Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanţa, născut din fuziunea dintre FC Farul şi FC Viitorul Gică Hagi - „Toţi trebuie să se simtă mândri de această echipă“

ro

22 Jun, 2021 00:00 7755 Marime text
  • Noua echipă Farul Constanţa va juca în Liga 1 şi va fi antrenată de Gică Hagi.
  • Preşedintele clubului este Gică Popescu, iar Tiberiu Curt are funcţia de vicepreşedinte.
  • Gică Hagi, Ciprian Marica şi Zoltan Iaşko sunt acţionarii noii structuri fotbalistice a Constanţei.   
 

Procesul de fuziune dintre echipele de fotbal FC Farul Constanţa (Liga a 2-a) şi FC Viitorul Constanţa (Liga 1) a fost finalizat, rezultând o echipă care va purta numele Farul Constanţa şi va juca în Liga 1, avându-l pe banca tehnică pe Gică Hagi.
 
Detaliile despre noua structură fotbalistică de la Constanţa au fost oferite, luni, într-o conferinţă de presă găzduită de Sala Viena a hotelului Iaki din Mamaia, eveniment la care au fost prezenţi, alături de cei implicaţi direct, Mihai Lupu (preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa), Vergil Chiţac (primarul municipiului Constanţa), George Scupra (primarului oraşului Ovidiu), glorii (din generaţii diferite) ale FC Farul, dar şi foşti conducători ai clubului, reprezentanţi ai Asociaţiei  de Fotbal Constanţa, ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, ai suporterilor, Elena Frîncu, fostul director al DJST Constanţa, precum şi jucători ai echipei actuale de fotbal.

Trei acţionari

 
Noua echipă, Farul, va avea culorile şi sigla fostului club din strada Primăverii, iar pentru început (până când va fi gata noul stadion de la Constanţa), îşi va susţine meciurile oficiale de pe teren propriu la Ovidiu, pe arena centrală a Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, cea pe care a jucat până acum FC Viitorul. La vârful structurii de conducere al noului club Farul Constanţa de află Gică Popescu (preşedinte) şi Tiberiu Curt (vicepreşedinte). Acţionari ai grupării sunt Gică Hagi, Ciprian Marica şi Zoltan Iaşko, „Regele“ revenind şi pe banca tehnică şi urmând să conducă echipa în Liga 1.  

Ideea fuziunii s-a născut în umă cu un an

 
„Pentru mine, acest moment este extrem de emoţionant. Această ideea a început acum un an, când, stând cu Gică pe terasă la Iaki, la o cafea, ne-am gândit ce putem face pentru ca această separare a suporterilor, a două branduri importante să o unificăm sub aceeaşi umbrelă. Vor fi aceeaşi galerie, acelaşi spirit. Mereu am fost de părere că atunci când două branduri se unesc rezultanta este întotdea una mai puternică. Într-o ţară în care toată lumea se dezbină, iată că sunt şi oameni care doresc să se unească. Cred că această fuziune între cele mai importante branduri din sportul dobrogean este cea mai importantă mişcare din istoria sportului din această parte a ţării. Pentru mine, acest eveniment are o dublă însemnătate: fuziunea, pe de o parte, iar, de cealaltă parte, întoarcerea pe bancă a lui Gică“, a menţionat Gică Popescu. 

Copiii din Academia Hagi sunt în pepiniera Farului

 
Acesta a dat detalii despre noua structură fotbalistică: „Va exista un singur nume, un singur brand, Farul Constanţa. Echipa care va reprezenta fotbalul dobrogean în Liga 1 va fi Farul. Toate echipele care vor juca în competiţiile de copii şi juniori se vor numi Farul. Separat, este entitatea pe care cu toţii o iubim, Academia Hagi, care se va ocupa de copiii între opt şi 13 ani. Toţi jucătorii care fac parte din Academia Hagi sunt în pepiniera clubului Farul Constanţa”. 

Ce se va întâmpla cu locul din Liga a 2-a?

 
Prin fuziunea dintre cele două cluburi, locul fostei divizionare secunde FC Farul rămâne vacant, iar Cipian Marica a menţionat vizavi de această situaţie: „Locul a fost obţinut prin muncă şi sacrificiu. Aşa cum vă spuneam, încercăm ca toate lucrurile pe această unitate să le aducem la un loc. Tot ceea ce e bun pe o parte. Tot ce a fost construit şi e folositor nu se pierde. Cu siguranţă că nu vom pierde cel puţin gratis acel loc din Liga a 2-a“.

Palmaresul noului club

 
Despre palmaresul noului club, Gică Hagi a spus: „Toate sunt împreună. Farul Constanţa are o istorie de 101 ani.  Fiecare club a făcut performanţele sale, iar împreună suntem mai puternici. Palmaresele fostelor cluburi rămân în picioare. Din momentul de faţă, Farul Constanţa are cea mai bună bază sportivă din România, cea mai bună academie, are teren oficial de joc în proprietate privată. Devine un club puternic, foarte bine organizat, cu performanţe“.

„Trebuie să ducem înainte acest brand“

 
„Mulţumesc tuturor celo care au contribuit în acest proiect, de a rămâne o singură echipă, un singur brand, o singură iubire. Eu aşa o văd. Mulţumesc conducătorilor, oficialităţilor, lui Ciprian, că a înţeles că acesta e drumul cel mai bun, mulţumesc suporterilor, legendelor. Am crescut la Farul, Farul e echipa care m-a format. Trebuie să ducem înainte acest brand. Vor veni greutăţi, până acum era mai simplu. Reprezentăm un oraş, un judeţ, întreaga Dobroge. Fiecare suporter, spectator, telespectator trebuie să se simtă mândru de această echipă. Suntem obligaţi să facem un fotbal foarte bun. Vom încerca să fim cei mai buni. Trebuie să facem o echipă mare, care să joace un fotbal foarte bun: întâi să atace şi apoi să se apere. Îmi place să câştig, dar sunt sigur că nu va fi uşor. Cu toţii, împreună, putem deveni cei mai buni”, a mai spus Gică Hagi.

Partener cu idolul copilăriei sale

 
„Este o zi istorică. Mulţumesc în primul rând suporterilor. Fără ei, nu ne-am fi găsit acum aici. Fanii au renăscut acest club şi au avut încredere în mine să continui drumul lor. E adevărat, au fost şi unii care nu au avut încredere în mine, dar cred că acum i-am convins că interesele mele au fost întotdeauna despre fotbal şi despre performanţă. Le mulţumesc şi celor care n-au avut încredere în mine, pentru că m-au motivat să demonstrez şi să mă depăşesc. Poate că aş fi putut să fac lucrurile mult mai bine, dar astăzi suntem cu toţii fericiţi. Mulţumesc şi vechii conduceri, care a susţinut echipa fanion a acestui oraş, Farul Constanţa. Nu visam să devin partener cu idolul copilăriei mele, Gheorghe Hagi, şi să-l am ca preşedinte pe Gheorghe Popescu, omul care a fost alături de mine la primul transfer şi îmi dăcea primele sfaturi atunci când eu mă transferam de la Dinamo la Şahtior“, a punctat şi Ciprian Marica.    

Visul unei singure echipe

 
„Acest moment istoric este făcut de nişte oameni care au scris istorie în fotbalul românesc şi care înseamnă enorm de mult pentru noi, iar în continuare şi mai mult. Acest proiect ne face pe toţi să ne gândim ce putem face pentru el. Lumea vrea să vadă ce poate face Consiliul Judeţean, Primăria. Fiecare dintre noi are rolul esenţial, dar construirea unui nou stadion, a unor săli de sport, crearea infrastructurii sportive depind de autorităţile locale, ţinând cont de experieţa marilor sportivi. Rolul nostru, al conducătorilor, e să ne consultăm şi să venim cu suportul necesar. Visul unei singure echipe mi l-au împărtăşit mulţi suporteri ai Constanţei. Le mulţumesc lui Gică Hagi şi lui Ciprian Marica că au avut înţelepciunea să se aşeze la masă ca să facem o singură echipă“, a spus Mihai Lupu, preşedintele CJC.  
    

Ziua soarelui, dar şi ziua Farului

 
„Astăzi este solstiţiu. În popor, se spune că e ziua soarelui, dar e şi ziua Farului, pentru că se naşte noul club de fotbal Farul Constanţa. Am încurajat din toată inima acest proiect. Constanţa şi constănţenii au nevoie de Farul. Farul are nevoie de Liga 1, Liga 1 are nevoie de Farul. Este un club simbol al României şi un adevărat reper al societăţii constănţene. Ziua de azi e cea mai fericită a fotbalului constănţean de multă vreme încoace. Totul li se datorează lui Gică Hagi, Ciprian Marica şi Gică Popescu, care au fost înţelepţi şi şi-au unit forţele. Dar, în acelaşi simt, merituoşi sunt toţi fariştii, suporterii, care, nu în urmă cu mulţi ani, pe cont propriu, au reînviat spiritul farist”, a spus Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa.

Stadionul, în faza studiului de fezabilitate

 
Edilul a dat detaşii şi despre noul stadion care va fi ridicat la Constanţa, în cadrul complexului sportiv: „Primăria şi eu suntem angajaţi cu totul. Vom reconstrui stadionul. Acum suntem în stadiul de studiu de fezabilitate. Îl vom termina în curând, în două luni, după care vom merge la Compania Naţională de Investiţii să facă proiectul şi licitaţia. Sunt convin că vom găsi şi acolo înţelegere. Pe lângă stadion, vom găsi şi vom explora şi alte modalităţi prin care Primăria să fie implicată în funcţionarea clubului“, a punctat Vergil Chiţac.  

Un far pentru sportul constănţean

 
„Hagi este constănţean şi ovidian în acelaşi timp şi ne mândrim cu el. Ceastă fuziune este un moment prielnic pentru sportul constănţean. Sunt sigur că Gică va fi un far pentru sportul constănţean. Cred că noi toţi, cu toate forţele, ar trebui să ne agăţăm de această ancoră. E o ancoră ca vine la timp, e bine venită şi sunt sigur că într-un timp relativ scurt, aşa cum am fost mândri că am văzut campioni la Ovidiu vom fi mândri să vedem noua echipă campioană la Constanţa. Îi felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect, de care judeţul nostru şi Dobrogea aveau nevoie“, a fost mesajul lui George Scupra, primarul oraşului Ovidiu.

800 de copii în academie
 

Fostul manager al FC Farul, Tiberiu Curt, este acum vicepreşedinte la noul Farul Constanţa. „Am crescut în acest club, ca junior, apoi senior şi am avut ulterior onoarea de a fi conducător. Astăzi, suntem martorii unui eveniment deosebit, care va avea o mare amploare şi sunt convins că se va bucura de succesul pe care ni-l dorim. Împreună suntem mai puternici. Sunt foarte emoţionat când văd aici legendele acestui club, idolii copilăriei mele. Ne dorim să creştem şi noi idoli, pentru generaţiile actuale şi cele viitoare. Gică Hagi reînoadă şirul istoriei, aici s-a format ca om şi ca jucător şi a purtat culorile alb-albastre. Mulţumim autorităţilor locale pentru sprijinul de până acum şi sunt convins că îl vom avea şi pe mai departe. La academie vom avea în jur de 800 de copii, care beneficiază de cele mai bune condiţii. Mă bucur că fac parte din acest proiect şi din această echipă“, a declarat Tiberiu Curt.

Perioadă de evaluare


Gică Popescu a menţionat că cele două echipe de management, de la FC Farul şi de la FC Viitorul, s-au unit într-o singură formulă. „Îl avem aici pe Tibi. Îi dorim alături de noi şi pe ceilalţi din managementul fostului FC Farul şi suntem într-o perioadă de evaluare, astfel încât să aducem la noua entitate cel mai bun staff de conducere“, a menţionat preşedintele noului Farul.    
 

„O echipă fără fani e mult mai săracă“

„Este un proiect pe care cred din toată inima că Gică Hagi îl va duce la un nivel înalt. Am participat alături de el şi la vechiul proiect, cu Viitorul, şi a avut succes şi atunci. Ne bucurăm că sunt şi suporterii aici. O echipă fără fani e mult mai săracă. Avem nevoie de sprijinul lor la fiecare meci“, a menţionat şi Zoltan Iaşko, care înainte de fuziune era membru AGA, alături de Gică Hagi, în FC Viitorul SA.  
 

„Îmi era dor şi am suferit destul“


 

Întrebat cum este pentru el revenirea în antrenorat, după pauza de un an, Hagi a răspuns: „Simplu, îmi era dor. Şi am suferit destul. Abia aştept să încep şi sper să realizez ce am făcut în ultimii ani. Promit 100% că vom avea un joc foarte bun, ca să-i mulţumim pe fani. Fotbalul se joacă pentru suporteri şi pentru lumea care vine la stadion. Vreau să trasmit echipei mentalitatea mea, aceea de a câştiga. Vom construi echipa, e mult de muncă. Sperăm să obţinem victorii multe, acestea aduc fericire“. 


„Am luat cel mai bun portar”

 

Gică Hagi a anunţat că Farul l-a transferat pe portarul Marian Aioani, de la Chindia Târgovişte, internaţional de tineret, dar şi pe vârful Adrian Petre, ultima dată la UTA, şi el om de Naţională de tineret. O altă achiziţie e un fundaş central, iar atacantului Ely Fernandes i-a fost prelungit contractul.
 
„Am luat cel mai bun portar, după părerea mea, Aioani, are 21 de ani. În cel puţin doi ani, cred că va fi unul dintre portarii echipei naţionale. Trebuie să-l aducem acolo. Avem încredere mare în el. De aceea i-am şi lăsat să plece pe ceilalţi doi. Ei voiau să joace şi amândoi, sunt foarte buni şi am decis să plece ei şi să aducem un portar de mare perspectivă, cu un viitor foarte bun. Am luat şi un fundaş central, care s-a format la Farul, se apără bine, dar şi unul dintre cei mai buni constructori pe faza ofensivă, poate cel mai bun din Liga 1. Are şi experienţă foarte mare, că avem nevoie. Vom lua şi la mijloc ceva, iar în atac i-am prelungit contractul lui Ely şi l-am luat pe Adi Petre, vârful echipei naţionale. Mie îmi place să resuscitez jucătorii care au talent, aşa că mă înham la acest lucru, să-l fac să dea multe goluri”, a spus Hagi.
   

„Dacă ai fotbal, ai stare de bine“
 

„Sunt emoţionată pentru lecţia pe care ne-a dat-o astăzi Gică Hagi, de convingere, credinţă şi curaj, a acestor fii ai ţinutului dobrogean, ţinut de excepţie dintre Dunăre şi mare. Le mulţumesc acestor eroi ai vremurilor mele. Eu, dacă am ajuns vicecampioană mondială, am ajuns mâncând de la fotbal, ajutând şi antrenându-mă în fotbal şi crescând cu credinţa până la această vârstă că, dacă ai fotbal într-un judeţ, într-o ţară, ai stare de bine a ţinutului în care te-ai născut. Le spuneam tinerilor farişti că au moştenire grea de apărat. Iar, dacă vrei să lucrezi şi să ajungi Gică Hagi, trebuie să respecţi nişte reguli, norme şi principii pe care eu le respect şi mă plec în faţa ta, Gică! Ai fost trimis la Sportul Studenţesc de la o vârstă fragedă, că au văzut în tine un viitor mare fotbalist, cu o inimă care nu te va ţine lângă Bucureşti, unde ai toate porţile deschise, ci te vei întoarce la malul mării, aproape de Coiciu, cartierul pe ale cărui uliţe am alergat, am crescut şi am învăţat ce este respectul, iubirea şi, dacă vreţi, prietenia pentru o viaţă“, a spus, la final, Elena Frîncu.  

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.  
 
Citeşte şi:

 

LIVE TEXT
FC Farul, în Liga 1, cu Gică Hagi antrenor. A fost prezentat proiectul „Împreună suntem mai puternici”


Farul Constanța, cantonament la Poiana Brașov

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii