Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Fugă la ştafetă“, fără Ana-Maria Brânză, dar cu Mutu Studentele au alergat la cros cu poşeta pe umăr şi cu mobilul în mână (galerie foto)

ro

29 May, 2014 00:00 4012 Marime text
Peste 500 de studenţi şi studente au participat, ieri, la etapa din Constanţa a crosului universitar „Fuga la ştafetă“, organizat de Asociaţia „Student Sport“. Startul a fost dat de fostul mare atlet Ilie Floroiu, directorul CS Farul, iar alergătorii au parcurs un traseu de 2,5 kilometri, plecarea şi finişul fiind la Sala Sporturilor. Deşi organizatorii anunţaseră prezenţa la competiţie şi a scrimerei Ana-Maria Brânză (cea mai bună scrimeră din 2013 şi ambasadoare a crosului), aceasta nu a mai venit la Constanţa.  

Căldura mare de ieri dimineaţă nu i-a împiedicat pe studenţii de la Universitatea Ovidius din Constanţa să alerge la crosul „Fuga la ştafetă“. Participanţii au pornit de pe strada Mircea, din dreptul Sălii Sporturilor, apoi au făcut dreapta, pe bulevardul Mamaia, s-au întors la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa, înapoi pe Mamaia, stânga pe bulevardul Tomis şi finiş la Sala Sporturilor. Într-o jumătate de oră s-a încheiat totul şi a început festivitatea de premiere, podiumul arătând astfel: la fete - 1. Elena Urâtu, 2. Alina Duman, 3. Andreea Valică (acesteia nu i-au fost înmânate distincţiile, întrucât nu s-a prezentat la podium, în ciuda apelurilor repetate de la microfon; probabil plecase); la băieţi - 1. Eduard Ioniţă, 2. Sabin Vasile, 3. Răzvan Nicola. Laureaţii au primit diplome, cupe şi medalii, iar partenerii evenimentului au oferit şi coşuleţe cu echipament sportiv şi produse din carne.

O participantă a furat din traseu

Cei doi câştigători, Elena Urâtu şi Eduard Ioniţă, s-au calificat la etapa finală a competiţiei, care se va disputa sâmbătă, 31 mai, la Craiova, premiul cel mare fiind un sejur în Antalya. Ioniţă a anunţat însă că nu va putea participa, întrucât el este şi arbitru de fotbal, iar în weekend este delegat. „A fost destul de greu, ţinând cont de căldura mare. Ne-am chinuit cu toţii şi ne bucurăm că am ajuns la final. Am participat şi anul trecut, când m-am clasat pe locul doi, pentru că am avut un concurent foarte puternic“, a spus Ioniţă. Un alt arbitru, de rugby, de data aceasta, Marius Ţugurel, a alergat, la rândul lui, foarte bine, ocupând o poziţie fruntaşă, 4. Distracţia şi nonconformismul şi-au dat mâna, printre participanţi, cu sudoarea, fuleul şi grimasele de efort. Câteva dintre studente au atras privirile şi comentariile multora, uimiţi că acestea au concurat cu poşetele pe umăr, accesoriu inedit la o întrecere sportivă, introdus în premieră la acest cros. Genţile erau de toate culorile: maro, gri sau roşii. Din mâinile unora dintre alergători (fete, mai ales) nu au lipsit telefoanele mobile (unele folosite şi pentru a asculta muzică în căşti, pe traseu) sau cheile de la maşină. Au fost şi câteva ţinute feminine mai fistichii, care nu se potriveau cu evenimentul, după cum, atât băieţi, cât şi fete au alergat şi în blugi. O domnişoară a scos limba la poză, alţii au ridicat mâinile, a victorie, pe traseu, iar unii s-au oprit în apropierea finişului. De asemenea, la final, Adrian Socaciu, fondatorul „Student Sport“, a anunţat că una dintre participantele la cros a scurtat distanţa, intrând în coloană pe parcurs, iar un asemenea comportament „ar trebui sancţionat“. Cu ocazia evenimentului de la Constanţa, era anunţată şi o demonstraţie de scrimă, susţinută de ambasadoarea crosului, Ana-Maria Brânză, însă cea mai bună scrimeră pe 2013 nu a mai ajuns la competiţie. În urma crosului, pe jos a rămas o foaie de participare (dintre cele lipite pe tricourile concurenţilor), pe care unul dintre studenţii organizatori a scris „Mutu 10“, aluzie la fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal a României şi la numărul său de pe tricou.  

Ilie Floroiu: „Niciodată n-am făcut mofturi sau nazuri“

Startul crosului a fost dat de fostul mare atlet Ilie Floroiu, actualmente directorul CS Farul. „Am răspuns cu plăcere acestei solicitări, mai ales că întrecerea s-a disputat şi aproape de club. Faptul că au fost atâţia participanţi e un lucru bun, ţinând cont că s-a desfăşurat şi în timpul săptămânii. Toată lumea, nu numai studenţii, trebuie să se gândească la sport, iar aceasta mereu, nu doar atunci când se organizează competiţii. Dincolo de toate, sportul înseamnă sănătate. Pe timpul studenţiei sau când eram licean, am participat şi eu la asemenea întreceri. Documentele vremii pot proba că Floroiu a concurat la orice fel de competiţie. Niciodată n-am făcut mofturi sau nazuri. Am răspuns mereu prompt. Era şi plăcerea mea, pe lângă obligaţia faţă de facultate ori Federaţie“, a spus Ilie Floroiu. 

Dezvoltarea sportului de masă în universităţi

Adrian Socaciu a declarat că această întrecere, alături de altele, îşi propune să contribuie la dezvoltarea sportului universitar la nivel naţional. „Prin acest cros, care face parte din calendarul de acţiuni interne ale Student Sport, încercăm să dezvoltăm sportul universitar la nivel naţional şi să creăm un cadru propice sportului de masă în universităţi. Crosul este făcut de studenţi pentru studenţi. Este o luptă între cele şase regiuni istorice ale României, fiecare regiune fiind reprezentată de câte un centru universitar. Avem speranţa că vom putea dezvolta o industrie asemănătoare celei din SUA. Un exemplu în acest sens este şi Universitatea Ovidius, care îi are ca foşti sau actuali studenţi pe sportivi celebri, de care ar trebuie să beneficieze, ca imagine, ca impact în societate şi ca modele“, a arătat Adrian Socaciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii