Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fapte de vitejie Un atlet constănţean a dus la îndeplinire muncile lui Hercule (galerie foto)

ro

14 Feb, 2014 00:00 2438 Marime text
Sezonul competiţional 2014 a început perfect pentru tânărul atlet constănţean David Robert Spiridon, care a cucerit prima sa medalie de aur la juniori 1. În acelaşi timp, distincţia a reprezentat prima medalie a anului pentru CS Farul. Antrenat de Cecilia Gevat şi Alin Larion, David are titluri naţionale şi la celelalte categorii de vârstă şi urmează tradiţia familiei, ambii părinţi fiind sportivi în tinereţe.
 
La Campionatul Naţional de probe combinate, de la Bucureşti, David Spiridon s-a încoronat rege la heptatlon juniori 1, în urma unei competiţii în care a avut evoluţii apreciabile, dar s-a aflat şi în graţiile Zeiţei Fortuna. Însă în sport norocului îi place să-i ajute pe cei tari, iar la acest concurs David a fost un atlet desprins parcă din poveştile mitologice, rapid, agil, dar şi puternic. Precum Hercule, a dus la îndeplinire cu brio muncile care i-au fost încredinţate. Faptele sale de vitejie nu au fost 12, precum în cazul eroului Eladei, ci numai şapte, dar la fel de solicitante: 60 m, lungime, greutate, înălţime, 60 m garduri, prăjină şi 1.000 m. „A fost un titlu naţional muncit, dar care a venit şi cu puţin noroc. David s-a pregătit exemplar şi a avut ambiţie, neîncetând să creadă în victorie. A obţinut şi câteva rezultate de marcă (recorduri personale la 60 m şi la 60 m garduri) şi a evoluat destul de bine şi la lungime”, a spus antrenorul Alin Larion, cel care-l antrenează la CS Farul, în tandem cu Cecilia Gevat. Larion este de altfel şi cel care l-a descoperit pe campion, în urmă cu opt ani, la o selecţie întreprinsă la Şcoala nr. 40 din Constanţa. A fost prima sa acţiune de selecţie ca antrenor! Alin avea 28 de ani, iar printre cei 100 şi ceva de copii trecuţi atunci prin sită s-a numărat şi un puşti din Babadag (judeţul Tulcea), David Spiridon, la care tânărul tehnician a descoperit frumoase calităţi. Puştiului i-a plăcut atletismul, s-a ţinut de treabă şi şi-a făcut un nume în acest sport. Nici nu avea cum să nu-i placă pista, având în vedere că mama sa, Florentina, a fost şi ea atletă, medaliată naţională la garduri. Iar pentru ca lucrurile să se înlănţuiască fericit până la capăt, Florentina Spiridon a fost pregătită în tinereţe de Cecilia Gevat, care l-a preluat apoi şi pe băiatul ei, alături de Alin Larion. Antrenoarea nu a ştiut de la început al cui este băiatul, descoperind apoi în mama lui David, cu surprindere şi, în acelaşi timp, cu bucurie, una dintre fostele sale eleve.
 
Centimetrul care a atins fericirea
 
Elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, campionul Farului are 19 ani şi este în al doilea an în categoria juniorilor mari. Proba sa de bază este triplusaltul, dar a luat titluri şi medalii şi la săritura în lungime, şi la probe combinate. Nu a aprofundat însă de la început aceste probe, ci a început cu 800 m. Treptat, antrenorii săi şi-au dat seama unde dă David cel mai bun randament, astfel că l-au orientat în principal spre alte secţiuni. „Am văzut că avea rapiditate pe sol şi uşurinţă în desprindere, astfel că l-am încercat şi la sărituri. La Naţionalele de juniori III ne gândeam la o clasare în primii şase, însă băiatul ne-a întrecut toate aşteptările şi a cucerit aurul la lungime, cu 6,23 m”. Aceasta este povestea primului titlu de campion al lui David, istorisită de Alin Larion. Ulterior, atletul a luat aur şi la juniori 2, la triplusalt. La juniori 1, are patru medalii: titlul suprem de la heptatlon şi trei distincţii de argint, la decatlon, triplusalt şi din nou heptatlon. În total, a urcat pe podium la Naţionalele României, până acum, de vreo 20 de ori. Este component al lotului naţional de juniori 1 şi a participat şi la două întreceri externe importante: Campionatul Mondial de juniori II, de la Lille (Franţa), unde a concurat la triplusalt, şi Campionatul Balcanic de juniori I, de la Denizli (Turcia), unde a luat locul patru la aceeaşi probă. „David este un atlet muncitor şi de perspectivă. A început anul cu dreptul, ceea ce sperăm să fie de bun augur pentru întregul sezon”, a mai spus Alin Larion. Atletul le-a făcut o mare bucurie celor doi antrenori ai săi, având şi el o satisfacţie deosebită, atunci când a îndeplinit baremul de calificare la Campionatul Mondial de juniori II. Ca să acceadă la competiţie, David trebuia să sară 14,50 m. La concursul de selecţie, tânărul constănţean a avut încercări bune, dar proba se apropia de sfârşit, iar el nu reuşea să prindă 14,50. A sărit 14,20 m, 14,30 m, chiar 14,46 m. Penultima încercare i-a adus însă răsplata: 14,51 m, cu un centimetru peste barem!
 
Prietena sa a fost gimnastă
 

Nici tatăl atletului nu a stat departe de sport când era de vârsta fiului său. Alexandru Spiridon a jucat fotbal, dar nu la un nivel ridicat, până la 18 ani, la o echipă din judeţul Tulcea. De asemenea, sora mai mică a lui David (în vârstă de nouă ani) a făcut şi ea atletism la Constanţa, cu Cecilia Gevat şi Alin Larion, dar acum se află în Spania cu părinţii şi vrea să urmeze acolo gimnastica aerobică. Gimnastă a fost şi prietena lui David, Ionela Uţă, care practică acum atletism de întreţinere. La multe dintre antrenamentele pe care le face, Ionela o are alături pe verişoara sa, Cristina Neagu (campioană mondială de Kung-Fu, dar care a fost întâi atletă, concurând la 3.000 m şi la două semi-maratoane).
 
Sursa foto: 1 - Gabriel Dan, 2 - Dan Mareş
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii