Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gică Hagi - „Seamănă cu Platini, la noi ar face artă“ Ce şanse sunt ca Lucian Sânmărtean să ajungă la FC Viitorul

ro

23 Nov, 2016 00:00 2582 Marime text
Gravele probleme cu care se confruntă formaţia de Liga 1 Pandurii Tg. Jiu au dus la plecarea de la echipă a multor jucători. Vedeta Lucian Sânmărtean a rămas deocamdată, până în iarnă, dar, în condiţiile situaţiei de la clubul gorjean, e o „ţintă“ tentantă pentru multe echipe.
 
Managerul tehnic al FC Viitorul, Gică Hagi, a fost întrebat dacă Sânmărtean (36 de ani) ar putea ajunge la echipa constănţeană. „Regele“ a răspuns că admiră jocul veteranului de 36 de ani, cel mai bun decar, alături de Cernat, din Liga 1, dar că înregimentarea sa depinde de anumite circumstanţe. Hagi a vorbit în termeni elogioşi la adresa lui Sânmărtean.
 
„Sunt încântat de decari, dar nu depinde de mine, ci de anumite circumstanţe. E greu să-l ofertezi pe Sânmărtean, întrucât ştiu că e un jucător foarte scump. Noi am avut o limită salarială în această vară. Oricum, sunt încântat de fotbalul lui. La noi ar face artă. Încă poate să mai joace la un nivel înalt. Important e să îşi dorească. Să aibă ambiţia, în continuare, de a fi cel mai bun, la fel şi echipa sa. Dacă-l ofertezi pe Sânmărtean, automat trebuie să ai pretenţii să devii cel mai bun. Vom vedea. Sunt lucruri grele. În momentul de faţă, cei mai buni decari din Liga 1 sunt el şi Cernat. Pot face diferenţa, sunt imprevizibili, pot decide un meci. Chiar dacă greşesc şapte pase, vine una genială, o gândire… Sânmărtean are şi constanţă, aleargă mult. Când l-am luat la lotul naţional prima oară, la 18 - 19 ani, iar el ştie acest lucru, i-am spus că l-am luat că seamănă cu Platini. El nici nu calcă pe teren, nici nu atinge iarba, aşa de uşor aleargă. Are o viziune extraordinară, vede jocul ca nimeni altul. La el nu contează vârsta, ci motivaţia. Dacă fotbalul mai e prioritar. Cum a fost şi cu mine, la vârsta mea. Când n-am mai simţit acea motivaţie, am spus: «Mă duc acasă, în vacanţă, mă las»“, a spus Hagi, la întâlnirea cu jurnaliştii de după meciul cu Gaz Metan Mediaş, de la Ovidiu, încheiat la egalitate, 1-1.

„Iar trebuie comentat, că e umbra, că e luleaua…”

Cu acelaşi prilej, „Regele“ l-a criticat pe şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor din România, grecul Kyros Vassaras, pentru declaraţiile acestuia la adresa fotbalului românesc. Într-o conferinţă de presă, Kyros Vassaras afirmase, printre altele, că, în România e nevoie de un fotbal mai bun, pentru a fi şi un arbitraj pe măsură. „Asta e culmea, e ultima care se putea întâmpla în România. Acum chiar că am dat cu fundul de pământ. Depăşim orice limită. Nu ştiu cum se zice în greceşte, dar vă rog frumos, vedeţi-vă de partea voastră din Grecia şi lăsaţi-ne pe noi, românii, să ne vedem de ale noastre. Domnu' Vassaras, nu ne judecaţi pe noi de fotbalul românesc, că nu e bine! Avem cine să ne judece. Că noi nu venim să judecăm ce e în Grecia. Noi i-am bătut, iar el ne judecă. Nu mai putem înghiţi aceste lucruri. Dau în noi, cei care am făcut istorie. Noi ţinem cu ţara asta, am muncit pentru ea şi nu ne poate judeca pe noi oricine. Când îi băteam şi le dădeam cinci, erau fericiţi că au luat atâtea. Dar astăzi aţi văzut henţul din minutul 83? Ce zici, domnu' Vasaras? Nu l-aţi văzut, nu? Iar trebuie comentat, că e umbra, că e luleaua, nu ştiu ce a fost, ba că a vrut, ba ca n-a vrut. Sau altele. Dar o dăm pe fotbalul românesc, că e bună să o mutăm. Mutăm atenţia în partea cealaltă. O dăm pe fotbalişti acum. Doamne!“, a spus Hagi, care i-a recomandat lui Vassaras să plece de la şefia CCA: „Du-te frumos acasă şi vezi-ţi de Grecia ta şi noi ne vedem de România noastră. Cred că aşa e mai bine şi mai frumos. Eu îngheţ afară, muncesc la zero grade, iar el stă frumos îmbrăcat în Grecia, iar apoi vine şi ne dă câte o teleconferinţă şi ne judecă. Păi, frate, e uşor aşa. Ne dă el lecţii….“.

A schimbat sistemul la pauză

Gaz Metan Mediaş a deschis scorul în minutul 19, prin Llullaku, iar FC Viitorul a egalat în minutul 57, prin Nimely. Hagi crede că rezultatul este echitabil. „Păcat, am muncit să câştigăm. Ştiam că întâlnim o echipă foarte bine organizată, cu un antrenor experimentat, care o aşază bine în teren, cu un contraatac foarte bun. În prima repriză, ritmul nostru de joc (gândire, mişcare, pasare) a fost destul de slab, nu cum îl pregătisem. Au avut timp să ne închidă. I-am pus în dificultate foarte puţin. Trebuia să dăm mult mai bine la poartă, să şutăm, să ducem mingea la careu şi să dezvoltăm mult mai bine jocul pe margine. La pauză, am schimbat sistemul, iar viteza de joc şi reuşitele au crescut. Am jucat mai bine în atac. Puteam să şi câştigăm, după cum puteam şi să pierdem, la cum a arătat jocul în prima parte, când oaspeţii puteau face 2-0. Dacă ni se dădea însă penalty la acea fază, care a fost clară, aveam şansa de a ne impune. Chiar dacă am luat doar un punct şi nu ne convine, rezultatul este echitabil. Ambele echipe au jucat bine, a fost un joc echilibrat“, a punctat „Regele“.

Formula cu numărul 9 fals Eric

Hagi s-a referit şi la ce n-a mers în prima parte în jocul Viitorului. „E greu să desfaci o echipă precum Gaz Metan, care stă bine în teren. A învins Astra şi Steaua. E o formaţie care te aşteaptă şi care are un contraatac foarte bun. Formula cu numărul 9 fals Eric le merge. În prima repriză, îl marca Nedelcu şi nu era normal. Plecau ceilalţi în «gaură». Fundaşii noştri laterali au stat prea deschis, n-au închis când trebuie“, a spus managerul tehnic al echipei constănţene

„Alergăm după minge de dă boala în noi“

Gică Hagi este de părere că, în fotbalul românesc, trebuie schimbată concepţia şi să se revină la jocul creativ, în detrimentul celui cu pasă lungă, de luptă, care nu le e specific românilor. „Am căzut în groapă şi va fi foarte greu să revenim. Dacă nu ne trezim şi nu vom fi realişti, va fi vai de mama noastră! O să ne bată oricine. Noi am uitat de fotbalul nostru, am uitat să selectăm jucătorul care ştie fotbal şi care are personalitate. Cum era pe vremuri. Ne identificam cu nouari care marcau câte 40 de goluri, iar acum îi facem mari pe unii care dau câte şapte, zece goluri. Extremele centrau, decarul pasa. Se uita la tine şi o dădea dincolo, iar acum? De ce? Păi dacă zece ani am luat modelul italian şi am jucat lungă şi pe a doua... Alergăm după minge de dă boala în noi, facem cârcei. La revedere! Decarul a dispărut, nu se mai ştie cine face diferenţa în teren. Ăsta-i fotbalul românesc şi ne va costa. Nu putem fi nordici, olandezi, nemţi, belgieni. Noi suntem latini. Dragilor, învăţaţi odată! Fotbal creativ, fantezie. Dar au dispărut, nu mai avem acest jucător“, a arătat Hagi.

„Dacă vrei să ai pepeni, seamănă-i, tată!”

Cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc spune că, în România, lumea nu mai vine la fotbal întrucât nu mai vede spectacol. „Eu creez decari. Am cinci, iar unul dintre ei va conduce destinele echipei naţionale. Decarul nu poate purta decât numărul zece. El îi face pe ceilalţi să înţeleagă că «ăsta e numărul meu. Nu-mi dă mie antrenorul tricou, îl câştig eu, că ăsta e rolul meu, sunt născut, simt şi sunt cel mai bun». Eric, de la Gaz Metan, are cinci kilograme în plus şi aţi văzut cum joacă, cum o gâdilă, tac-tac, cum dă… La categoria de vârstă 1998, deşi avea 20 de pase decisive şi calificase echipa naţională la turneul final, Ianis a fost trecut pe banca de rezerve, la fel ca şi Florinel Coman, care marcase o sumedenie de goluri. Noi jucăm lungă şi pe a doua şi tu nu ai voie. Antrenorul i-a zis fiului meu că «ai presiune cam mare». Iar Ianis a răspuns că lui îi place presiunea. Şi a plecat. L-a lăsat cu gura căscată. Şi punct. Dacă vrei să ai pepeni, seamănă-i, tată! Că altfel ei nu cresc. Pui castraveţi şi vrei pepeni? Haideţi să ne trezim! În anii '70, România făcea posesie. Nu sunt indiferent la soarta fotbalului românesc, l-am servit 20 de ani. Cea mai frumoasă echipă a mea de club a fost echipa naţională. Pentru mine a fost o onoare când am jucat sub tricolor, am dat totul“, a mai spus Hagi.

Sursa foto: Academia Hagi
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii