Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Era un jucător devotat, util şi muncitor“ A murit unul dintre fotbaliştii intraţi în istoria Constanţei

ro

13 May, 2014 00:00 3632 Marime text
S-a stins din viaţă, la vârsta de 86 de ani, Ovidiu Tatomir, unul dintre jucătorii care au intrat în istoria fotbalului constănţean prin promovarea în premieră în Divizia A, în anul 1954, a echipei Locomotiva PCA. Tatomir a fost unul dintre oamenii de bază ai acelei echipe, la care a venit de la Brăila.

Ovidiu Tatomir a murit la Moeciu, acolo unde a trăit în ultimii ani. Jucătorii care au dus pentru prima dată Constanţa în eşalonul de elită al fotbalului românesc, acum 60 de ani, au fost: Nebela - Doicescu, Zlotea, Marcu - Tatomir, Jarnea - Neli Ispas, Gogu Cojocaru - Vultur, Sever, Cristof (antrenor: Ion Troancă). Cojocaru (care merge pe 88 de ani) spune că, dintre aceştia, alături de el, mai trăieşte doar Jarnea (84 de ani). „Tatomir era născut undeva în zona Olteniei, dar a venit de mic la Bucureşti, alături de familie, mutându-se în cartierul Giuleşti. La Locomotiva PCA a sosit de la Brăila, unde făcuse armata. La noi în echipă era un brăilean, Dragomir, prin intermediul căruia l-am adus şi pe Tatomir, care avea în jur de 24 de ani când a ajuns la Constanţa. A jucat vreo patru - cinci sezoane. Era half dreapta. Un fotbalist devotat, util şi muncitor. Avea serviciu bun şi juca simplu, fără a se complica. Era un jucător eficient, dar şi un caracter deosebit în afara terenului. Ducea o viaţă obişnuită, decentă. Eram foarte apropiaţi, ne aveam ca fraţii“, arată Gogu Cojocaru. Acesta mai spune că, după Locomotiva PCA, Tatomir a mai evoluat la echipa SNC. S-a şi căsătorit la Constanţa. „Ulterior, a plecat împreună cu soţia la Braşov, unde ea avea o soră. Am aflat despre decesul lui Ovidiu de la fiica sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a mai spus Gogu Cojocaru.

Jarnea a fost promovat de la juniori

Marcator al primului gol al Constanţei în Divizia A, Cojocaru trăieşte la Constanţa. Celălalt supravieţuitor al echipei din 1954, Vasile Jarnea, şi el constănţean get-beget, se află la Piteşti. „Vasile a fost junior al Locomotivei PCA, de unde a urcat la formaţia de seniori. Am vorbit la telefon cu el în luna ianuarie a acestui an. Este bine, pe picioare. De altfel, el a fost mereu un tip sănătos. Juca half stânga, iar o perioadă a făcut pereche cu Tatomir. A plecat în urmă cu mulţi ani la Piteşti împreună cu soţia. Între timp, aceasta a murit, iar Vasile este acum împreună cu rudele din partea acesteia. Familia Jarnea n-a avut copii, însă soţia fostului meu coleg avea un băiat din prima căsătorie, cu Ion Zlotea“, spune Gogu Cojocaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii