Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Florea - „Nu ne-am pierdut speranţa“ Ayhan şi Beyhan Gafar au cântat la promovarea Farului (galerie foto + video)

ro

13 Jun, 2015 00:00 5663 Marime text

Tuzla este în sărbătoare, echipa de fotbal a comunei a promovat în Liga a IV-a. Farul a obţinut titlul în ultima etapă, în deplasare, dând startul petrecerii încă de pe terenul „Voinţa“ din Constanţa.
 
Farul Tuzla este campioana Seriei Est a Ligii a V-a constănţene de fotbal, această performanţă, obţinută la capătul unei retur de campionat foarte bun, aducându-i promovarea în Liga a IV-a. La partida decisivă, din ultima rundă, câştigată în deplasare pe terenul Olimpiei Constanţa, a asistat şi primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, cel care, alături de viceprimarul Taner Reşit şi de membrii Consiliului Local, a fost aproape de echipă pe parcursul întregului sezon.
 
În Seria Est, lupta la promovare a fost încinsă, campioana stabilindu-se în ultima etapă. Farul Tuzla s-a impus cu un singur punct avans în faţa echipei Litoral 2 Mai. În ultima rundă, fariştii aveau nevoie de victorie, pe care au realizat-o cu 4-0 la Constanţa, contra Olimpiei. După meci, pe terenul „Voinţa“, cel care a găzduit confruntarea, campionii au dat frâu liber bucuriei. Toţi jucătorii şi cei din preajma echipei au primit medalii inscripţionate cu numele fiecăruia. În vitrina cu trofee a Farului va rămâne şi o cupă, care să amintească de această realizare. Nu în ultimul rând, promovarea a fost stropită din belşug cu şampanie, iar preşedintele şi antrenorul principal al echipei, Ion Florea, a fost aruncat în sus de jucători, care au scandat „Ole, ole / Farul Tuzla, ale / Farul Tuzla, ale / E-n Divizia D!“ şi „Campionii, campionii!“. Medaliile şi cupa au venit din partea Primăriei Tuzla.

Ayhan Gafar e fost jucător al echipei

De pe stadionul „Voinţa“ din Constanţa, sărbătoarea s-a mutat la Tuzla, la Casa de Cultură, unde au avut loc masa festivă şi petrecerea. Festivităţile au fost orchestrate de viceprimarul Taner Reşit, cel care nu a mers la meci, rămânând acasă pentru a organiza o întâmpinare deosebită a campionilor. La petrecere, atmosfera a fost animată de formaţia Ayhan şi Beyhan Gafar. Cei doi sunt tată şi fiu, iar tatăl, în vârstă acum de 43 de ani, a fost coleg cu Ion Florea la juniorii Farului Tuzla.

În 12 etape, aveau de recuperat zece puncte

Ion Florea vorbeşte plin de satisfacţie de o promovare care, la un moment dat, părea compromisă. „A fost un drum lung şi greu, dar nu ne-am pierdut speranţa. La începutul returului, eram pe locul trei, la şapte puncte de lider. În plus, am început cu stângul partea secundă a campionatului, pierzând cu 0-3 partida de debut, de pe terenul Viitorului Mereni. Ajunsesem astfel la zece puncte de prima poziţie şi căzusem pe locul cinci. Aveam de recuperat această diferenţă în 12 etape şi, deşi unii, chiar şi dintre noi, erau sceptici că mai puteam promova, majoritatea nu am cedat şi am hotărât că vom merge până la capăt. Am zis că, dacă tot am muncit toată iarna, era păcat să renunţăm la visul nostru. Demarasem pregătirea pe 17 ianuarie, lucrând în sala de sport de la Tuzla, pe plaja de la Eforie Sud şi într-o sală de forţă de la Constanţa, şi efectuând chiar şi un cantonament la Bascov. Ne-au ajutat şi rezultatele dintre contracandidatele noastre, iar după ce, în două etape la rând, nu am pierdut contra a două dintre ele (învingând în deplasare, cu 2-1, Atletic 2 Mai şi remizând acasă, 0-0, cu Gloria Albeşti), am început să sperăm“, arată Ion Florea.

Vasilică Păcuraru a marcat primul gol din campionat

Echipa din Tuzla a încheiat în mod fericit campionatul, având şi cifre frumoase: cel mai bun atac din serie (cu 102 goluri, fiind singura echipă care a sărit de borna 100), şi a doua apărare (după Atletic 2 Mai), cu 31 de goluri primite, însă vicecampioana nu a jucat în retur cu Oil Terminal, câştigând la masa verde, cu 3-0, după ce formaţia constănţeană nu a mai fost programată în ultimele runde. Farul a folosit pe parcursul stagiunii 40 de jucători, dintre care 28 au marcat! Primul gol din campionat i-a aparţinut fostului mijlocaş al Farului Constanţa, Vasilică Păcuraru, căruia timpul nu i-a mai permis, după o perioadă, să mai vină la meciuri. Echipa nu l-a uitat însă şi a inscripţionat şi numele său pe una dintre medaliile de campioni. Golul cu numărul 100 i-a aparţinut lui Ionuţ Tudoran, care a punctat în ultima rundă, contra Olimpiei. Ionuţ este şi preparatorul fizic al echipei.

Sprijin din Qatar

În stagiunea recent încheiată, banderola de căpitan al Farului Tuzla a fost purtată de şapte jucători: Cătălin Mircea, Lucian Caragicu, Iulian Nasture (care, după patru etape din retur, nu a mai jucat, întrucât s-a îmbarcat), Daniel Iosif, Eren Asan, Sunai Abdula şi Cristian Florea. Acesta din urmă lucrează din 2012 în Qatar, ca inginer construcţii nave, şi a venit acasă pentru o vacanţă de două săptămâni. Astfel a putut juca din nou. Cum prima dragoste nu se uită niciodată, Cristian nu a lipsit de la întâlnirea cu iubirea sa, Farul Tuzla, înscriind chiar şi două goluri. Golgheterul formaţiei în sezonul 2014/2015 a fost Eren Asan, cu 12 reuşite. Acesta a fost urmat de un grup de trei jucători, care au punctat de nouă ori: Lucian Caragicu, Mihăiţă Brătianu şi Alexandru Grăjdan. Deşi are 44 de ani, Daniel Iosif şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor, de opt ori chiar! Alexandru Grăjdan e de meserie fundaş dreapta, însă, pe finalul campionatului, a fost reprofilat atacant, din pricina accidentării a trei dintre vârfuri. Alexandru s-a descurcat de minune şi în noua postură, toate cele nouă goluri marcându-le în ultimele cinci etape!

Iosif, portar de conjunctură

În retur, Farul Tuzla a folosit următorul lot: Tamaş, Nasture - portari; Aşim, Tiuntiuc, Arnăutu, Deacu, Grăjdan, Stoian, Abdula (ultimii doi, în vârstă de 35 de ani) - fundaşi; Mircea, Caragicu, George Lungu, Dieaconu, Budică, Prisecariu - mijlocaşi; Asan, Lupu, Brătianu, Aneste, Monea, Voicu - atacanţi. De-a lungul campionatului au mai jucat Carasava, Fulea, Cristian Florea, Cristian Lungu, Păcuraru, Grigoriu, Clinciu, Tănase, Anagnoste, Veleanovici, Damian, Caţaroş, Nişcoveanu, Proca, Manole, Romulus Baci (antrenor secund), Tudoran şi Ion Florea. Marian Chiru (fost antrenor la echipa de juniori) a fost în permanenţă lângă echipă, iar ca asistenţi medicali au activat Ionuţ Adanie şi Cristian Mirică. În ultimele partide, din pricina accidentării unicului portar, Tamaş, ca goal-keeper a fost folosit un jucător de câmp, Iosif!

Întăriri pentru Liga a IV-a

După promovare, Farul Tuzla va evolua în Liga a IV-a. „Avem promisiunea primarului Constantin Micu că, în cel mai scurt timp, vor demara lucrările pentru amenajarea stadionului din Tuzla. În Liga a IV-a, urmărim o clasare cât mai bună. Vrem să întărim lotul de jucători cu cinci fotbalişti (pe posturile de portar, fundaş, mijlocaş şi atacant), iar în acest sens purtăm deja discuţii. De asemenea, muncim pentru alcătuirea echipelor juvenile“, a mai spus Ion Florea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii