Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ivan Patzaichin a dat startul, la Constanţa, la „Marathon Kayak 2018“ „În sportul românesc lipseşte un proiect de ţară“ (galerie foto+video)

ro

15 Oct, 2018 00:00 3596 Marime text
Ediţia 2018 (a patra) a „Marathon Kayak“ s-a desfăşurat sâmbătă pe lacul Tăbăcărie din Constanţa, în organizarea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor din România.
Cei aproximativ 50 de concurenţi s-au întrecut pe distanţa a 42 de kilometri, plecând în cursă la ora 10.00. Întrecerea a durat în jur de şapte ore. Startul a fost dat de Ivan Patzaichin, fost mare canoist, cvadruplu laureat cu aur şi triplu medaliat cu argint la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice (1968, 1972, 1980 şi 1984). Marele campion, acum în vârstă de 68 de ani, a mai venit, dând startul, şi în anii trecuţi cu „Marathon Kayak“. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şi Ilie Floroiu (fostul director al CS Farul Constanţa), Gabriel Aftenie şi mama sa, Maria Aftenie (antrenori, alături de Alina Chirilă, la secţia de kaiac-canoe a CS Farul), dar şi Iosif Chirilă, campion mondial şi ocupant al locurilor 6 şi 11 la Jocurilor Olimpice, la ediţiile de la Beijing (2008), respectiv Londra (2012).
 

„Sunt kaiacul şi padela salvamarului“

 
Gabriel Bălan, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor si Salvamarilor din Romania, a declarat că la start s-au aliniat 47 de concurenţi, atât din Romania, cât şi din ţări europene. „Uşor - uşor, am ajuns la cea de-a patra ediţie a maratonului de kaiac. Prima întrecere am organizat-o în Constanţa pe 2014, exact de ziua de 1 octombrie, când sărbătorim Ziua Scafandrului Român. A început ca o provocare pentru concurenţi. În acest an, s-au înscris 47, majoritatea din România, iar trei sau patru din ţări europene. Premiile sunt pe măsură. Sigur, nu banul contează, dar e bine să stimulăm sportivii. Nu e uşor să stai peste şase ore şi jumătate - şapte într-un kaiac, care nu e unul de competiţie, ci sunt kaiacul şi padela salvamarului. Sunt echipamente care se mişcă mai greu pe apă decât, spre exemplu, cele ale lui Ivan Patzaichin. Împreună cu sponsorii, am hotărât să-i stimulăm pe cei care participă. An de an, adăugăm la valoarea premiilor. Acum patru ani, au fost în jur de 20 de concurenţi, acum au venit 47“, a precizat Gabriel Bălan.
 

„Ne chinuim de aproape 30 de ani“

 
Ivan Patzaichin a arătat că „Marathon Kayak“ e o întrecere destul de grea, o probă de forţă, ambiţie şi mai ales de voinţă. „Toate competiţiile sportive care se organizează sunt importante. E îmbucurător că organizatorii acestui maraton de kaiac reuşesc să adune an de an atâţia oameni, atât din ţară, cât şi din străinătate. Competiţia poate deveni una internaţională de mare succes. În ziua de astăzi, tineri interesaţi de kaiac şi canoe ar fi, dar trebuie să-i atragem, să-i îndrumăm şi să facem ceva ca acest sport să fie cât mai atractiv“, a punctat marele campion. Ivan Patzaichin este de părere că în sportul românesc lipseşte un proiect de ţară.
 
„De aproape 30 de ani, ne chinuim şi încă nu am ajuns să fim prioritari în ce priveşte sportul din România. Nu mulţi copii îşi permit să facă sport, doar cei care au bani. Iar copiii care ar putea să facă mare performanţă, cum ar fi cei de la ţară, nu au posibilităţi financiare. Ne lipseşte un proiect de ţară. Trebuie să se înţeleagă că sportul este sănătos pentru copii. Degeaba vin eu, Hagi sau Gabi Szabo să propunem măsuri. Un proiect de ţară eu zic că merită să fie făcut de cei care sunt acolo. Viitorul sportiv al copiilor noştri trebuie să fie prioritar”, a mai spus campionul.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
A dat startul la Marathon Kayak Ivan Patzaichin a adus bicicleta apelor, invenţia sa, şi la Constanţa (galerie foto+video)



 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii