Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este aplaudată de spectatorii din Valladolid Cum a devenit o constănţeancă vedetă în Spania (galerie foto)

ro

20 Mar, 2013 00:00 2084 Marime text
Jucătoarea de tenis de masă Ioana Ghemeş evoluează de doi ani la clubul Collosa, unde mai are contract până în această vară

Ca cele mai multe dintre colegele sale de generaţie, alături de care le-a umplut vitrinele de medalii Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” şi Clubului Farul, şi Ioana Ghemeş s-a transferat peste hotare. Joacă în prima ligă spaniolă, într-un campionat în care se confruntă cu alte două constănţence, Iulia Necula şi Cristina Hârâci.

În anul 2011, după ce a terminat facultatea, Ioana a prins un contract în Spania, la Club Deportivo Valladolid Tenis de Mesa - Collosa Tenis de Mesa, din oraşul Valladolid. Echipa e de primă ligă, iar în prezent se află pe locul şase în clasament (din 12 formaţii). Tânăra avea 21 de ani când şi-a început aventura iberică, prin intermediul Elizei Samara, căreia Ioana i-a solicitat să se intereseze când mai merge la concursuri în străinătate ce cluburi sunt interesate de jucătoare. A apărut astfel varianta Collosa, căreia constănţeanca i-a dat curs. Ioana stă în permanenţă în Spania, la Valladolid, într-un complex rezervat sportivilor (foarte aproape de sala de tenis de masă), astfel că nu a avut probleme de adaptare. Oraşul e unul liniştit, destul de mare, în care ai unde să-ţi petreci timpul liber. Tânăra sportivă se descurcă şi cu limba spaniolă, pe care o înţelegea de acasă. La început, îi era mai greu să o vorbească, însă, din toamna anului trecut, urmează şi un curs de spaniolă şi speră ca în vară să-şi ia diploma de nivel inter-mediu. „Îmi place că lumea este destul de caldă. De vizitat în ţară nu prea am apucat. Deplasările la meciuri nu le pot numi vizite, pentru că nu vezi decât sala şi hotelul. Oricum, îmi place că municipalităţile au grijă de partea veche a oraşelor, cu străduţe înguste şi clădiri cu mulţi ani la activ, bine păstrate. M-a impresionat în mod deosebit oraşul Segovia. E foarte liniştit, plin de verdeaţă şi are un castel de zici că e cel de la Disneyland. E frumoasă Spania”, arată constănţeanca.  

Chinezoaica şi jucătoarea din Europa

Nivelul Super-Ligii spaniole, în care evoluează Ioana Ghemeş, este destul de ridicat, programul şi el unul încărcat, astfel că sportiva nu prea are timp să vină acasă. Spre exemplu, până acum, în acest an, a fost o singură dată, cu ocazia Campionatului Naţional de la Buzău, şi va mai ajunge probabil pe la mijlocul lunii iunie, când va sta o perioadă mai lungă la Constanţa, cu atât mai mult că i se şi termină contractul cu Collosa şi se pare că nu îl va reînnoi. În Spania, Ioana le are adversare pe două foste colege de club, Iulia Necula (care evoluează la UCAM Cartagena TM, liderul campionatului) şi Cristina Hârâci (jucătoare la Grupo Elektra Club Atletico San Sebastian). „Nivelul întrecerii este destul de ridicat, pentru că încă se practică în echipe sistemul cu o chinezoaică şi o jucătoare din Europa. Meciurile sunt destul de echilibrate. Se joacă aproape în fiecare week-end. Cu Iulia şi Cristina mă întâlnesc la meciuri, ba aici, ba în România (la Naţionale), dar vorbim şi pe Internet. Oricum, ţinem legătura”, arată Ioana Ghemeş, care este apreciată de şefii clubului şi de suporterii echipei Collosa, care îi aplaudă seriozitatea şi puterea de muncă. Colegele sale de echipă sunt Carmen Solichero şi An Konishi. 

Prietenul ei stă şi el în Spania

Jucătoarea de tenis de masă mărturiseşte că îi este dor de casă. „Nu am ce face, eu şi familia ne bucurăm de acele puţine momente când ne întâlnim şi asta e tot. Am ajuns mai puţin pe la Constanţa, întrucât am preferat să îmi petrec vacanţele aici”. Ioana a avut parte de o acomodare mai uşoară şi mai rapidă în Spania şi pentru că îl are aproape pe prietenul ei, Constantin Tecla. De fel din Năvodari, tânărul lucrează de mai mulţi ani în Spania (dinainte de venirea Ioanei), într-un şantier naval. Locuieşte aproape de San Sebastian, la patru ore distanţă de Valladolid. „Nu m-am transferat la Collosa pentru că era Constantin acolo. Pur şi simplu de la Valladolid a venit oferta, iar dacă a fost să îl şi am aproape, cu atât mai bine. Pentru că şi el este aici, ar fi o opţiune să ne stabilim în Spania, şi atunci ne-ar fi mai uşor. Însă, deocamdată, e devreme de spus. Şi acasă sunt lucruri pe care le-aş putea face. În plus, eu termin contractul în iunie şi nu cred că îl voi continua. Deci mai e mult până voi lua o decizie finală în privinţa unei eventuale stabiliri în Spania”, arată Ioana.

A devenit antrenoare
    
Ioana are 23 de ani, însă gândeşte şi în perspectivă, după ce nu va mai juca. I-ar plăcea atunci să fie antrenoare, astfel că a urmat şcoala, în România, la Bucureşti. A început studiile în 2010, iar săptămâna trecută le-a finalizat. Ar fi trebuit să termine şcoala în 2012, însă, pentru că a fost plecată şi nu a putut ajunge la toate examenele, a trebuit să îşi tot recupereze din restanţe. Anul acesta însă a terminat cu totul, ultimele examene susţinându-le după Campionatul Naţional de la Buzău. „Pe viitor, aş vrea să antrenez, dar încă nu ştiu când voi face trecerea de la jucătoare la antrenoare”, a spus Ioana.

Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii