Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:07 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Îi înnebunea pe toţi!“ Amintirile lui Gheorghiţă Vasile. A jucat fotbal cu Gică Hagi în echipa Şcolii 23 din Constanţa

ro

09 Mar, 2019 00:00 4612 Marime text
Marele talent fotbalistic al lui Gică Hagi a fost admirat, deopotrivă de elevi şi profesori, şi în curtea Şcolii nr. 23 din Constanţa, acolo unde a învăţat „Regele“. Partidele între clase sau meciurile selecţionatei şcolii nu erau ratate niciodată atunci când juca micul Gică. Spectacolul era garantat. ZIUA de Constanţa a găsit unul dintre colegii de echipă de atunci ai lui Hagi, care îşi aminteşte câteva dintre acele momente, din urmă cu zeci de ani.
 
Născut în judeţul Ialomiţa, dar stabilit la Constanţa, Gheorghiţă Vasile este mai mare cu câteva luni decât Gică Hagi. „Regele“ a venit pe lume pe 5 februarie 1965, iar Gheorghiţă - pe 15 decembrie 1964. Amândoi au făcut şcoala la „23“, locuind în apropierea acesteia, în cartierul Coiciu. Gică - pe strada Rândunelelor, Gheorghiţă - pe strada Vânători. La şcoală erau de acelaşi an, dar în clase diferite. „Eu învăţam la A, Gică la B. Eram împreună şi în echipa şcolii. Profesorul Ulmeanu era cel care coordona selecţionata (n.r. Tudor Ulmeanu, profesorul de educaţie fizică şi sport care avea şi clasa lui Hagi). Calităţile lui Gică erau excepţionale. Avea de pe atunci un şut extraordinar. Făcea ce făcea şi îi înnebunea pe toţi, şi cu şutul, şi cu driblingul. Gică este un om de mare caracter. A ajuns la acest nivel prin muncă. Nu uită de unde a plecat. I-am cunoscut şi părinţii, şi surorile, toţi oameni de mare calitate“, precizează Gheorghiţă Vasile.
 

Vecin cu Marian Dumitru

 
Acesta menţionează că echipa de fotbal a Şcolii 23 era foarte bună în acei ani. „Ne băteam pentru supremaţie cu Şcoala 10. Jucau la noi şi fraţii Bârzu, Taşcu şi Dincă, cei care au evoluat apoi şi la echipe, în mod organizat“, spune Gheorghiţă Vasile. „Eu aveam în acea perioadă, din acel an, clasele A şi C. La A era Gică, iar la C se remarcau fraţii Bârzu, care au ajuns până la tineretul Farului. Erau mari ambiţii la meciurile între clasele şcolii noastre“, îşi aminteşte şi Tudor Ulmeanu (pensionar din 1998), cel care, peste două luni, va ajunge la venerabila vârstă de 80 de ani. Şcoala 23 a fost locul în care au crescut însă şi alţi viitori fotbalişti, precum Marian Dumitru („Motanul“), fost fundaş dreapta la Farul, sau Aurel Constantin. „Cu Marian am fost vecin în cartier, am locuit pe aceeaşi stradă“, remarcă Gheorghiţă Vasile. „Şi Marian Dumitru a fost elevul meu. Făceam cu el în sala de sport preluări, şuturi la poartă şi altele“, punctează Tudor Ulmeanu.
 

E rudă cu Gogu Cojocaru

 
Gheorghiţă Vasile este rudă cu una dintre legendele fotbalului constănţean, Grigore (Gogu) Cojocaru, rămas în istoria sportului-rege de la mal de mare drept marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. În 1954, echipa Locomotiva PCA (precursoarea FC Farul) a dus fotbalul constănţean în premieră în primul eşalon. Meciul de debut în A s-a jucat pe 6 martie 1955, tocmai pe terenul lui Dinamo Bucureşti. Locomotiva PCA a pierdut cu 1-4, iar Gogu Cojocaru a semnat reuşita oaspeţilor! Din partea mătuşii sale, Gheorghiţă Vasile îi e nepot lui Gogu Cojocaru, ajuns la vârsta de 92 de ani.
 

„Ursule, iar ai venit, mă?”

 
Gheorghiţă a făcut şi el fotbal şi e un mare suporter al fotbalului constănţean. „Am trecut printre multe generaţii, sunt chibiţ al Farului, am jucat şi eu la Conpref, cu Fane Feodor sau Alexandru Chivu. Am crescut printre aceşti copii. Gârjoabă, Caramalău, Cristi Cămui, băieţi excepţionali. I-am cunoscut pe Mărculescu, Livciuc, Focşăneanu, Cristi Purcăreaţă (vorbesc cu el, e prin Germania acum), pe mulţi de la Farul. Sunt de mulţi ani pe stadion cu Farul, eram 2.000 de oameni la antrenament în anii dinaintea Revoluţiei. Am fost cu echipa şi în deplasare, toată Divizia B. La Focşani, strigau la mine: «Ursule, iar ai venit, mă?». Eram îmbrăcat într-un trening albastru. Am amintiri deosebite. Merg şi la meciurile Viitorului, stau în sectorul de tribună din spatele băncii de rezerve a gazdelor“, punctează Gheorghiţă Vasile.
 
Citeşte şi:
 
Fotografie-document Gică Hagi împlineşte astăzi 51 de ani. Iată-l în clasa a IV-a, în costum de pionier!

Iată-l pe Gică Hagi, în 1977, la 12 ani! „Hai, Gigele!“ Cum şi-a pus amprenta pe „Cupa Speranţelor“ micul magician de la echipa „Pescăruşul“ (galerie foto)

Hagi împlineşte, astăzi, 50 de ani „Clasor“ de colecţie cu cele mai frumoase goluri marcate de „Rege“ la Farul (galerie foto) 
 
„I-a dat o palmă de l-a învârtit de două ori“ Debutul lui Hagi la FC Constanţa şi în Divizia A, povestit de foştii săi colegi 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii