Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laguna Constanţa şi Spicu Horia, la înălţime Au jucat oină în costume populare, ca acum 100 de ani (galerie foto)

ro

19 Jun, 2013 00:00 1959 Marime text
16 echipe care au reprezentat structuri sportive din şapte judeţe (Maramureş, Argeş, Constanţa, Dolj, Vâlcea, Neamţ şi Călăraşi) au participat la evenimentul istoric ce a marcat începutul practicării oinei în mod oficial de către fete în România. Evenimentul a fost Campionatul Naţional feminin de oină, organizat pe categorii de vârstă (junioare I, II şi III), la Mioveni, de Federaţia Română de Oină, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria oraşului Mioveni, CS Dacia Mioveni 2012, Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Argeş şi autorităţile locale şi judeţene. În deschiderea competiţiei, s-a produs trecerea, în mod simbolic, a oinei de la băieţi la fete. Acest lucru a fost realizat prin câteva elemente ale jocului la  care au participat, în comun, jucători ai CS Crasna Gorj (îmbrăcaţi în costume populare foarte asemănătoare cu cele în care se practica oina în urmă cu peste 100 de ani) şi fetele de la CS Dacia Mioveni (costumate în noul echipament de joc specific oinei, lansat cu această ocazie). 

În competiţia junioarelor I, din cele patru echipe participante două au fost din judeţul Constanţa, Laguna Constanţa şi Spicu Horia. Cu cinci puncte cucerite, Laguna (care şi-a făcut debutul în oină cu această ocazie) a ocupat locul trei, iar Spicu, echipă alcătuită cu puţine zile înaintea competiţiei, a fost a patra, cu trei puncte.
„Deşi echipele participante la toate categoriile nu au putut arăta un nivel de joc ridicat, având în vedere că sunt constituite recent, totuşi, acestea s-au evidenţiat în ce priveşte modul de abordare a partidelor, expresivitatea din teren şi, în mod deosebit, prin respectul faţă de adversar. Dincolo de competiţie, a fost un mare câştig pentru sănătatea celor aproape 250 de copii care, timp de două zile, au făcut mişcare pe superba bază sportivă de la Mioveni”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii