Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este vicecampion mondial şi balcanic Noul sportiv-minune al Constanţei a fost cooptat în lotul olimpic (Galerie foto)

ro

30 Oct, 2012 01:00 3193 Marime text

atletism.jpgAtletul Valentin Scanghel bate cu putere la porţile afirmării. Antrenorii săi îl indică drept un sportiv de reală perspectivă

Atletului constănţean Valentin Scanghel i se prevede un viitor luminos. Antrenat la Clubul Farul de Cecilia Gevat şi de Alin Larion, sportivul de 14 ani a depăşit statutul de tânără speranţă, după ce a confirmat, pe lângă întrecerile interne, şi la marile competiţii internaţionale ale categoriei sale de vârstă.

Născut pe 20 februarie 1998, Valentin face atletism de cinci ani, iar din acest an este component al lotului olimpic de juniori alcătuit de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Din această postură, elevul (în clasa a noua) de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru" va participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), competiţie care se va desfăşura în 2013 în Olanda.

Până acum, Valentin are trei rezultate externe deosebite: medalii de argint (la ştafeta de 4X100 m) şi de bronz (la lungime - 5,98 m) la Campionatul Mondial al copiilor din Turcia (în 2011) şi medalie de argint (la triplusalt - 14,19 m) la Campionatul Balcanic al juniorilor II din Serbia, în acest an. Anul trecut a mers ceas şi la Naţionale, unde a ieşit campion la 60 m garduri şi la săritura în lungime (în sală şi în aer liber). În 2012, Valentin nu a coborât deloc ştafeta, ba dimpotrivă. La Naţionalele de juniori III a luat bronz la lungime şi la 90 m garduri şi argint la 200 m plat. Performerul nu s-a oprit însă aici şi a intrat în concurs şi la juniori II (mai mari cu doi ani decât categoria sa de vârstă), la Campionatul Naţional de sală, unde s-a clasat pe locul trei la triplusalt. Adevărata surpriză a produs-o însă în sezonul de aer liber al juniorilor II, când a câştigat medalia de aur, fapt care i-a permis să participe la Campionatul Balcanic de la Belgrad, competiţie încununată de succes. Totodată, sezonul 2012 a însemnat pentru Valentin cucerirea titlului naţional la probe combinate, ceea ce a făcut ca acest an să fie unul fructuos pentru triplusaltistul de la Farul. „Pe Valentin îl indicăm drept un sportiv de mare perspectivă. Îl recomandă abnegaţia, dorinţa şi stăruinţa în ce priveşte munca de la antrenamente", a declarat Alin Larion.

Grupa de elită

atletism1.jpgTânărul atlet face parte din grupa de performanţă coordonată de Cecilia Gevat şi de Alin Larion. Sportivii sunt componenţi ai secţiei de atletism a CS Farul, iar cinci dintre ei au dublă legitimare, cu LPS „Nicolae Rotaru". Din serie fac parte 13 sportivi, iar alături de Valentin Scanghel (junior III), cei mai valoroşi sunt: David Spiridon, George Moroşan (juniori I), Ana-Maria Manea, Nicoleta Zăvelcă (junioare II), Dragoş Sbarcea (tineret) şi Dragoş Mădulare (junior III). Aceştia se pregătesc de trei - şase ani şi au obţinut performanţe până acum. Anul trecut, David Spiridon a participat la Campionatul Mondial de cadeţi de la Lille (Franţa). În ţară, are 14 medalii cucerite la Campionatele Naţionale de juniori categoria a III-a, a II-a şi I, în cinci probe: lungime, triplusalt, probe combinate, ştafeta de 4X100 m şi 4X400 m. Îl urmează George Moroşan, cu nouă prezenţe pe podium, la triplusalt, probe combinate şi cele două ştafete, în întrecerile naţionale ale juniorilor II, I şi ale tineretului. La aceleaşi categorii de vârstă, Dragoş Sbarcea are în palmares şapte medalii, la triplusalt şi în ştafeta de 4X100 m.

 

Sursa foto: Facebook (Valentin Scanghel)

Mai puteti citi:

Voleibalistele Tomisului se luptă în Liga Campionilor cu Schweriner

Scrimerul George Drobot este în cărţi pentru participarea la Europene

Andrei Cojocaru şi Teodora Bălan n-au avut rivali la Cupa de la Călăraşi

Set încheiat cu 25-2 în Campionatul Naţional de volei!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • silvia 02 Nov, 2012 13:37 orice 5-ar intampla capul sus si mergi inainte,totul se rezolva ,BRAVO,mult succes
  • godos iulia 30 Oct, 2012 06:57 bravo Valerika si la mai mare!