Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luptătoare la Oyama Club Constanţa Fosta gimnastă Andreea Roxana Stan caută gloria în Karate Kyokushin (galerie foto)

ro

09 Apr, 2015 00:00 6341 Marime text
„Nu renunţa niciodată la ceea ce îţi doreşti cu adevărat!“ Acesta este sloganul care o călăuzeşte în viaţă pe tânăra constănţeană Andreea Roxana Stan. Iar sportul şi exerciţiul fizic ocupă un loc însemnat în sufletul acesteia, aflându-se la loc de cinste printre preocupările ei. Andreea a făcut sport de mică. A început cu gimnastica artistică, a continuat cu dansul sportiv, iar apoi cu gimnastica aerobică şi cu fitnessul. De un an face Karate Kyokushin, disciplină în care îşi doreşte să ajungă departe.
 
Andreea Stan avea puţin peste trei ani când a pătruns în mirifica lume a sportului. Prima uşă pe care a deschis-o a fost cea a gimnasticii artistice, fiind pregătită, timp de un an, la Complexul Sportiv „Tomis“ din Constanţa, de Camelia Voinea. A urmat o perioadă de doi ani de dans sportiv, la Palatul Copiilor, după care s-a reîntâlnit cu gimnastica, însă cea aerobică, la CS Farul Constanţa, unde a lucrat cu soţii Nicolai (Daniela şi Remus) şi cu Cristiana Spânu. De la Farul a mers la clubul Win Gym, apoi a revenit la gruparea din strada Decebal. În urmă cu doi ani însă, s-a despărţit de acest sport, forţată de o problemă medicală la coloana vertebrală, dar şi animată de gândul de a încerca ceva nou. A practicat fitnessul o perioadă, iar în urmă cu un an, a făcut pasul către Karate Kyokushin!

Îşi pune în valoare mobilitatea şi rezistenţa 

Cum tânăra de 16 ani e de felul ei energică şi neînfricată, Karate Kyokushin i se potriveşte ca o mănuşă, fiind o disciplină în care fosta gimnastă îşi poate pune în valoare mobilitatea şi rezistenţa dobândite în anii de sport anteriori. Andreea Stan activează la clubul Oyama Karate Constanţa, unde este antrenată de Marius Burlacu şi de Lidia Dobrin, iar de curând a participat la prima sa competiţie, de unde s-a întors cu medalie.

 „Am de gând să practic mulţi ani Karate Kyokushin“

„De Paşti, fac un an de Karate Kyokushin. Am vrut o experienţă nouă. Acest sport mi se părea foarte palpitant, iar cum eu sunt de felul meu fără frică (în şcoala generală, am înfruntat un băiat şi am ieşit învingătoare), am zis să încerc. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi îmi doresc să ajung departe. Sper să reuşesc. Am de gând să practic mulţi ani Karate Kyokushin. Îmi aduc aminte şi acum primele antrenamente. Am fost super-încântată. La primele două şedinţe de pregătire, am lucrat cu cei mici, dar fiecare lovitură a lor o simţeam foarte tare. La al treilea antrenament am exersat cu Marius Burlacu. Atât lui, cât şi Lidiei Dobrin le mulţumesc pentru susţinere şi încurajare. Mi se spune mereu că, dacă voi avea voinţă şi voi munci mult, totul va veni de la sine, pentru că am câteva atuuri fizice, pe care cineva care nu a mai făcut sport înainte le obţine greu. Mobilitatea şi rezistenţa mea, rezultate ale anilor de gimnastică, dans şi fitness, mă ajută mult“, spune Andreea Stan, care este elevă în clasa a X-a la Colegiul Comercial „Carol I“ din Constanţa.

A plâns după primul meci 

Cupa Kyokushin Revolution, desfăşurată la Bucureşti, a fost prima a Andreei. A participat în proba de kumite a junioarelor (16-17 ani) şi a obţinut locul trei. Au fost patru fete în categorie (ea, o sportivă de la CS Shobu Constanţa şi două de la Tulcea), iar reprezentanta Oyama Karate s-a confruntat cu una dintre cele două tulcence, o sportivă mai masivă şi mai experimentată. Andreea a pierdut partida, dar evoluţia sa a fost apreciată, atât de antrenori, apropiaţi, cât şi de adversara sa. „A fost un meci destul de greu, contra unei luptătoare foarte bune. Ea are centură galbenă şi a fost cu 15 kilograme mai grea decât mine. Am încercat să evoluez tehnic şi am atacat. După meci, am plâns că am ratat victoria, dar antrenorii mei mi-au spus că m-am descurcat bine pentru primul meu meci“, a spus Andreea, o sportivă de 1,70 m şi 53 kg.

„Mami şi-a trăit visul prin mine“ 

Singură la părinţi, frumoasa domnişoară beneficiază de sprijinul total al acestora, fie că e vorba de Kyokushin Karate (acum), fie că a fost vorba de sporturile precedente. Mama Andreei şi-a dorit foarte mult să facă gimnastică şi, cum nu a reuşit, şi-a spus că, dacă va avea o fetiţă, o va da neapărat la acest sport. „Mami şi-a trăit visul prin mine“, spune actuala luptătoare. Mama suferă să o ştie pe fiica sa într-un sport de contact, solicitant, primind lovituri şi alegându-se cu vânătăi, şi are mereu emoţii, însă este trup şi suflet alături de Andreea. La fel şi tatăl tinerei, care, în tinereţe, a făcut fotbal la nivel amator. Sportiva este susţinută în aceeaşi măsură de prietenul ei, Costin, unul dintre gemenii Mincu, ambii luptători la Oyama Karate. De altfel, Andreea şi Costin s-au cunoscut la acest club. „Aşa a fost destinul, obişnuiesc eu să spun. Ne înţelegem excelent, amândoi ştiind bine cum e viaţa de sportiv“, arată Andreea.

Fan al perfecţiunii fizice 

Plăcându-i foarte mult sportul şi exerciţiul fizic, tânăra constănţeancă plănuieşte ca, în vară, să demareze un program care să vină în sprijinul persoanelor supraponderale. Este vorba de un proiect bazat pe lucru fizic şi pe modificarea obiceiurilor alimentare, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Andreea este un fan al perfecţiunii fizice, iar faptul că face sport de mică şi-a pus amprenta în mod armonios asupra corpului ei. Fotograful Adrian Mergiani a făcut un set de poze foarte reuşite, din perioada în care Andreea practica fitnessul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii