Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotbalist cu rădăcini chineze Eduard Cheng visează să joace la echipa mare a Farului

ro

17 Jun, 2015 00:00 6967 Marime text
La formaţia de juniori C a Şcolii de Fotbal Farul 2010 joacă un tânăr cu mamă româncă şi tată chinez. Eduard Gabriel Cheng Liang s-a născut la Bucureşti, dar la scurt timp a venit la Constanţa cu familia. 
 
Titular în formaţia antrenată de Gabriel Şimu, Eduard joacă mijlocaş şi e unul dintre jucătorii de bază. Face fotbal de şase ani, iar la meciurile sale, tatăl, Liang Cheng, e nelipsit din tribună. La faza judeţeană a Campionatului Naţional, Eduard a fost al doilea marcator al Farului 2010. Fiecare gol este important pentru mijlocaşul născut în anul 2000, care are o dedicaţie specială de fiecare dată când înscrie.
În anul 1999, un tânăr chinez, în vârstă de 29 de ani, Liang Cheng, sosea în România cu afaceri. La Bucureşti, a cunoscut o frumoasă româncă, iar cei doi şi-au unit destinele. Peste un an, a venit pe lume un copil, Eduard Gabriel Cheng Liang, familia româno-chineză stabilindu-se la Constanţa, „întrucât tatei îi plăcea foarte mult marea“, după cum spune astăzi Eduard, ajuns între timp fotbalist. Tânărul are numai cetăţenie română şi a început acest sport la vârsta de nouă ani, la Academia Hagi, unde a petrecut patru ani. Primul său antrenor a fost Aurelian Despa, după care a lucrat cu Doru Carali. Eduard a ajuns în curtea Farului acum doi ani, iar de un an este pregătit de Gabriel Şimu, fotbalistul fiind antrenat înainte de Lucian Marinof.

A înscris de 18 ori

„Eduard este jucător de picior drept şi evoluează mijlocaş lateral, atât dreapta, cât şi stânga. E un copil de perspectivă. Are viteză şi dribling şi apare şi la finalizare. De altfel, în întrecerile din etapa judeţeană a Campionatului Naţional, a fost al doilea marcator al echipei, cu 18 goluri, la egalitate cu Selciuc Hasan. Golgheterul nostru a fost atacantul Andrei Vlăduţ Răduc, cu 51 de reuşite. Eduard a marcat, de două ori, şi la etapa de zonă de la Târgovişte. E om de la bază în echipă“, arată antrenorul Gabriel Şimu.

Ţine cu Chelsea şi e fan Eden Hazard

Tânărul jucător, care poartă pe tricou numărul opt, spune că îi place foarte mult fotbalul şi că vrea să aibă o carieră frumoasă în acest sport. Eduard este elev în clasa a opta la Şcoala Gimnazială numărul 37 din Constanţa şi se pregăteşte să urmeze apoi Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. La fiecare meci, jucătorul se bucură de susţinerea din tribună a tatălui său. „Alături de antrenorii mei, tata mi-a dezvăluit multe secrete din fotbal. Nu a practicat sportul-rege, dar e pasionat şi cunoaşte multe în acest domeniu. Visul meu e să joc la echipa mare a Farului, iar ulterior, peste ani, să activez şi la o formaţie din străinătate“, punctează Eduard, care, dintre formaţiile de peste hotare, ţine cu Chelsea Londra. De la campioana Angliei vine şi jucătorul său favorit, belgianul Eden Hazard.

„Pentru mami. Te iubesc!“

Meciul la care Eduard Gabriel Cheng Liang ţine cel mai mult e unul contra echipei a doua a Viitorului (formată din jucători născuţi în anul 2001), pe care Farul 2010 a întâlnit-o în etapa locală. Scorul a fost 2-2, iar ambele goluri ale „marinarilor“ au purtat semnătura jucătorului cu rădăcini chineze. Eduard îi dedică fiecare gol marcat mamei sale, Florina Dolores Ioniţă. În prezent, părinţii fotbalistului nu mai sunt împreună, mama lui Eduard aflându-se acum în Spania. „Menţinem o legătură strânsă şi vorbim des. Mama vine în fiecare an în România“, precizează jucătorul, care, la meciuri, poartă pe sub tricou un maiou cu mesajul „Pentru mami. Te iubesc!“. „Te iubesc şi eu, puiul meu frumos!“, a fost deosebit de emoţionată mama, când a văzut prima dată ce surpriză i-a pregătit băiatul ei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii