Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată-l pe Gică Hagi, în 1977, la 12 ani! „Hai, Gigele!“ Cum şi-a pus amprenta pe „Cupa Speranţelor“ micul magician de la echipa „Pescăruşul“ (galerie foto)

ro

18 May, 2018 00:00 7340 Marime text

În anul 1977, „Cupa Speranţelor“, cea mai mare competiţie de minifotbal organizată în România, a fost câştigată de echipa „Pescăruşul“ Constanţa, în care a strălucit un puşti pe nume Gheorghe Hagi (alintat de tribună „Gigel“), cel care avea să ajungă „Regele“ fotbalului românesc.
 
Turneul final al celei de-a opta ediţii a „Cupei Speranţelor“ s-a desfăşurat la Constanţa, în baza sportivă a Parcului Pionierilor (actualul Palat al Copiilor), iar în finală s-au întâlnit „Pescăruşul“ Constanţa şi „Steaua Nordului“ Baia Mare. În echipa de pe litoral, un pici, Gheorghe Hagi, făcea minuni. La ora meciului, avea 12 ani şi şapte luni. „Pescăruşul“ a învins cu 2-0, iar Hagi a marcat primul gol şi a contribuit decisiv la al doilea, arătându-se maestru încă de pe atunci la loviturile libere. Hagi a fost remarcat în mod deosebit, inclusiv în presa vremii.
 

Hagi şi Livciuc

 
Colecţia ziarului „Sportul“ de la Biblioteca Judeţeană „IN Roman“ Constanţa reţine, în numărul 8649 (anul XXXIII), din 7 septembrie 1977, articolul „A VIII-a ediţie a «Cupei Speranţelor» / «Pescăruşul» învingător în finala celor 60.000!“, semnat de Laurenţiu Dumitrescu, în care este reliefat evenimentul fotbalistic de la Constanţa şi sunt subliniate calităţile deosebite ale micului Hagi. Materialul este ilustrat cu fotografiile a doi copii participanţi la întrecere, Gheorghe Hagi şi Florin Hîncu, de la „Mureş“. „Gigel Hagi («Pescăruşul») poartă tricoul lui…Livciuc (n.r. jucător de la seniorii FC Constanţa). Hai Gigele!“, este explicaţia de la imaginea cu Hagi. „Florin Hîncu («Mureş») joacă cu «exteriorul», în stilul lui Hajnal. …La mai mare!“, este descris celălalt copil (foto: O. Voicu, Constanţa).
 

Bară-gol din lovitură liberă!

 
Cronicarul sportiv Laurenţiu Dumitrescu face apoi radiografia finalei „Pescăruşul“ - „Săgeata Nordului“. „…Finala a început fără tatonări. S-a disputat cu o mare ardoare. Conform aşteptărilor, fazele s-au succedat cu repeziciune la cele două porţi. În min. 15 s-a deschis scorul, la o lovitură liberă directă acordată de arbitrul V. Manea în marginea careului băimărenilor. A executat Hagi, cu efect, balonul şutat precis cu stângul s-a înălţat peste «zid», a lovit stâlpul din dreapta al porţii lui Keresteş, de unde a ricoşat în plasă. Echipa băimăreană nu s-a descumpănit, a continuat să atace, dar Roateş nu l-a putut învinge pe Tulceanu, deşi în trei situaţii cei doi s-au aflat singuri faţă în faţă. În repriza secundă, după ce Smadu a trimis balonul cu capul în «transversală», după ce acelaşi Roateş a mai ratat o mare ocazie, echipa din Constanţa şi-a mărit avantajul. Hagi a executat impecabil o altă lovitură liberă, spiriduşul Smadu a plonjat spre minge, a atins-o cu…ciuful, i-a schimbat direcţia spre colţul lung şi scorul a devenit 2-0. Şi aşa a rămas până în final“, scria Laurenţiu Dumitrescu.
 

Colegi la „Pescăruşul“, colegi la Viitorul

 
Potrivit acestuia, în afară de Hagi, din echipa „Pescăruşul“ au mai făcut parte Tulceanu, Smâdu, Popovici, Căruntu, Creţu, Zamfiriu, Dristaru, Stere şi Stoian. Popovici este nimeni altul decât Alexandru Popovici, fost fotbalist la FC Farul, iar în prezent component, ca antrenor secund, al staff-ului tehnic al lui Gică Hagi de la FC Viitorul, campioana României. Popovici şi Hagi sunt născuţi în acelaşi an, 1965, „Sendi“ fiind mai mic decât managerul tehnic al FC Viitorul cu cinci luni (e născut pe 2 iulie, faţă de 5 februarie - „Regele“).
 

Sub semnul „Daciadei“

 
„Şi astfel, «Pescăruşul» (I. Tulceanu, A. Smadu, A. Popovici, I. Căruntu, M. Creţu, Gh. Hagi, R. Zamfiriu, C. Dristaru, N. Stere şi M. Stoian) au învins „Săgeata Nordului“ (A. Keresteş, Gh. Mureşan; Preda, T. Scwartzkopf, V. Roateş, E. Einholcz, D. Lăcătuş, V. Cardoş, R. Ster şi D. Irimuş). Meciul s-a jucat sâmbăta trecută, la Constanţa, pe cel mai bun teren din Parcul sportiv al pionierilor. A fost finala ediţiei a VIII-a a «Cupei Speranţelor», cea mai mare competiţie de minifotbal organizată în ţara noastră. Anul acesta, la startul întrecerii - desfăşurată sub genericul «Daciadei» - s-au aliniat aproximativ 60.000 de micuţi jucători. Aşa indică statistica organizatorilor, Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor, în colaborare cu FRF. Dar poate că n-au fost ei chiar 60.000. Poate că au fost mai puţini. Tot e ceva. Ceva bun făcut pentru fotbal, pentru atragerea unui număr cât mai mare de copii pe terenurile de sport, pentru angrenarea lor într-o competiţie în care nu-i important cine câştigă, ci câţi dintre aceşti copii de 10 - 12 ani, mulţi dintre ei deosebit de înzestraţi, vor fi îndrumaţi şi vor păşi pragul unităţilor de profil, unde să fie integraţi apoi într-un proces de instruire adecvat“, puncta Laurenţiu Dumitrescu acum 41 de ani.
 

Peste 250 de copii au jucat la Constanţa

 
Turneul final de la Constanţa s-a disputat pe parcursul a şapte zile, jucându-se, zi - lumină, aproape 100 de partide. „La Constanţa, timp de o săptămână, peste 250 de copii au jucat efectiv de dimineaţă până seara (s-au disputat 81 de meciuri, s-au marcat peste 500 de goluri), fiecare dintre ei căutând să arate celor prezenţi tot ceea ce ştie sau tot ceea ce poate. Şi câţiva dintre ei au CONVINS PE DEPLIN, au demonstrat că au talent cu carul, că nu aşteptă decât o mână întinsă pentru a fi promovaţi în pepinierele fotbalului, unde SĂ CREASCĂ sub o îndrumare atentă şi competentă“, puncta ziaristul de la Sportul.
 

De la „Pescăruşul“ la FC Constanţa

 
Primul dintre picii de la „Cupa Speranţelor“ pe care i-a remarcat Laurenţiu Dumitrescu a fost „Gigel“ Hagi. „A impresionat în mod deosebit acest Hagi (pe care tribunele l-au încurajat cu diminutivul Gigel), s-au mai evidenţiat Fl. Gherman (Maramureş) - el n-a jucat în ultimele meciuri, fiind accidentat - Fl. Hîncu şi P. Ghiurca (Mureş), M. Sandu, D. Moromete şi N. Cojocaru (Argeş), I. Păştean (Satu Mare) - golgheterul competiţiei şi încă mulţi alţii. În fiecare dintre cele 22 de echipe participante la turneul final a existat cel puţin un jucător de real talent. «Cupa Speranţelor» şi-a făcut datoria, DESCOPERINDU-I. Trebuie făcut tot ce este posibil pentru care ei să nu dispară din nou în anonimat. Calea de urmat este foarte simplă, de altfel. Un exemplu? Componenţii echipei campioane - «Pescăruşul» - vor trece în bloc la centrul de copii şi juniori FC Constanţa“, încheia Laurenţiu Dumitrescu.
 
Sursa foto: colecţia ziarului „Sportul“ de la Biblioteca Judeţeană „IN Roman“ Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Fotografie-document Gică Hagi împlineşte astăzi 51 de ani. Iată-l în clasa a IV-a, în costum de pionier!
 

Hagi împlineşte, astăzi, 50 de ani „Clasor“ de colecţie cu cele mai frumoase goluri marcate de „Rege“ la Farul (galerie foto)


„I-a dat o palmă de l-a învârtit de două ori“ Debutul lui Hagi la FC Constanţa şi în Divizia A, povestit de foştii săi colegi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii