Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța. Amintirile lui Nicu Perifan Stadionul care gemea de lume, fotbaliști mari și promisiunea tatălui lui Gică Hagi

ro

06 Aug, 2021 00:00 7554 Marime text
 

 
  • Nicu Perifan are amintiri frumoase și din vremurile dinainte de Revoluție, când stadionul de la Constanța gemea de lume.
  • Nicu îi apreciază și pe actualii fani ai Farului, care au format un nucleu bun, dedicat față de culorile alb-albastre.
  • Pe primele două locuri în topul amintirilor lui Nicu Perifan se află un egal în deplasare cu Steaua și deplasarea la barajul de la Bacău.
 
Unul dintre cei mai vechi suporteri ai Farului Constanța, Nicu Perifan, a prins vremuri frumoase alături de echipa de pe litoral, cu care a fost în toată țara. După unirea fotbalistică din această vară, prezența la Farul a lui Gică Hagi a reaprins speranța în sufletul lui Nicu și în ale celor din marea masă de fani fariști că echipa de pe litoral va fi iar în prim-planul fotbalului românesc. 
 
Într-un interviu acordat Farul TV, Nicu Perifan a rememorat vremurile trăite înainte de Revoluție. „Am prins vremuri frumoase, cele de pe vremea lui Ceaușescu, când stadionul gemea de lume. Toți suporterii vechi știu meciurile din B, cu Brăila, cu Iașiul. Apoi, după ce a câștigat Steaua Cupa Campionilor Europeni, meciul era la ora 18.00, iar la 10.00 era lumea pe stadion. Veneau cu table și jucau în tribune, erau oameni în copaci. După meciuri, erau acele povești, că au murit unul - doi, căzând din copaci, și alte chestii. Acele vremuri erau mai frumoase decât cele prezente prin prisma suporterilor. Acum sunt îngrădiți mult de autorități. Nu ai voie să faci aia, nu dai drumul la o torță. Era mult mai multă libertate. Erau deplasări frumoase, cu trenul, acum se merge cu autocarul, cu microbuzul. Ești așteptat, condus, nu poți să miști stânga - dreapta în orașe. Am bătut toată țara cu galeria. Am văzut atâtea orașe frumoase. Era o plăcere să mergem în Brașov, la Sibiu, la Timișoara, la Piatra Neamț“, a menționat Nicu Perifan. 

 
S-a format un nucleu bun

 
Acesta îi apreciază și pe actualii fani ai Farului, care au format un nucleu bun, dedicat față de culorile alb-albastre. „Noua generație de suporteri e altceva față de ce eram noi. S-a format un nucleu bun, care au fost printre cei 200 - 250, care rămăsesem de pe vremea lui Giani (n.r. fostul patron al Farului, Giani Nedelcu), cu mai mulți ani în urmă, pe acest stadion. Au rămas uniți și acum, ușor-ușor, se dezvoltă. Sunt promițători, îmi plac. Copii mulți, inteligenți, cu un IQ destul de ridicat“, a mai spus Nicu Perifan, conform sursei citate.

 
„Regele“ și „Împăratul“

 
Nicu a crescut admirând jucători mari ai Farului, care erau foarte iubiți și sunt și acum. „Eram mic, pe timpul lui Ceaușescu, iar la finalul verii, când erau antrenamentele seara, la tribuna întâi, și stânga, și dreapta, cred că erau peste 1.000 de oameni. Pe atunci, valoarea fotbalului românesc era mult mai ridicată ca acum. Era o plăcere să venim, copii, să vedem echipa. Și mi se păreau foarte valoroși. Așa îi vedeam eu. În față erau Peniu - Buduru. Mari de tot pentru mine. Apoi, la mijloc, Nodică (n.r. Ion Constantinescu), Costa (n.r. Constantin Gache). Mihai Turcu fundaș, nea Lache antrenor. Apoi perioada dinaintea lor, cu Bălosu, Antonescu. L-am prins în poartă și pe Costaș. Noi, care am prins și acele vremuri, comparându-le cu anii actuali, ca valoare, realizăm ce erau atunci pentru noi acei fotbaliști. Cred că Farul de acum 30 de ani, dacă o aduceai în timp în această perioadă, era campioană. Pe stadion erau mii de spectatori pentru nea Fane Petcu. Acum o lună și ceva l-am prins la Iaki și am făcut o poză, scriind pe net «cu Împăratul». Dacă avem un «Rege» (n.r. Hagi), i-am zis lui nea Fane «Împăratul». A fost mare de tot pentru noi. Jucasem și eu vreo doi ani la nea Ioji și făceam diferența când îi vedeam, chiar erau fotbaliști, nu jucători de fotbal“, a punctat Nicu Perifan.

 
2-2 pe zăpadă cu Steaua

 
Pe primele două locuri în topul amintirilor lui Nicu se află un egal în deplasare cu Steaua și deplasarea la barajul de la Bacău. „2-2 la Steaua, pe zăpadă, frumos de tot, când, după vreo zece etape, eram pe primul loc parcă. Pe locul doi e deplasarea la Bacău. Oricum, toate meciurile au fost frumoase. Pe acea vreme, era tensiune înaintea meciului. Jucam cu Steaua, toată săptămâna ne pregăteam, erau emoții. De când am căzut în B, am pierdut emoțiile. Pe mine mă mustra conștiința, sunt ai mei, nu pot să-i las la greu. Și veneam. Eram pe tot stadionul vreo 25 de nebuni“, spune Nicu Perifan.

 
„Nu, Gică se întoarce“

 
Acesta își amintește că, pe când era mic, se întâlnea la antrenamentele Farului și cu Iancu Hagi, tatăl lui Gică Hagi. Atunci, Iancu Hagi le-a făcut o promisiune suporterilor Farului. „Tot acum 30 și ceva de ani, când veneam la antrenamentele Farului, venea și nea Iancu, tatăl lui Hagi. Gică please la Sportul, Steaua. «Nea Iancule, Gică nu se mai întoarce la Farul niciodată», îi spuneam noi. «Nu, Gică se întoarce», răspundea nea Iancu. Noi eram neîncrezători. Iată însă că au trecut peste 30 de ani de atunci și, într-un final, Hagi s-a întors la Farul. S-a întors acasă și ne dă speranțe cu Farul“, punctează suporterul farist.

 
„Toți visăm la un stadion nou“

     
După trei etape din actualul sezon al Ligii 1, Farul e neînvinsă și fără gol primit. Fanii visează frumos și se gândesc și la un nou stadion la Constanța. „Farul are un start bun de campionat. Noi visăm să fim în frunte, chiar dacă în ultimii d0i ani echipa a fost în play-out. Noi sperăm la rezultate mari. Cu jucătorii care au venit acum de la Tokyo sunt șanse importante să facem rezultate bune. Avem încredere. Toți visăm la un stadion nou, iar emulația create poate duce în această direcție. Promisiuni sunt, să sperăm că iese“, a menționat Nicu Perifan.

 
Experiență interesantă în Insulele Maldive

 
Acesta a reprezentat echipa constănțeană la „Microbist de România”, reality-show-ul de pe TVR1 în care zece suporteri din România, ambasadori a zece echipe, s-au duelat în Insulele Maldive. „Nu mă așteptam să fiu eu trimis pe acolo, nu au vrut câțiva băieți de la galerie și m-au trimis pe mine. Prima data am zis «da, da» de gura lor, să scap de ei, pe moment. M-a luat puțin prin surprindere, a fost frumos, a fost provocator, contra unor băieți tineri. A fost interesant, o amintire frumoasă“, a mai spus Nicu Perifan. 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul TV
 
Citește și:
 
„Microbist de România”. Duelul fanilor în Insulele Maldive
„Mă numesc Nicu Perifan şi reprezint cu mândrie Farul Constanţa”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii