Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Hipism (III) Povestea hergheliei şi a hipodromului de la Mangalia

ro

01 Feb, 2013 23:02 2599 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei hipismului.

În 1928, ia naştere herghelia de la Mangalia, care va prelua, după anul 1930, o parte dintre concursurile dobrogene de călărie. Reţine atenţia prima întrecere de mare întindere, organizată în anul 1931, la 3.000 m rezistenţă şi viteză şi 3.000 m fond (la care au participat caii crescătorilor din zonă), 3.000 m viteză (cu armăsarii hergheliei) şi la trap (unde au câştigat Mircea şi Nicolae Muşat, Ibraim Muza şi Sizet Aivas, din Pecineaga). Concursul s-a încheiat cu întreceri de căruţe, pe distanţa de 6.500 m. Asemenea concursuri au avut loc în fiecare an, până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Au participat atât caii hergheliei, cât şi cei ai proprietarilor din satele învecinate, precum Limanu, Tatlageac şi Ghilingic.

După război, caracterul de masă al întrecerilor găzduite de hipodromul de la Mangalia se va schimba treptat, lăsând locul marilor întreceri sportive, organizate în cadrul cupelor şi campionatelor naţionale, la toate probele de hipism autentic şi la care, pe lângă călăreţii locali, vor participa cei mai vestiţi sportivi din ţară şi din străinătate. Una dintre primele competiţii mai importante a fost Cupa Dinamo, organizată în perioada 12-15 august 1955, la care au participat bărbaţi şi femei, adulţi şi juniori. Sportivii s-au întrecut la diverse probe de obstacole şi dresaj. Cupa i-a revenit campionului naţional Mihai Tinu. În iulie 1956 se organizează în cadrul concursurilor republicane a doua ediţie a Cupei Dinamo la probe de viteză, dresaj şi obstacole, pe terenul 23 August din Constanţa. Au participat 100 de călăreţi cu peste 150 de cai. Concursul a fost câştigat de clubul Steaua, urmat de Dinamo.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii