Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriela Maria Cheţu, de la CS Farul Operată după o problemă la inimă, o fetiţă din Cumpăna a revenit în gimnastică (galerie foto)

ro

17 May, 2016 00:00 6769 Marime text

 
În vârstă de numai nouă ani, gimnasta Gabriela Maria Cheţu este în culmea fericirii: poate continua sportul, după ce, anul trecut, a suferit o intervenţie chirurgicală din pricina unei probleme cardiace
 
 
De loc din Cumpăna, Gabriela Maria este unicul copil al familiei Cheţu. Părinţii au dus-o la gimnastică la vârsta de patru ani şi jumătate, iar primul antrenor al fetiţei a fost Remus Nicolai. În prezent, Gabriela Maria lucrează cu Carmen Traicu şi cu stafful acesteia. Anul trecut, o problemă la inimă cu care s-a confruntat mica sportivă au făcut inevitabilă o intervenţie chirurgicală, la Iaşi. Operaţia a fost un succes, iar spre bucuria tuturor, micuţa Cheţu a primit acceptul de a face din nou ce-i place cel mai mult, gimnastică. A revenit în sala de antrenamente şi la competiţii, iar la Campionatul Naţional al junioarelor 3, de la Buzău, a contribuit la clasarea echipei CS Farul Constanţa pe locul cinci pe ţară la nivelul 2.
 
Antrenoarea Carmen Traicu, cea care o pregăteşte pe Gabriela Maria, alături de Elena Rodica Iurea, de Alexandra Cristina Gologan (instructor sportiv) şi de coregrafa Georgeta Violeta Rădvan, se bucură că fetiţa s-a reîntors la sport.

„Numele gimnastei Gabriela Maria Chețu, legitimată la CS Farul Constanța, poate nu spune nimic pentru moment. Gabriela sau Găbița, așa cum îi zicem noi, era o fetiţă aparent sănătoasă până în momentul în care fericirea ei de copil a fost întreruptă de două episoade în timpul antrenamentelor. La efort, avea un puls foarte mare, intra în tahicardie şi îi scădea rezistenţa. I s-a descoperit o problemă cardiacă, iar pregătirea sportivă a fost oprită imediat. Anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, a suferit o intervenție chirurgicală, la o clinică de pediatrie din Iași. Intervenția a fost un succes medical, Găbița fiind recuperată în totalitate. Am primit din partea doctorilor o scrisoare medicală cu undă verde, deci, după recuperare, Gabi putea să-și continue activitatea. A fost un drum foarte greu și anevoios, dar Dumnezeu ne-a ajutat, iar Gabi a luptat cu stoicism și a dovedit că totul se poate atunci când îți dorești cu ardoare“, a spus Carmen Traicu.

 

Cel mai frumos trofeu primit de la viaţă

Antrenoarea spune că Gabriela Maria Cheţu este un exemplu demn de urmat pentru toţi copiii care doresc să facă performanţă şi întâmpină anumite limite din punct de vedere psihologic. „Nu a putut să lucreze apoi vreo trei luni, dar am reuşit şi am ridicat-o. Am dat-o model pentru că merită. Dorința Gabrielei ne-a motivat și ne-a crescut încrederea în noi, demonstrându-ne că, dacă vrem, se poate. Am reușit să ajut acest copil talentat și minunat, aducându-i bucurie în sufletul său, și da, este cel mai frumos trofeu pe care îl poți primi de la viață. E un real succes pentru noi revenirea ei în activitate“, a precizat Carmen Traicu, al cărei mesaj pentru micuţa luptătoare este: „Tot respectul pentru ceea ce ai reușit să faci, Găbița, și nu uita că te iubim maxim!“.

„Şi-a dorit mult să revină“

Faptul că este din Cumpăna nu o împiedică pe Gabriela Maria să vină zi de zi la antrenamentele de la Constanţa. Cea care o duce la pregătire şi o aduce acasă este mama sa, Adina. Tatăl, Claudiu Vasile, e navigator, şi în momentul în care fetiţa a fost operată, nu a putut fi acasă, din pricina unui voiaj mai lung. Astfel că mama s-a ocupat de toate problemele!

„Din cauza efortului mare, inima începea să-i bată foarte puternic. Nu o durea nimic, dar ziceai că parcă îi sărea inima din piept. La Iaşi, procedura medicală a fost ablaţia prin cateter. Acum, după operaţie, e bine, avem acceptul de la doamna doctor, avem scrisoare medicală, are şi doamna Carmen. Dacă nu i se dădea acceptul, nu mai continua. Nu avea rost să o chinuim degeaba, pentru că îi făceam mult mai rău. Şi-a dorit mult să revină. Acum suntem la control la Iaşi, îl facem prima dată la şase luni, iar apoi la un an. Este posibil ca boala să revină sau nu. Nu garantează nimeni că va mai face sau nu va mai face. Momentan, e bine, dar trebuie ţinută sub control“, arată Adina Cheţu.

 

„Nu este operată pe inimă, ci s-a intervenit undeva în zona inghinală. Nu a fost o operaţie majoră, s-a intervenit chirurgical pe artera coronară. Nu se mai închidea o «cămăruţă» a inimii, iar operaţia a urmărit sudarea acesteia. Am înţeles de la medicul de aici, dar şi de la cel din Iaşi că această afecţiune o poate face orice copil, la un efort mai mare decât poate duce organismul“, a completat Carmen Traicu.


„Biţu Gărgăriţu“ n-avea stare deloc. Făcea numai tumbe

Mama fetiţei povesteşte că ea a fost cea care a dus-o la gimnastică pe Gabriela Maria, la sfatul soţului. „Fetiţa nu stătea locului o clipă, n-avea stare deloc, făcea numai tumbe. Soţul meu mi-a spus: «Du-o la sport!». A început gimnastica cu Remus Nicolai, iar acum lucrează cu Carmen Traicu şi cu echipa dânsei. Nici eu, nici soţul nu prea am fost cu sportul în copilărie, ea e singura sportivă adevărată din familie“, mai spune mama gimnastei. Gabriela Maria împlineşte zece ani în noiembrie anul acesta. Plini de dragoste, mama şi tata o alintă „Biţu Gărgăriţu“. Fetiţa este în clasa a treia la Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ din Constanţa şi învaţă bine. La împlinirea vârstei de nouă ani, gimnasta a primit din partea părinţilor şi un tort cu poza ei din concurs şi cu mesajul „La mulţi ani, prinţesa noastră! Te iubim! Tati şi mami”.  

A concurat frumos la Buzău

„Gabriela este foarte talentată şi are perspective frumoase. Face parte dintre acei copii care doresc să-și dedice viața sportului, care au la bază pasiunea și dăruirea pentru sportul de performanță. Iar acest lucru consider că nu trebuie ignorat și, pe bună dreptate, cred că este momentul să luptăm pentru asta. A concurat frumos la Buzău, sunt foarte mulţumită de ea“, a punctat Carmen Traicu, cea care lucrează cu fetiţa de când aceasta avea şapte ani, iar Remus Nicolai a plecat la lotul naţional.     

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii