Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invictus România Constanța, pe traseul albastru al Ștafetei Veteranilor către Carei. De la malul mării, se pleacă la Borcea

ro

08 Oct, 2021 00:00 3995 Marime text

 
  • Evenimentul sportiv Ștafeta Veteranilor presupune purtarea a trei ștafete, pe trei trasee diferite din România, având ca punct final de întâlnire municipiul Carei.
  • Formată din militari în activitate (de la mai multe unități militare din județ), dar și din militari în rezervă, ștafeta constănțeană va pleca de la malul mării către județul Călărași, la Borcea.
  • Din ștafetă face parte și plt. adj. pr. (rtr.) Ionel-Eugen Bida, rănit în teatrul de operații din Afganistan, membru al Lotului Invictus România, cetățean de onoare al municipiului și al județului Constanța.
 
Ediția a opta a Ștafetei Veteranilor este în desfășurare în aceste zile, iar în evenimentul care face parte din seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române (25 octombrie) a fost inclusă și Constanța.
 


Evenimentul sportiv Ștafeta Veteranilor presupune purtarea a trei ștafete, pe trei trasee diferite din România (a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național - albastru, galben, roșu), având ca punct final de întâlnire municipiul Carei. Traseele însumează peste 3.500 de kilometri, iar unul dintre punctele de venire și de plecare este Constanța. Joi, pe litoral, venind de la Babadag, a sosit, pe traseul albastru, ștafeta militarilor de la Regimentul 307 Infanterie Marină, din Babadag, iar vineri va avea loc un ceremonial, la Monumentul Victoriei din Constanța. Ulterior, ștafeta constănțeană, formată din militari în activitate (de la mai multe unități militare din județ), dar și din militari în rezervă, va pleca către județul Călărași, la Borcea, având ca punct de sosire, după o cursă de 96 de kilometri, Baza 86 Aeriană.   

„Ștafeta albastră a ajuns în siguranță la Constanța. Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniți, cu inima plină de dragoste pentru România, au alergat astăzi voluntarii Invictus din cadrul B307 Inf. Marină. Bucioc Andrian, Socotitu Liviu, Martin Ionuț, Benea Ștefan, Neagoe Marian, Părcălăbescu Ștefan, Vintileasca Marius, Cotârleț Sorin, Jechian Florin, Cazanlai Florin. Felicitări vouă și mult succes constănțenilor pe următorul tronson! Go Invictus!“, se arată pe pagina de Facebook „Invictus România“.
 
„Un pios omagiu bravilor apărători ai neamului românesc!“
 
„Dragostea de țară și respectul față de veteranii și eroii de ieri și de azi ai României ne unesc, în fiecare an, la Ștafeta Veteranilor! Ziua de 25 Octombrie constituie cel mai bun prilej pentru a aduce un pios omagiu bravilor apărători ai neamului românesc și, totodată, de a evoca faptele de eroism ale oamenilor pentru care datoria față de țară a reprezentat crezul suprem în viață. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române, sărbătoare militară și populară stipulată prin Decretul nr. 381 din 1959. La această manifestare, marca Invictus România, pot participa alergători și cicliști (fie ei amatori sau profesioniști), civili și militari. Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți, alergător și ciclist, să se afle în cursă, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație. Punctul final de întâlnire este municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944“, se arată pe site-ul oficial al Invictus România,
 
Din ștafetă face parte și un militar rănit în Afganistan
 
Pe traseul albastru, startul s-a dat pe 1 octombrie, la Mărășești, sosirea fiind la Carei, pe 25 octombrie. Traseul are 24 de borne, fiind următorul: Mărășești - Focșani, Focșani - Buzău, Buzău - Slobozia, Slobozia - Brăila, Brăila - Galați - Tulcea, Tulcea - Babadag, Babadag - Constanța, Constanța - Borcea, Borcea - Lehliu Gară, Lehliu Gară - București, București - Giurgiu, Giurgiu - Alexandria, Alexandria - Slatina, Slatina - Craiova, Craiova - Tg. Jiu, Tg. Jiu - Drobeta Turnu Severin, Drobeta Turnu Severin - Băile Herculane, Băile Herculane - Caransebeș, Caransebeș - Deva, Deva - Lugoj, Lugoj - Timișoara, Timișoara - Arad, Arad - Oradea și Oradea - Carei. Din ștafeta constănțeană face parte și plt. adj. pr. (rtr.) Ionel-Eugen Bida, rănit în teatrul de operații din Afganistan, membru al Lotului Invictus România, cetățean de onoare al municipiului și județului Constanța. Veteran al Armatei Române, pensionar militar, Ionel-Eugen Bida va parcurge cu Ștafeta Veteranilor o porțiune din traseul către Borcea.   
 
„Nimeni și nimic nu ne poate opri să ne iubim țara!“
 
„În încercarea de a reconstitui, în mod fidel, trei dintre drumurile bătătorite odinioară de vitejii luptători, participanții vor poposi la fiecare monument edificat în memoria străbunilor eroi, care s-au jertfit pentru libertatea și independența patriei. Deznodământul acestei lupte simbolice de reîntregire a Drapelului Național este reprezentat de momentul în care purtătorii celor trei ștafete vor striga într-un singur glas: «Sacrificiul impune respect!» pe data de 25 octombrie, la Ansamblul Monumental «Glorie Ostașului Român», din Carei, în cadrul ceremoniei militare organizate cu prilejul Zilei Armatei României. Nimeni și nimic nu ne poate opri să ne iubim țara! Împreună, suntem de neînvins! Go, Invictus!“, este un alt mesaj al Invictus România.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
În prima imagine este ștafeta care a parcurs traseul Tulcea - Babadag. Sursa foto: 1, 3 - Facebook (Invictus România), 2 - site oficial Invictus România
 
Citește și:
 
Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei
Un militar rănit în Afganistan, de un lunetist, a urcat pe podium la Campionatul Naţional de nataţie (galerie foto)

 
Cetăţean de onoare al Constanţei
Militarul Ionel Eugen Bida, două locuri patru la nataţie, la Jocurile Invictus de la Sydney
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii