-a lungul mai multor zile, românii au făcut demonstraţii de oină şi au participat la diferite acţiuni, arătând lumii întregi caracteristicile şi specificul sportului lor naţional. Condusă de constănţeanul Nicolae Dobre (preşedintele FRO), delegaţia venită din România a cuprins şi alte persoane din municipiul sau judeţul Constanţa: Gigel Sava (primarul comunei Horia) - membru în Biroul Federal al FRO, Janet Hârbu - secretar general, Eveline Lisenco - instructor sportiv şi jucătorii Mihai Georgescu, Bogdan Lupşe (de la Frontiera Tomis Constanţa) şi Gică Şeitan (de la Spicu Horia). „Ceremonia de deschidere a festivalului a fost fantastică! Un amestec de cultură şi sport. Imaginile nu mai necesită comentarii. Felicitări organizatorilor! Suntem mândri că am fost parte a acestui eveniment“, a spus Nicolae Dobre.

Primii li s-au alăturat spaniolii

La festivalul organizat de TAFISA (Organizația mondială a sportului pentru toţi) au participat peste 100 de ţări. Delegaţiile au fost invitate şi la cina oficială, oferită de guvernatorul oraşului Jakarta, ocazie cu care ansambluri de muzică şi dans tradiţionale au susţinut un program artistic. „Ceremonia a fost superbă”, a punctat şeful FRO. În prima zi de demonstraţii, tabăra României a fost vizitată de mulţi curioşi, primii fiind australienii. „După o primă parte în care am arătat cum se joacă oina, avem parte de o numeroasă participare în joc din partea celor care au asistat la demonstraţie. Primii ni se alătură australienii, urmaţi de portughezi, belgieni şi indonezieni. Toti apreciază oina şi fac atmosferă în tabăra noastră! Urmează mâine o altă demonstraţie, când deja avem acontată prezenţa spaniolilor“, a descris Nicolae Dobre evenimentele.

„Ne facem prieteni noi”

Asistenţa a fost numeroasă şi în a doua zi de demonstraţii a tricolorilor. Impresionat de oină, un profesor de o şcoală din Jakarta s-a arătat hotărât să introducă sportul naţional al României în şcoala unde predă. „Multă lume prezentă în această zi la demonstraţii. Ne facem prieteni noi. Cei mai apropiați sunt indonezienii, descoperind cu această ocazie că au un joc foarte asemănător, care se practică în câteva insule. Totuși, li se pare că oina este un sport mult mai complex şi dinamic, ei apreciind acest lucru. Un profesor de la o şcoală din Jakarta chiar vrea să introducă oina în şcoala unde predă. Avem la demonstrații mai mulţi reprezentanţi din diferite ţări. O zi extrem de reușită!“, a notat Nicolae Dobre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii