Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luni se împlineşte un an de la moartea fostului mare fotbalist Ilie Balaci

ro

21 Oct, 2019 00:00 1542 Marime text

Luni, 21 octombrie, se împlineşte un an de la moartea fostului mare fotbalist Ilie Balaci. Supranumit „Minunea blondă“, Balaci s-a stins din viaţă la 62 de ani, la Craiova, în urma unui infarct miocardic.


Născut la Bistreţ, în judeţul Dolj, Balaci s-a consacrat la Universitatea Craiova, participând la marile succese obţinute de „Știinţa“ în anii 80. Și-a încheiat însă prematur cariera, din pricina accidentărilor. În afară de U Craiova (1973 - 1984), a mai jucat la FC Olt Scorniceşti (1985 - 1986) şi la Dinamo (1986 - 1988). Balaci are în palmares trei titluri de campion naţional şi patru Cupe ale României, fiind desemnat fotbalistul numărul 1 al ţării de două ori. În Divizia A, a susţinut 347 de meciuri şi a înscris 84 de goluri. La echipa naţională, are 65 de prezenţe şi opt goluri.


Ca antrenor, a avut performanţe în special cu formaţii din Africa de Nord şi din zona arabă. Pentru participarea la Campionatul European din 1984, dar şi pentru întreaga activitate, în anul 2008 Ilie Balaci a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a. Post-mortem, a devenit cetăţean de onoare al municipiului Drobeta Turnu-Severin.


De asemenea, în semn de deosebită apreciere şi admiraţie pentru remarcabila sa carieră de fotbalist, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea „sportului rege” şi spiritul de fairplay în rândul tinerelor generaţii de sportivi, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler lui Ilie Balaci.


Citeşte şi:

Doliu în fotbalul românesc. A murit Ilie Balaci, supranumit şi "Minunea Blondă"

Constanţa Fostul ginere al lui Ilie Balaci îşi dăduse acordul de principiu pentru a veni antrenor la FC Farul. Ce a stat în calea mutării
 
 
 
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii