Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul, încondeiată de jandarmi pentru incidentele de la meciul de juniori cu Viitorul „Dacă nu eram acolo, ieşea măcel” (galerie foto + video)

ro

19 Apr, 2013 00:00 19707 Marime text
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa a prezentat, ieri, la şedinţa Comisiei Judeţene de Acţiune împotriva Violenţei în Sport, un filmuleţ cu incidentele de la meciul de juniori A FC Farul - Viitorul Constanţa, jucat pe 7 aprilie, pe terenul Farul II, şi câştigat de oaspeţi cu 1-0. În informarea Grupării de jandarmi cu privire la incidente sunt incriminate carenţe organizatorice şi lipsa de reacţie a clubului Farul.
 
Jandarmii informează că, în urma incidentelor, au sancţionat contravenţional şase persoane (O. Răducu, I. Silviu, V. Ilhan, B. Andrei Robert, V. Mihai şi C. Virgil), care, „aflându-se în grupul de suporteri ai clubului FC Farul Constanţa, au fost violenţi verbal pe tot timpul meciului, adresând injurii şi expresii jignitoare la adresa clubului FC Viitorul Constanţa şi a patronului acestuia, Gheorghe Hagi, comportamentul lor culminând cu pătrunderea pe suprafaţa de joc şi cu lovirea unor jucători”. Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa consideră că la această situaţie s-a ajuns întrucât FC Farul a dat dovadă de slăbiciuni organizatorice. „Considerăm că cele întâmplate se datorează superficialităţii organizării unei competiţii sportive şi a neefectuării cu responsabilitate a analizei preliminare a gradului de risc, deşi existau date şi informaţii că se puteau produce unele fapte îndreptate împotriva ordinii şi siguranţei publice, prin aceea că membrii galeriei echipei FC Farul Constanţa au acumulat o stare de nemulţumire, pe care şi-o manifestă public cu prilejul oricărei competiţii sportive, o parte dintre aceştia fiind sancţionaţi în repetate rânduri contravenţional cu amendă şi cu interdicţia participării la competiţii sportive, pentru astfel de fapte. Cu atât mai mult, faptul că suporterii aveau asupra lor la un meci de juniori petarde, bannere şi alte materiale promoţionale ne îndreptăţeşte să considerăm că participarea acestora la competiţia sportivă amintită nu a fost întâmplătoare, iar lipsa de reacţie din partea organizatorului, care trebuie să intervină prompt şi să dialogheze cu galeria, pentru a le tempera suporterilor comportamentul şi manifestările de violenţă fizică şi verbală, ridică suspiciuni că acestea sunt probabil încurajate de anumiţi membri ai clubului”, se arată în document.
 
„A luat amendă fără să facă nimic”
 
La şedinţa de ieri, de la Restaurantul „Sport” din Constanţa, s-au aflat faţă în faţă, la masă, atât reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobile, cât şi cei ai cluburilor Farul şi Viitorul, dar şi doi suporteri, Sorin Mihăilescu şi Cristian Dimcică. În acelaşi material, jandarmii au arătat că „unitatea noastră nu a fost informată despre desfăşurarea acestei competiţii sportive, iar la stabilirea gradului de risc nu a fost consultat vreun reprezentant al jandarmeriei, prevedere reglementată de art. 7, alin. 2 din Legea nr. 4 / 2008 cu modificările şi completările ulterioare, fapt care atrage răspunderea contravenţională a organizatorului, conform legii amintite”. „Noi am fost anunţaţi doar prin 112. Dacă nu eram acolo, ieşea măcel”, a declarat colonelul Mircea Seceleanu, comandantul Grupării. „Potrivit Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, nu suntem obligaţi ca la juniori să luăm aceleaşi măsuri organizatorice ca la celelalte meciuri”, a spus şi Cosmin Şişcu, directorul sportiv al FC Farul. „Da, ROAF nu te obligă, dar nici nu te împiedică”, a replicat Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”. Pe de altă parte, Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut fan al Farului, a ridicat următoarea problemă: dacă Gruparea de Jandarmi nu ştia de meci, de ce, cu 30 de minute înainte de partidă, la stadion erau prezente două dube? De asemenea, Mihăilescu, fostul şef al galeriei Farului, a contestat una dintre sancţiunile contravenţionale aplicate de jandarmi. „La sesizarea lui Petrică Fulina, cum că cineva ar fi urcat în autocarul Viitorului şi ar fi dat cu pumnul, un angajat al unei firme de echipament sportiv, care funcţionează la stadionul Farul, a fost amendat, deşi nu avea nicio vină. Doar se afla prin preajmă la acel moment”, a spus Mihăilescu. La sesizarea acestuia, Paul Peniu a arătat: „Nu avem informaţii cum că cineva ar fi lovit în interiorul autocarului”. Atât Peniu, cât şi Cosmin Şişcu au precizat că relaţiile dintre cele două cluburi sunt cordiale, nici Farul, şi nici Viitorul neîncurajând manifestările violente. „La respectivul meci de juniori, nu s-a scandat numai împotriva Viitorului, ci şi împotriva patronului Farului, Giani Nedelcu”, a spus directorul sportiv al clubului constănţean.
 
Competiţie oficială, nu suburbană
 
În documentul informativ prezentat ieri, jandarmii arată că arene precum stadionul Farul II sau Academia Hagi - variantă Ovidiu „nu sunt omologate” şi, „din punctul de vedere al condiţiilor de siguranţă ale participanţilor nu reprezintă o arenă sportivă sigură pentru disputarea partidelor de fotbal, conform Legii nr. 4 / 2008”. Atât Peniu, cât şi Cosmin Şişcu au respins însă această apreciere. „Farul II este omologat pentru Campionatul Naţional de juniori A, B, C, D şi E. Altfel, cum ne-ar fi permis Federaţia să jucăm?”, a punctat Şişcu. Jandarmii de la Gruparea Mobilă „Tomis” au mai arătat că, în cazul competiţiilor fără grad de risc sau cu grad de risc scăzut, măsurile de ordine pot fi asigurate de organizator, prin personal propriu, care poate exercita atribuţiile de control. „Întocmirea unui plan de acţiune al organizatorului, avizat de Jandarmerie, care să prevadă un minimum de patru agenţi de pază proprii, ar aduce cu sine conştientizarea de către spectatori că măsurile stabilite de organizatori sunt obligatorii. Prin prezenţa unor agenţi de pază echipaţi cu vestă inscripţionată, competiţia va fi tratată ca oficială şi nu ca o manifestare suburbană”, se mai arată în document. Şedinţa de ieri a fost condusă de subprefectul judeţului Constanţa, Iucsel Selamet, preşedintele Comisiei Judeţene de Acţiune împotriva Violenţei în Sport. Au mai participat Claudiu Teliceanu (preşedintele DJST Constanţa), reprezentanţi ai Poliţiei, ai Jandarmeriei, ai altor instituţii ale statului, ai unor asociaţii judeţene de sport, ai firmelor de pază implicate la meciurile Farului şi Viitorului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii