Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este campion naţional şi medaliat la două turnee internaţionale Un boxer constănţean i-a luat ochii lui Francisc Vaştag (galerie foto)

ro

13 Dec, 2013 00:00 3599 Marime text
În vârstă de 19 ani, Enver Amiş are doar 49 de kg şi 1,65 m, dar pumnii săi cântăresc o tonă. Pugilistul legitimat la CS Farul face box de şapte ani şi loveşte din toate poziţiile. A luat aur la Naţionale, unde a cucerit alte cinci medalii. A evoluat cu succes şi la Cupa României, şi la două turnee internaţionale, iar acum se pregăteşte cu gândul numai la Jocurile Olimpice de tineret din China.

2006 a fost anul în care un puşti mititel, firav şi slăbuţ a făcut cunoştinţă cu boxul. Enver Amiş locuia în preajma Complexului Sportiv Tomis din Constanţa, unde se pregăteau şi boxerii Farului, iar antrenorul Mihai Constantin l-a adus în sală. Puştiul avea pe atunci doar 34 de kg. Băiatului i-a plăcut ce a văzut acolo, iar de atunci nu s-a mai dezlipit de sacul de antrenament, de mănuşi, cască şi ring. „Fizic, era micuţ, dar foarte vioi şi cu dorinţă de a deveni sportiv de performanţă. A fost foarte serios în a-şi atinge acest scop”, spune Mihai Constantin, care a lucrat şase ani cu el, până în 2012, când a devenit senior şi a fost promovat la grupa pregătită de Ilie Dascălu.

A pierdut primul meci din carieră

Antrenamentele s-au scurs, meciurile de verificare la fel şi iată-l pe Enver Amiş ajuns în faţa primului său Campionat Naţional, cel de cadeţi, de la Ploieşti, din 2008, la care a participat la doi ani după ce a păşit pentru prima dată în sala de pregătire. Nu a ieşit însă cum şi-a dorit tânărul pugilist, care a pierdut din primul meci. „Pe moment, a fost foarte dezamăgit”, îşi aminteşte Mihai Constantin. Tristeţea a trecut însă rapid şi nu a făcut decât să-l ambiţioneze pe micul boxer, care, după un an, a început să urce constant pe podiumurile naţionale. 2009 a fost aşadar stagiunea în care Amiş a obţinut prima sa medalie, bronz la Naţionalele de juniori. Au urmat, an de an: 2010 - vicecampion naţional de juniori, locul doi la Cupa României; 2011 - vicecampion naţional de tineret, locul întâi la Cupa României; 2012 - campion naţional de tineret şi medaliat cu bronz la seniori, locul întâi la Cupa României; 2013 - vicecampion naţional de seniori, locul doi la Cupa României, câştigătorul Campionatului Naţional de speranţe olimpice.

Croşeu şi upercut de stânga devastatoare

Graţie evoluţiilor de la întrecerile interne, Enver Amiş a făcut cunoştinţă şi cu loturile naţionale. În 2011, a fost selecţionat pentru Centrul Olimpic de tineret şi era titular în reprezentativa tricoloră de la această categorie de vârstă, dar, ghinion, suspendarea României din întrecerile internaţionale a făcut ca pugilistul constănţean să rateze participarea la Campionatul Mondial de tineret. Recent, în urma rezultatului de la Naţionalele de speranţe olimpice, unde a câştigat cele două partide disputate, Enver a fost nominalizat în lotul naţional de seniori. În această calitate, el ar fi cel mai îndreptăţit să participe din partea României la calificările pentru Jocurile Olimpice de tineret, întrecere rezervată sportivilor sub 22 de ani, care se desfăşoară în China, în 2014. „Următorul pas în cariera lui Enver Amiş este obţinerea unei medalii la Europene, Mondiale sau la Olimpiada de tineret, ceea ce ar fi un salt uriaş pentru el, un argument forte chiar pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, cea din Brazilia, de peste trei ani”, arată Ilie Dascălu.

Antrenorul îl descrie pe elevul său drept un boxer ambiţios, tenace şi curajos, care nu se sperie de nimic în ring. „Seriile perfect stereotipizate, pe care le dă din orice poziţie, îl ajută mult în timpul meciurilor. Are gardă normală, iar loviturile sale devastatoare sunt croşeul şi upercutul de stânga”, declară Dacălu. Mihai Constatin completează: „Un alt atu al său este că nu trebuie să slăbească foarte mult pentru a se încadra în categoria de greutate. Trebuie să dea jos maximum două kilograme. Stă foarte aproape de categoria 49 kg. Alţii trebuie să coboare mult mai mult. Enver este un sportiv conştiincios şi ordonat”. În 2013, sportivul Farului a participat şi la două turnee internaţionale, Centura de Aur de la Constanţa şi o întrecere a sporturilor de contact, desfăşurată la Sankt Petersburg (Rusia), la fiecare dintre ele clasându-se pe locul trei.

Meciuri tari cu Ovidiu Berceanu

Rivalul lui Enver Amiş din România la categoria 49 de kg este reşiţeanul Ovidiu Berceanu, cei doi întâlnindu-se în finala celor mai importante întreceri interne din acest an, Campionatul Naţional şi Cupa României de seniori. În ambele situaţii, s-a impus Berceanu, dar partidele au fost diferite ca de la cer la pământ. În prima confruntare, cea din Cupă, Enver Amiş a avut o evoluţie slabă, dar la Naţionale situaţia s-a schimbat. Întrecerea s-a disputat chiar la Reşiţa, acasă la Berceanu. Victoria i-a fost acordată tot acestuia, însă, după cum spune Ilie Dascălu, „oricine dintre cei doi putea fi declarat învingător. Enver Amiş a avut parcă un plus, iar dacă ar fi cucerit titlul de campion, nu era nicio problemă. A fost un meci de înaltă factură tehnică, la frumuseţea căruia au contribuit ambii pugilişti. Enver s-a autodepăşit. A fost remarcat şi de marele campion Francisc Vaştag, reşiţean de loc, cel care a spus că sportivul nostru nu a fost intimidat de faptul că evoluează pe terenul adversarului său din finală şi a boxat ca un leu”. Sportiv, totul pare a merge ca pe roate actualmente în cariera lui Enver Amiş, însă a apărut o mică problemă în afara ringului, pe care antrenorii speră să o rezolve. Enver a trebuit să se mute alături de familie din Constanţa la Medgidia, iar naveta şi toate cele care rezultă din cursele, zi de zi, de acasă până la sală, ar putea să-i influenţeze pregătirea. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii