Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu a avut copii, fiii săi au fost luptătorii” Mesaj emoţionant la mormântul lui Constantin Ofiţerescu (galerie foto)

ro

10 Feb, 2014 00:00 7540 Marime text
Mâine, se împlinesc şapte ani de la moartea fostului mare antrenor de lupte. Sâmbătă, familia şi toţi cei apropiaţi i-au cinstit din nou memoria
 
Pe 11 februarie 2007, un mare antrenor s-a ridicat la ceruri, pentru a descoperi şi printre îngeri un Ion Draica, Ştefan Negrişan sau Constantin Alexandru. Dispariţia lui Constantin Ofiţerescu (antrenor emerit şi maestru al sportului) a lovit Constanţa ca un tsumani al tristeţii. Fostul tehnician este plâns de cei care l-au iubit zi de zi, oră de oră, minut de minut.
 
Membri ai familiei antrenorului, ai colectivului Clubului Sportiv Farul, foşti colegi, prieteni şi apropiaţi au participat, sâmbătă, la evenimentul prin care Constantin Ofiţerescu a fost comemorat cu prilejul împlinirii a şapte ani de la moartea sa. Slujba de pomenire de la mormântul marelui dispărut, din Cimitirul Central Constanţa, le-a împăienjenit ochii celor prezenţi. Soţia lui Constantin Ofiţerescu, Ecaterina Adriana, a avut alături rude, prieteni, apropiaţi ai antrenorului şi reprezentanţi ai sportului constănţean. Nu au lipsit Elena Frîncu (membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa), Ilie Floroiu (directorul CS Farul), ajutoarele sale de la club (Sorin Başturea şi Dumitru Mihăilescu), plus alţi angajaţi, antrenorii Vasile Duşu, Ioan Giuglea şi Florin Uzum, Mircea Neagu (fost conducător al CS Farul), Mircea Nicolau (naşul de cununie al soţilor Ofiţerescu), Florin Scupra, Marian Sandu, Mihăiţă Sandu, Sandu Neagu, Toma Marinescu, Radu Gheorghe, Doru Săndulache, Ion Crăciun, Florin Nistor, Gheorghe Călăraşu sau Marian Pânzariu.

Cuvântul preotului, din timpul slujbei de pomenire, le-a răscolit tuturor amintirile, iar văduva lui Constantin Ofiţerescu nu şi-a putut înfrâna nicio clipă lacrimile. Cei doi au alcătuit un cuplu model, care a dăinuit zeci de ani, până când moartea i-a despărţit. N-au avut copii, dar s-au iubit până în ultima clipă ca-n prima zi în care s-au cunoscut. Ecaterina Adriana este mai mică decât Constantin cu un an. Dispariţia sa i-a pustiit sufletul. Durerea femeii este la fel de mare ca acum şapte ani. Trecerea vremii nu i-a putut alina cu nimic, fie şi puţin, marea-i suferinţă. De altfel, pe crucea de la mormânt stă scris mesajul Ecaterinei Adriana către Constantin, marea iubire a vieţii sale: „Ai plecat din această lume fără a spune un cuvânt, lăsându-mă pe patul spitalului. Ne-ai lăsat durerea în suflet cât timp vom fi pe acest pământ”.

„Şi-a dedicat întreaga viaţă luptelor”
 
„Îmi vine foarte greu să vorbesc în aceste momente. În numele familiei, vă mulţumesc că aţi răspuns prezent la comemorarea lui nea Costică. În cei şapte ani de când a urcat la ceruri, acesta n-a pregetat să se gândească la noi şi ar fi o mare bucurie pentru el, acolo unde se află, să ştie că şi noi ne gândim zi de zi la el. Nu a avut copii, dar a crescut multe vlăstare. Fiii lui au fost luptătorii”, s-a adresat Elena Frîncu celor prezenţi. Pe 14 iulie 2014, Constantin Ofiţerescu ar fi împlinit 78 de ani. „L-am comemorat pe unul dintre cei mai mari antrenori ai CS Farul, ai Constanţei şi ai României. A dat sportului o sumedenie de campioni şi a obţinut cu ei performanţe de seamă. Din păcate, în loc să-l sărbătorim pe nea Costică la 80 sau la 90 de ani, ne-am adus aminte de el cu prilejul împlinirii a şapte ani de la moarte. A fost o zi tristă, dar sunt sigur că, de sus, din ceruri, nea Costică s-a bucurat să vadă că nu a fost uitat şi că multă lume îl preţuieşte şi îl admiră”, a spus şi Ilie Floroiu. „Constantin Ofiţerescu şi-a pus amprenta pe luptele din Constanţa şi din România. Rezultatele sale stau mărturie. Le-a adus Constanţei şi ţării numeroase medalii, inclusiv la Jocurile Olimpice. A fost în primii trei antrenori de greco-romane din România. Tehnician perseverent, şi-a dedicat întreaga viaţa acestui sport. Îi mulţumim pentru ce a realizat şi îi vom purta recunoştinţă veşnică”, a spus şi Gigi Pambuca, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Lupte Constanţa.
 
A primit Ordinul „Meritul Sportiv”
 
Constantin Ofiţerescu s-a născut la Lugoj, pe 14 iulie 1936, şi mergea pe 71 de ani când s-a stins din viaţă. Cariera sa de tehnician s-a întins pe durata a 42 de ani, timp în care elevii săi au cucerit titluri şi medalii olimpice, mondiale şi europene. La CS Farul Constanţa a activat 34 de ani (din 1970 până în 2004). Pe plan intern, sportivii pregătiţi de el au urcat pe podium de peste 300 de ori. Cei mai importanţi luptători pe care i-a pregătit au fost Ion Draica (medalie de aur şi locul patru la Jocurile Olimpice, campion, vicecampion şi medaliat cu bronz la Mondiale, triplu campion european, vicecampion continental), Constantin Alexandru (vicecampion olimpic, de cinci ori campion european) şi Ştefan Negrişan (poziţia a patra la JO, medaliat cu aur şi bronz la Campionatul Mondial, triplu vicecampion european). Alţi sportivi de mare valoare îndrumaţi de Ofiţerescu au fost Sorin Herţea, Ender Memet, Ion Hanu, Gheorghe Zaharia, Anton Arghira, Ion Irimiciuc, Valentin Rebegea sau Iancu Vanghelie. În anul 1977, Constantin Ofiţerescu a primit titlul de antrenor emerit şi a fost declarat maestru al sportului. În anul 2000, i-a fost acordat Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a 3-a.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Andreea 30 Apr, 2018 17:56 Scuzati-ma, dar azi a murit sotia lui, Ofiterescu Adriana.Sa se odihneasca in pace.