Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagine-document Anul 1967! Tiberiu Kallo şi Constantin Kozska, de la Farul Constanţa, în tricoul echipei naţionale, la meciul cu RFG

ro

22 Feb, 2020 00:00 5972 Marime text

Doi dintre fotbaliştii de legendă ai FC Farul, extrema stânga Tiberiu Kallo şi mijlocaşul central Constantin Koszka, au îmbrăcat şi tricoul echipei naţionale a României, ambii marcând câte un gol sub tricolor. Pe pagina de Facebook „Retro Tikitaka“ a fost postată o imagine de la un meci al Naţionalei, jucat în urmă cu peste 50 de ani, în care cei doi farişti au fost coechipieri.
 
Este vorba de partida amicală România - Republica Federală Germania 1-0 (0-0), disputată pe 22 noiembrie 1967, pe fostul stadion „23 Augustׅ“ din Bucureşti, în faţa a 35.000 de spectatori. Unicul gol al meciului a fost marcat de Gergely, în minutul 80. România (selecţioner, Angelo Niculescu) a jucat în acel meci cu: Carol Haidu (Steaua, 5 selecţii / 0 goluri) - Lajos Sătmăreanu (Steaua, 6/0), Dumitru Nicolae (Steaua, 6/0), Dan Coe (cpt, Rapid Bucureşti, 30/2), Mihai Mocanu (Petrolul Ploieşti, 15/0) - Vasile Gergely (Dinamo Bucureşti, 24/2), Constantin Koszka (Farul, 20/1) - Ion Pîrcălab (Dinamo Bucureşti, 34/5), Nicolae Dobrin (FC Arges, 14/2) / 8 Gheorghe Constantin (Steaua, 38/12), Ion Ionescu (Rapid Bucureşti, 19/5), Tiberiu Kallo (Farul, 2/0). În imagine, de la dreapta la stânga, apar Dan Coe, Haidu, Sătmăreanu, Dumitru Nicolae, Koszka, Dobrin, Mihai Mocanu, Pârcălab, Kallo, Ion Ionescu şi Gergely. Echipa de start a RFG (selecţioner, Helmut Schön) a fost: Wolter - Patzke, Vogts - Beckenbauer, Schulz, Weber - Libuda, Siemensmeyer, Seeler, Overath, Löhr.
 

Component al unei linii de atac formidabile

 
Tiberiu Kallo a jucat la Farul timp de opt ani, între 1964 şi 1972, disputând în acest interval 157 de meciuri şi înscriind 25 de goluri. Toate partidele în tricoul alb-albastru au fost în Divizia A, cea mai bună clasare a lui Kallo cu Farul fiind în sezonul 1966/1967, locul patru.
 
Component al unei linii de atac formidabile a Farului - Sasu, Tufan, Iancu, Kallo - Tiberiu, cel care era alintat „Căluţul“, a jucat cinci meciuri la echipa naţională, primul fiind Polonia - România 0-0, pe 29 octombrie 1967. Au urmat în acelaşi an disputele cu RFG şi Congo, iar în 1968 a fost convocat la partidele cu Austria şi Elveţia.
 

A deschis scorul în Austria

 
Tiberiu Kallo a înscris singurul său gol sub tricolor în meciul cu Austria, un amical disputat la Linz, pe 1 mai 1968, cu 25.842 de spectatori în tribune şi încheiat la egalitate, 1-1. Faristul de atunci a deschis scorul, în minutul 8, iar egalarea gazdelor a venit târziu, în minutul 85, graţie reuşitei lui Helmut Siber. România a jucat cu: Narcis Coman (FC Argeş) - Mihai Ivăncescu (Steagul Roşu Braşov), Ion Barbu - cpt. (FC Argeş), Bujor Hălmăgeanu (Steaua), Augustin Deleanu (Poli Iaşi), Gheorghe Grozea (Petrolul Ploieşti), Cornel Dinu (Dinamo), Nicolae Dobrin (FC Argeş) / 85 Lică Nunweiller (Dinamo Bacău), Mircea Sasu (Farul), Ion Ionescu (Rapid), Tiberiu Kallo (Farul).
 

Golul lui Gergely a pornit de la el

 
Acum în vârstă de 76 de ani, Kallo s-a născut la Codlea, în judeţul Braşov, iar în prezent locuieşte, alături de soţie, în satul Plopu (aparţinând de oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa). „Sunt bine, mă menţin. Mulţi îmi spun că nu-mi arăt vârsta, ci că par de 60 de ani. Sunt fost sportiv, m-am născut la munte“, ne-a spus Tiberiu Kallo, ieri, când l-am sunat. Îşi aminteşte de golul cu Austria şi de meciul cu RFG ca şi când acestea ar fi fost ieri. „Golul lui Gergely contra RFG-ului a pornit de la mine. Am bătut o lovitură liberă de pe stânga, apoi Constantin a trimis cu capul pentru şutul lui Gergely“, a punctat Kallo.    
 

Peste 100 de meciuri în tricoul Farului

 
Constantin Koszka s-a născut pe 17 septembrie 1939, la Arad, şi a decedat în anul 2000, la Constanţa. A evoluat la Farul Constanţa (numai în prima ligă) între anii 1965 şi 1970, susţinând sub culorile „marinarilor“ 114 meciuri (dintre cele 252 ale sale în prima ligă) şi înscriind de trei ori (dintre cele patru reuşite ale sale la Divizia A). După Farul, a jucat şi la Portul Constanţa, 15 meciuri în sezonul 1971/1972 al Diviziei B. De asemenea, a evoluat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1964. Alte echipe la care a mai jucat sunt UTA (în două rânduri), Rapid şi Steaua.
 
Imaginea de la acest articol a fost preluată de pe pagina de Facebook „Retro Tikitaka“.   
 
Citeşte şi:
 
I se spunea „Cãluţul" Poveştile savuroase ale lui Tiberiu Kallo şi ale echipei de legendã a Farului

Ce s-a ales din „echipa de aur" a Farului de acum 45 de ani Amintiri cu Dumitru Antonescu despre fotbal şi fotbaliştii constănţeni (Galerie foto)

„Respect etern, nea Mitică!” Astăzi, s-au împlinit doi ani de când Dumitru Antonescu, legenda FC Farul, s-a stins din viaţă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii