Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilie Stan, în locul lui Constantin Gache la FC Farul „Să «sape»? Păi de ce? Sunt jucători de fotbal sau gropari?” (galerie foto)

ro

17 Mar, 2016 00:00 4353 Marime text


Înfrângerea FC Farul din meciul de pe teren propriu cu SC Bacău (1-2) a dus la despărţirea dintre club şi antrenorul principal Constantin Gache. În locul acestuia a fost înscăunat Ilie Stan, fost, printre altele, antrenor al Stelei. Ieri, Stan a sosit la Constanţa şi a avut o primă discuţie cu lotul de jucători, urmând ca de astăzi să intre în pâine.
 
Ilie Stan a fost prezentat aseară ca principal al echipei constănţene de către Giani Nedelcu, preşedintele Consiliului Director al FC Farul. „După ce Constantin Gache a anunţat că nu mai vrea să continue la Farul, am căzut de acord cu Ilie Stan. Obiectivul a rămas acelaşi, să ne batem pentru promovare. Nu e nimic pierdut, o luăm de la capăt, ca de la un moment zero“, a declarat Giani Nedelcu, cel care, în timpul zilei, referindu-se la evoluţia Farului din partida cu SC Bacău, arăta: „Nu ştiu ce să mai zic. Sunt dezorientat total. Nu-mi explic. Sperăm să redresăm însă situaţia“. Ulterior, a avut şi el o discuţie cu echipa, iar întrebat cum au motivat jucătorii evoluţia foarte slabă de marţi seară, Nedelcu a spus: „Nu are rost să mai discutăm“.  

„Fără sacrificii nu reuşeşti nimic”

Contractul lui Ilie Stan cu Farul este până în vară, cu drept de prelungire. La echipa constănţeană va lucra cu un staff tehnic format din Ion Barbu, Gică Mina (secunzi şi în mandatul lui Gache) şi Robert Panduru, ultimul tehnician fiind adus de el. „Pentru mine, e o nouă provocare. Am analizat situaţia actuală şi spun şi eu că nu e nimic pierdut. Important e ca jucătorii să aibă încredere şi să fie pozitivi. Sunt convins că lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Mă bazez pe actualul lot, format din fotbalişti cu experienţă, unii dintre ei având şi prezenţe la Liga 1. Primul obiectiv e calificarea în play-off, după care ar fi extraordinar să obţinem promovarea. Nu ne va fi uşor, dar fără sacrificii nu reuşeşti nimic. Dacă totul va decurge bine, cred că vom face lucruri frumoase. Mi-aş dori şi ca, în urma evoluţiilor noastre, să readucem lumea la stadion, ceea ce ar fi un imbold moral pentru echipă“.

O problemă de atitudine

Obiectivul imediat al lui Ilie Stan e să obţină trei puncte, sâmbătă, din deplasarea de la Galaţi. „În scurtul timp pe care îl am până la acest meci, încerc să le cresc jucătorilor încrederea. Vrem să batem Oţelul, după care să încercăm să câştigăm şi celelalte partide. Aşa cum spunea nea Imi Ienei, victoriile aduc victorii“, a arătat Ilie Stan, care s-a referit şi la partida cu SC Bacău: „Am văzut meciul. A fost o problemă de atitudine şi le-am şi spus-o jucătorilor. Sper ca în următoarele jocuri să eliminăm acest neajuns. Iar cu determinare şi cu mai multe încredere de sine, să schimbăm rapid lucrurile. Eu sunt un tip ambiţios şi, cu sprijinul conducerii, sper să reuşim să ne atingem obiectivul, visul. Dacă am fi pesimişti, ar trebui să stăm acasă“.

„Nu era nimic spart prin vestiar”

Întrebat cum va gestiona un vestiar care a dat senzaţia că e „spart“ şi că nu are unitate, Ilie Stan a glumit: „Am văzut că nu era nimic spart prin vestiar“. După care a arătat: „Grupul va fi unit. Se mai întâmplă să apară certuri pe teren, atunci când lucrurile sunt în defavoarea ta în meci şi pe tabelă. Vrem să rezolvăm aceste lucruri, pentru că, dacă nu există respect şi disciplină (atât tactică, cât şi de grup), va fi greu să realizăm ceea ce ne dorim. Am discutat însă cu băieţii şi sper ca într-un timp relativ scurt să devenim mult mai uniţi şi toţi să gândească la unison, ca să câştigăm fiecare joc în parte şi să obţinem cât mai multe victorii“.

„Probabil că, la acest moment, atât au putut”      

O altă întrebare adresată lui Ilie Stan a fost dacă nu se teme că ar putea fi „săpat“ de jucători. „Să «sape»? Păi de ce? Sunt jucători de fotbal sau gropari? Aseară (n.r. marţi seară) a fost un joc, probabil că fiecare şi-a dat seama de greşelile făcute, iar eu spun că la jocul următor vor fi o altă atitudine şi o altă determinare”, a răspuns antrenorul. La acest subiect a intervenit şi Giani Nedelcu: „Văd că se insinuează că jucătorii l-ar fi săpat pe antrenor (n.r. Constantin Gache). Dacă ar fi fost aşa, să nu fi vrut să joace, s-ar fi săpat în primul rând pe ei. Dar nu cred că au făcut acest lucru. Probabil că, la acest moment, atât au putut”.       
„Nu sunt restanţe financiare la jucători“
Giani Nedelcu a spus că, la Farul, situaţia este bună în ce priveşte drepturile financiare ale jucătorilor. „Primele detalii pe care ni le-a cerut Ilie când a venit au fost despre situaţia financiară a jucătorilor, plăţile către ei. Jucătorii sunt plătiţi la zi, nu sunt restanţe la ei. Poate fi restanţă o lună la chirie la un jucător sau 5% la altul din ce are de luat pe o lună. Restanţe au însă antrenorii Ion Barbu şi Gică Mina“, a arătat Giani Nedelcu.

Fiul lui Ilie Stan a jucat la Farul

În vârstă de 48 de ani, Ilie Stan a antrenat ultima dată echipa irakiană FC Zakho, iar în cariera sa a mai pregătit formaţii precum Steaua, FC Vaslui, Concordia Chiajna, Gloria Buzău, Victoria Brăneşti sau CS Mioveni. A fost şi secund la Naţionala României. Cea mai importantă echipă la care a jucat în România a fost Steaua, făcând parte din trupa care a susţinut finala Cupei Campionilor Europeni în 1989, pierdută în faţa lui AC Milan. Stan juca mijlocaş, iar în străinătate a evoluat la echipe din Belgia, Cipru şi Israel. În urmă cu câţiva ani, Ilie Stan a fost aproape de a veni antrenor la Farul, dar mutarea nu s-a realizat în cele din urmă. La Farul a jucat în schimb fiul său, Daniel Stan.      
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii