Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Jordan” a fost coleg cu Dennis Şerban, Pitu şi Stere Aventurile unui tânăr plecat de la Hârşova şi ajuns în fotbalul italian (galerie foto)

ro

18 Dec, 2013 00:00 10592 Marime text
La 24 de ani, un fotbalist constănţean, care juca la Unirea Slobozia, i-a atras atenţia unui impresar. Jucătorul a fost transferat în Italia, unde a evoluat timp de opt ani

Ştefan Iordan s-a născut la Constanţa, în urmă cu 38 de ani, dar copilăria şi-a petrecut-o la Hârşova. De aici a ajuns la juniorii Farului, unde a fost coleg, printre alţii, cu Dennis Şerban, Adrian Pitu sau Mihai Stere. După ce a încheiat junioratul, nu a rămas la Farul. A jucat la mai multe echipe din Constanţa şi din alte judeţe, cel mai înalt eşalon fiind Divizia B. A urmat perioada Italia, una care i-a rămas în memorie. În acest moment, Ştefan joacă din nou pentru Hârşova, în Liga a IV-a.

Ca toţi copiii, şi puştiul Ştefan Iordan se dădea în vânt după fotbal, la mijlocul anilor ’80. A început acest sport la Hârşova, la nouă ani, şi i s-a dus rapid vestea. Era mic, dar fâşneţ. Un adevărat argint viu, o zvârlugă. A fost promovat la echipa mare la o vârstă fragedă, iar partida care i-a schimbat destinul a fost Hârşova - Mecanica (echipă din Constanţa). „Am câştigat cu 8-2, iar eu am dat două goluri. La partidă asista şi Petre Buduru, invitat la meci de antrenorul nostru, Puiu Natu. Buduru m-a văzut şi, la recomandarea lui, am fost luat la grupa 1975/1976 a FC Farul. Aici am lucrat întâi cu antrenorul Munteanu, iar apoi ne-a pregătit Constantin Tâlvescu. În grupă i-am avut colegi, printre alţii, pe Dennis Şerban, Mihai Stere, Adrian Pitu, Giani Baidoc, Vali Drăgoi, Marius Răducanu sau Gioni Bălăucă. Am fost junior al Farului de la 13 la 19 ani, apoi am plecat”, spune Ştefan. În România a jucat apoi la formaţii precum AS Neptun (Divizia D - ca jucător al acesteia i-a dat gol echipei mari a Farului într-un amical), Midia Năvodari (Divizia B), Unirea Slobozia (Divizia B), Electrica Constanţa (Divizia C), Chindia Târgovişte (Divizia B) sau Dunărea Giurgeni (Divizia D). În prezent, este fotbalist în Liga a IV-a a judeţului Constanţa, la Carsium Hârşova, care ocupă locul şase în Seria Vest a campionatului, la finele anului 2013. Cea mai frumoasă parte a carierei şi-a petrecut-o însă în Italia.

Salariu de 2.000 de euro pe lună

Remarcat de impresarul italian Domenico Palombo la o partidă a Unirii Slobozia, Ştefan a ajuns, în anul 1999, în fotbalul din „Cizmă”. A jucat până în 2007, în regiunea Romei, la mai multe formaţii din eşaloanele inferioare, dar şi la fotbal în sală. „Prima formaţie a fost AS Torrice, în Liga a 5-a. Aici am stat un an. Aceeaşi perioadă am petrecut-o la Borgo Sabotino, tot în Liga a 5-a. Am jucat apoi la Red Frosinone, la început în Liga a 4-a, după care am evoluat la două echipe de futsal, Rio Ceccano (Liga a 2-a) şi FC Samen. A fost o perioadă deosebită din cariera mea. Am fost foarte mulţumit şi de salariu, şi de prime. Chiar dacă echipele nu erau de prim-plan, m-am confruntat cu o altă mentalitate faţă de România. La meciuri veneau între 1.500 şi 3.000 de spectatori, iar în Serie D asistenţa ajungea şi la 5.000 de oameni. Am avut două promovări, cu Frosinone (în Serie C1) şi cu Torrice (în Serie D). De asemenea, am ieşit campion şi la futsal, cu Samen. S-a scris mult de mine atunci prin ziare. Le-am păstrat pe toate. Îmi spuneau «rumeno Jordan» şi aşa mă strigau şi spectatorii. Atât la fotbalul pe teren normal, cât şi la sală, jucam mijlocaş coordonator”, povesteşte Ştefan Iordan. La Rio Ceccano a suferit însă şi o accidentare gravă, de pe urma căreia a stat un an pe bară. „În ultimul minut al unui meci, a venit un adversar şi m-a cosit pe la spate. Mi-au fost afectate ligamentele şi meniscul. Însă tot tratamentul şi recuperarea le-a plătit clubul. Erau serioşi. Eu am luat la Ceccano pe şase luni 7.000 de euro şi aveam primă 100 de euro la victorie acasă şi 200 de euro la succes afară. În Serie D, salariile lunare ajungeau şi la 2.000 de euro, iar primele aveau valoarea de 200 cu 300 de euro. Pe mine m-au cazat la un apartament şi am primit şi maşină. La Serie C1, se trecea la un nivel profesionist, dar la diviziile inferioare jucătorii erau amatori. Am avut colegi avocaţi, doctori sau patroni de benzinării şi covrigării”, arată Ştefan.

I s-a cântat în vestiar

Fotbalistul îşi aduce aminte cu plăcere de două meciuri din perioada italiană, în care a contribuit decisiv la victoria echipelor sale. „La partida de futsal Samen - Arenova, decisivă pentru promovare, adversarii conduceau cu 2-0 la pauză. În repriza a doua, am înscris de patru ori şi am câştigat cu 4-2. Ce m-au mai înjurat jucătorii de la Arenova! «Ce ne-a făcut românul...», se plângeau ei. Apoi, am bătut cu Frosinone în deplasare la Amazeno, scor 1-0, obţinând promovarea. Golul l-am dat eu, în minutul 90+2. A fost bucurie mare în vestiar. Toţi băieţii mi-au cântat şi m-au luat pe sus”, spune Ştefan Iordan.

Are o afacere cu microbuze

În momentul de faţă, fotbalistul joacă fotbal de plăcere la Hârşova. Este stabilit la Constanţa, unde deţine o afacere în transporturi, cu microbuze. Familia Iordan are un băiat, Gabriel, care face şi el fotbal, la grupa 1999 de la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, unde este antrenat de Nicolae Roşca. „Puştiul joacă atacant central. Îi place foarte mult fotbalul”, îl laudă tatăl său.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii