Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotbalist la Farul Constanţa Onişor Nicorec a făcut schimb de tricouri cu Thomas Muller, de la Bayern Munchen (galerie foto + video)

ro

27 Nov, 2015 00:00 6619 Marime text

Piesă de bază în linia de mijloc a FC Farul, maramureşeanul Onişor Nicorec a venit la Constanţa la începutul acestui campionat, având experienţa meciurilor din prima ligă a Ungariei, unde a şi ieşit campion cu Gyori ETO FC
 

Mijlocaşul de 29 de ani s-a impus rapid la Farul, făcând diferenţa la mijlocul terenului. Născut la Tg. Lăpuş (judeţul Maramureş), pe 28 martie 1986, Onişor a semnat la 19 ani cu Rapid Bucureşti, însă nu a primit prea multe şanse în Giuleşti. Anterior, pe când avea 17 ani, a câştigat în ţară o preselecţie naţională, „Drumul spre glorie“, ceea ce i-a adus o perioadă de pregătire şi teste în Olanda, la clubul Ajax Amsterdam. Din sezonul 2009/2010, a jucat în Ungaria, timp de mai mulţi ani, la Gyori ETO FC şi Zalaegerszegi TE, iar cu prima formaţie a disputat, în 2013, un amical de gală contra campioanei Europei, Bayern Munchen.
 
Onişor Mihai Nicorec a început fotbalul la nouă ani, la Unirea Dej, iar ulterior a jucat la nivel juvenil la Luceafărul 2000 Dej, remarcându-se ca un mijlocaş central ofensiv de viitor. Tânărul a intrat şi în atenţia Rapidului, care l-a achiziţionat, la 19 ani. Onişor nu a avut însă şansa de a se impune şi la prima echipă, nici în mandatul lui Răzvan Lucescu, nici când antrenor a venit Cristiano Bergodi. Mijlocaşul se pregătea cu echipa mare, însă juca de regulă la formaţia-satelit. Ulterior, a fost împrumutat la Liga a 2-a, la Târgovişte şi la Minerul Lupeni. „Rapid juca foarte bine atunci, evolua şi în cupele europene. Concurenţa era acerbă, obiectivele înalte, iar tinerilor nu prea li se dădea şansă“, arată Onişor.

Coleg cu Ryan Babel şi Urby Emanuelson 

Anterior însă, fotbalistul avusese parte de o experienţă deosebită la celebrul club olandez Ajax Amsterdam. La 17 ani, maramureşeanul câştigase o preselecţie naţională, „Drumul spre glorie“, fiind ales dintre 500 de tineri jucători pentru un stagiu de o lună la clubul „lăncierilor“. „Mă pregăteam la tineretul lui Ajax (cu care am efectuat şi o deplasare la Milano), dar am evoluat şi într-un meci al primei echipe. A fost o partidă caritabilă, iar de la Ajax lipseau mulţi jucători, convocaţi la loturile naţionale. Printre cei alături de care mă pregăteam la tineret se numărau Ryan Babel şi Urby Emanuelson. M-a impresionat în mod deosebit ce am văzut la Ajax. Un club foarte bine organizat şi cu o academie extraordinară. De la vârste fragede, copiii joacă în sistemul echipei mari, 4-3-3, modul adoptat de altfel de toate echipele din club“, spune Nicorec, care s-a aflat atunci şi în atenţia directorului tehnic al lui Ajax, celebrul Louis van Gaal, în vreme ce Gerrie Muhren, căutător de talente la clubul olandez, a spus despre tânărul român că se pliază pe stilul lui Ajax.

A marcat şi în Europa League 

Peste mai mulţi ani, începând cu sezonul 2009/2010, Onişor avea să şi ajungă la o echipă din străinătate, transferându-se la Gyori ETO FC, în prima ligă a Ungariei. În primul său an acolo, formaţia s-a clasat pe locul trei, iar Nicorec a disputat 23 de partide şi a înscris cinci goluri. Românul a jucat cu formaţia maghiară şi în Europa League, susţinând cinci meciuri şi înscriind de două ori în sezonul 2010/2011, în confruntările cu Nitra (din turul întâi preliminar) şi FC Atyrau (din turul doi preliminar). În turul trei preliminar, Gyori s-a confruntat cu formaţia franceză Montpellier, pe care a eliminat-o, Onişor fiind titular în ambele partide. Gyori avea să se oprească în play-off, neputând trece de croaţii de la Dinamo Zagreb.

Campion în sezonul 2012/2013 

În această fază a Europa League, Onişor nu a mai jucat, întrucât au început problemele medicale. A fost operat şi a stat o jumătate de an în afara terenului, după care a jucat la echipa secundă şi a fost împrumutat la Zalaegerszegi TE. Ulterior, a revenit la Gyori ETO FC, cu care a luat campionatul în sezonul 2012/2013, însă iar a avut necazuri cu accidentările, stând pe tuşă o lungă perioadă, după ce a avut rupt ligamentul încrucişat de la genunchi. La finele sezonului 2014/2015, Onişor a părăsit Ungaria, noua sa echipă fiind FC Farul.

L-a avut adversar direct pe Thiago Alcantara 

Pe 11 august 2013, blondul mijlocaş a fost titular într-un amical disputat pe teren propriu de Gyori ETO FC contra campioanei Europei de la acea oră, Bayern Munchen, formaţie care fusese preluată de Pep Guardiola. „Bayern cucerise Liga Campionilor, noi luaserăm campionatul, iar echipa feminină de handbal Gyor triumfase şi ea în Liga Campionilor. Toate formaţiile aveau sponsor comun, care a organizat amicalul cu Bayern. A fost o sărbătoare a sportului. Eu am fost titular şi am jucat aproape o oră, timp în care m-am aflat şi foarte aproape de gol. A fost foarte frumos, am avut o experienţă de neuitat. S-a jucat cu stadionul plin, 15.000 de oameni luând loc în tribune. Eu am evoluat mijlocaş ofensiv şi l-am avut adversar direct pe Thiago Alcantara, care mi s-a părut un jucător extraordinar. La finalul partidei, am făcut schimb de tricouri cu Thomas Muller“, povesteşte Onişor Nicorec.

Martor la debutul lui Mario Götze

 Bayern a câştigat cu 4-1, după ce a fost condusă însă la pauză, golurile fiind înscrise de Martinez (40), respectiv Shaqiri (59, 71) şi Götze (62, 90). Gyori ETO FC (antrenor, Pintér Attila) a jucat în acel meci cu: Sztevanovics (2 Kamenár; 72 G. Nagy) - Wolfe, Lipták (46 Sztanisics), Lang (65 Völgyi), Dinjar (65 Pátkai) - Kamber (46 Svec; 80 Tokody), Mevoungou (31 Kalmár), Nicorec (52 Burgos; 80 M. Kiss) - Martínez (46 R. Varga), Strestík (73 Koltai), Andrics (52 Kronaveter; 75 Lázok). Bayern i-a avut în teren pe: Starke - Rafinha, Van Buyten, J. Martínez, Contento - Kirchhoff - Thiago, Weiser (60 Götze), Shaqiri, Derflinger (66 Ribery) - Müller (76 Schweinsteiger). În acest meci, Mario Götze a debutat la Bayern.

Recomandat la Farul de Sorin Chiţu

Din acest sezon, Onişor joacă la Farul, dând consistenţă evoluţiei „marinarilor“. „E fotbalist“, l-a ochit din prima antrenorul Constantin Gache pe Nicorec, care leagă foarte bine jocul echipei, dar a înscris şi un gol în campionat.
 
„Mă simt foarte bine la Constanţa, m-am acomodat imediat. Avem echipă valoroasă, care a început să se sudeze. Ne ajută mult şi suporterii, care sunt aproape de noi atât acasă, cât şi în deplasare. Avem şanse certe de promovare şi un culoar bun, însă trebuie să vină cineva alături de Giani Nedelcu. Singur, îi e foarte greu. Noi am demonstrat pe teren că putem atinge acest obiectiv, iar dacă se vrea cu adevărat performanţă la Constanţa, Giani Nedelcu trebuie ajutat“, spune Nicorec.
 
Mijlocaşul de 29 de ani a fost coleg la Minerul Lupeni cu Sorin Chiţu, actualul golgheter al „marinarilor“ şi al seriei întâi a Ligii a 2-a. „Sorin m-a recomandat la Farul, cunoscându-mă de la Lupeni“, dezvăluie Onişor.

Fiul lui Onişor e mort după fotbal 

Mijlocaşul farist are alături la Constanţa şi familia, soţia, Ioana, şi fiul lor, în vârstă de doi ani şi cinci luni, Eduard. Copilaşul e mort după fotbal şi este adus mereu la stadionul „Farul“. „Îi place foarte mult fotbalul. Toată ziua bate mingea“, spune tatăl său. Părinţii îl alintă pe Eduard „Dudu“. „El a spus aşa. Noi îi ziceam să pronunţe «Edu», de la Eduard, dar el nu putea, astfel că spunea «Dudu». Şi aşa îi zicem de atunci“, râde Onişor. Prenumele fotbalistului nu e foarte des întâlnit în zona sa natală. Interesant e că Onişor îl cheamă pe unchiul său (fratele tatălui său), care i-a pus băiatului său (vărul fotbalistului) prenumele Ionel, aşa cum îi zice şi tatălui jucătorului Farului. Deci fraţii le-au pus copiilor lor prenumele celuilalt.

Tatăl fotbalistului joacă tenis la veterani

Tatăl fotbalistului a făcut tenis în tinereţe şi mai joacă şi acum, la competiţii de veterani. Părinţii faristului, Ionel şi Domnica Nicorec, i-au vizitat pe fotbalist şi pe familia sa la Constanţa, iar Ionel nu a ratat ocazia de a face o poză, atunci când l-a întâlnit, cu Stere Halep, tatăl Simonei Halep, maramureşeanul fiind un mare fan al celei de-a doua jucătoare de tenis a lumii.
 
În timpul liber, lui Onişor Nicorec îi place să pescuiască, dezvoltându-şi acest hobby în Ungaria. „Îmi plăcea pescuitul şi înainte de a ajunge la Gyori ETO FC. În Ungaria însă, unde sunt foarte multe lacuri, iar pescuitul sportiv e la mare modă, această activitate m-a prins cu totul. Cel mai mare peşte pe care l-am pescuit în Ungaria a fost un crap de 13 kilograme“, povesteşte Onişor Nicorec.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Edward Stanescu 27 Nov, 2015 10:52 Imi aduc aminte cand am realizat un interviu cu acest fotbalist minunat, imediat dupa ce castigase Drumul spre glorie. Un baiat foarte talentat si inteligent. Din pacate, in Romania, acest gen de fotbalisti nu sunt nici apreciati si nici promovati. Dar Nico ramane un sportiv de nota 10 si un om de milioane.
  • Mircea P.F. 26 Nov, 2015 23:44 Imi place foarte mult cum joaca acest fotbalist ,e un fotbalist valoros care depune si mult efort,se cunoaste cum creste jocul Farului cand e Nicorec in teren ! Daca ar fi si ceilalti 9 ,cum e Onisor am fi Campionii Romaniei !
  • Debus 26 Nov, 2015 23:42 La Unirea Deja a fost promovat chiar de fostul farist Gheorghe Barbu. ;)