Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fosta mare sportivă Iolanda Balaş Soter a murit. Mesaje de condoleanţe şi de la Constanţa

ro

12 Mar, 2016 00:00 3479 Marime text
Fosta mare campioană a României Iolanda Balaş Soter (dublă campioană olimpică la atletism) s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 79 de ani. Iolanda Balaş Soter a dominat proba de săritură în înălțime timp de un deceniu. A cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, şi de la Tokyo, din 1964. În plus, a stabilit recorduri mondiale şi olimpice. A ieşit campioană europeană la Stockholm, în 1958, şi la Belgrad, în 1962, iar la Berna, în 1954, a luat argintul.
 
Între 1957 și 1967, Iolanda Balaș a câştigat 150 de întreceri consecutive, depășind recordul său mondial de 14 ori, urcând performanţa de la 1,75 m la 1,91 m.
 
Din 1988 şi până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism. În 2010, Iolanda Balaș a primit din partea Majestății Sale Regele Mihai I al României decorația regală „Nihil Sine Deo“, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, pentru modul în care a condus Federația Română de Atletism și pentru promovarea excelenței în sportul românesc, precum și a tinerilor sportivi.
 
Vestea morţii Iolandei Balaş Soter a adus tristeţe şi la Constanţa. Fostul mare atlet Ilie Floroiu, în prezent, directorul CS Farul Constanţa, a transmis condoleanţe în numele său şi al clubului constănţean. „Iolanda Balaş Soter a fost o personalitate a atletismului mondial, un om dedicat în totalitate sportului. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a spus Ilie Floroiu.
 
Mesaje de condoleanţe au mai transmis Elena Frîncu, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, dar şi alte cluburi sportive din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii