Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ia naştere ACS Farul 1920 Constanţa? FC Farul e pe patul de moarte. O altă echipă se pregăteşte să-i ia locul

ro

25 Jul, 2016 00:00 7599 Marime text
 

Alarmaţi de situaţia critică a FC Farul, suporterii „marinarilor“ au cerut informaţii de la conducătorii clubului, sâmbătă, după meciul amical cu Axiopolis Cernavodă, într-o întâlnire care s-a desfăşurat la masa presei de la stadionul „Farul”

Auraş Braşoveanu, preşedintele executiv al FC Farul, a fost chemat în mijlocul suporterilor să aducă lămuriri. La o parte dintre discuţii a asistat şi antrenorul Ion Barbu, iar, după un timp, la şedinţă a ajuns şi Giani Nedelcu, preşedintele Consiliului Director al clubului. Veştile primite de fani în ce priveşte FC Farul nu au fost încurajatoare, clubul având şanse infime să mai evite desfiinţarea. 
Date fiind gravele probleme financiare şi juridice cu care se confruntă actualmente, datoriile cifrându-se la 700.000 de euro, FC Farul este aproape de moarte. Se pare că falimentul şi dispariţia sunt de neevitat, după ce instanţa a dat o soluţie defavorabilă FC Farul în ce priveşte recursul depus de clubul constănţean la decizia de începere a procedurii falimentului, solicitată ca urmare a mai multor restanţe financiare. În plus, sunt pe rol şi alte procese. De altfel, ca un semn că sfârşitul FC Farul e inevitabil, noi componenţi ai staff-urilor clubului părăsesc, de astăzi, corabia. E vorba de Auraş Braşoveanu şi de directorul sportiv Cosmin Şişcu, cel care va ajunge la Delta Tulcea, acolo unde se pare că antrenor va fi înscăunat Constantin Gache.

„Şanse mici spre foarte mici”

„Situaţia este dificil de rezolvat. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu doamna lichidator, în acest moment, şansele ca FC Farul să joace pe vechea structură sunt mici spre foarte mici. Singura posibilitate ca FC Farul să nu moară este achitarea datoriilor. Prima plată ar trebui făcută către cei cinci jucători care au solicitat falimentul sau să ajungi la o înţelegere cu ei privind reeşalonarea plăţii, astfel încât să avem o şansă pe calea extraordinară de atac. Am avut discuţii cu avocatul lor şi au acceptat ideea de a sprijini revocarea primei hotărâri, dar în situaţia în care li se vor achita toate drepturile. Pe 3 octombrie, trebuie rezolvată situaţia integrală, astfel încât să ai plăţi făcute sau eşalonări cu cei de la masa credală. Problema cea mare e la societăţile care creditează clubul cu sume importante“, a explicat Auraş Braşoveanu. Sosit ulterior la întâlnirea de la stadionul „Farul“, Giani Nedelcu a fost categoric în ce priveşte viitorul clubului: „La acest moment, nu se poate salva FC Farul”.

Mandat pe parte de reprezentare sportivă

Auraş Braşoveanu spune că, la plecarea sa de la club, totul e pus la punct din punct de vedere sportiv, „adică actele de înscriere şi celelalte documente în relaţia cu Federaţia Română de Fotbal, aşa cum a fost tot timpul“. „Eu am avut un mandat limitat, pe parte de reprezentare sportivă. Nu am participat la discuţii de cedare - preluare a clubului. Am auzit că au fost una sau două astfel de întâlniri. Nu ştiu ce s-a discutat. Eu mi-am făcut treaba cât am putut de bine. Poate aş fi putut şi mai bine, dar atât am putut. Au fost şi situaţii în care am reuşit să cobor pasivul, prin aplicarea prevederilor legii amnistiei, când a scăzut datoria. Am reuşit şi am recuperat şi drepturi sportive de la Alibec, Fatai, de la cei plecaţi prin străinătate“, a arătat Auraş Braşoveanu.

Răspuns pe 12 iulie

Acesta spune că a avut şi o întâlnire cu Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa. „Am prezentat situaţia exactă a clubului. A rămas să se analizeze şi să primim un răspuns pe 12 iulie. Din acel moment, nu am mai avut discuţii cu nimeni, în afara celor aproape zilnice cu Ştefan Mihu. Aceea a fost singura discuţie. Eu unul nu am primit niciun răspuns pe 12 iulie, dar nici nu trebuia să-l primesc eu, ci Giani Nedelcu“. „Trebuia să avem un răspuns pe 12 iulie şi nu l-am avut“, a arătat şi Giani Nedelcu. Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la primarul Decebal Făgădău, pe care nu l-am putut contacta însă ieri.

Probleme cu omologarea stadionului   

Necazurile financiare şi juridice au generat şi o serie de probleme admistrative, legate de omologarea stadionului „Farul“ pentru competiţiile oficiale şi de legitimările de jucători. În ce priveşte stadionul, Auraş Braşoveanu a spus: „Aprobări de la ISU se pot lua dacă se vor investi în jur de 5.000 de lei. La hidranţi trebuie un certificat care să ateste că ai presiunea necesară în situaţie de urgenţă, iar, la acest moment, nu e presiune în hidranţi. E necesar şi un certificat care să ateste că paratrăsnetele de la nocturnă sunt încă funcţionale şi asigură siguranţă. În clădirea principală, trebuie să fie evidenţiate căile de evacuare în situaţie de urgenţă. Stadionul trebuie să fie dotat cu extinctoare. Trebuie să angajăm ori o societate abilitată, recunoscută de ISU, ori o persoană atestată“.

„Nu prea întrevede soluţii”

Legat de transferurile de jucători, preşedintele FC Farul a arătat: „Legitimări putem face, problema e legată de jucătorii profesionişti, cu care trebuie să închei noi contracte. Am avut o discuţie şi ieri (n.r. vineri) cu doamna lichidator. Iniţial, a căutat o rezolvare, dar ieri (n.r. vineri) mi-a transmis că nu prea întrevede soluţii cu privire la dreptul de a semna noi contracte. După cele întâmplate la Rapid, e destul de dificil“.

Noua echipă ar urma să aibă însemnele FC Farul

Aşadar, toate aceste probleme, financiare, juridice şi administrative, conduc la falimentul şi la dispariţia FC Farul. Din câte se pare însă, decesul clubului nu va atrage după sine şi moartea fotbalului la Constanţa, la malul mării având şanse să evolueze, în Liga a 2-a, chiar din sezonul 2016-2017, o altă formaţie, ACS Farul 1920 Constanţa! În acest sens, la momentul de faţă, ar exista discuţii avansate cu un alt club de eşalon secund, ACS Berceni, noua echipă urmând a avea sigla, culorile şi palmaresul FC Farul, însemne pe care le-ar obţine Giani Nedelcu, în calitate de principal creditor al clubului. Noua echipă nu ar avea interdicţii în ce priveşte promovarea imediată, iar din staff-ul tehnic nu ar lipsi Ion Barbu, actualul antrenor al FC Farul.

„Discuţii pentru Liga a 2-a”

„Sunt nişte discuţii cu privire la a continua la nivel de Liga a 2-a, nu ştiu cât de avansate sunt sau dacă se vor finaliza. Ideea ar fi să apară o echipă care ar urma să preia palmaresul, sigla şi culorile FC Farul. Aceastea pot fi preluate, denumirea însă nu. S-a făcut disponibilizare de denumire pe ACS Farul 1920 Constanţa şi se aşteaptă răspunsul săptămâna viitoare (n.r. aceasta)“, a spus Auraş Braşoveanu.

Unde ar urma să joace?

Rămâne de văzut însă pe ce teren ar juca noua echipă, în condiţiile falimentului FC Farul, clubul care are dreptul de folosinţă gratuită a bazei sportive. În plus, sunt probleme legate de omologarea arenei şi, nu în ultimul rând, din pricina situaţiei de la Farul şi a stării precare a bazei sportive „Farul“, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa va face o inventariere a arenei sportive, care va fi urmată de propunerea ca Ministerul Tineretului şi Sportului să preia administrarea directă a bazei. Proprietate publică a statului român, prin MTS, baza sportivă Farul Constanţa a fost dată, pe 12 iulie 2001, în folosinţă gratuită (pe o perioadă de 49 de ani) Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii