Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipa de aur a Hidrotehnicii Constanţa de acum 41 de ani. Handbaliste de top şi un program de meci - document din 1980 (galerie foto)

ro

23 Oct, 2021 00:00 4192 Marime text
 

 
  • Pe 18 mai 1980, Hidrotehnica Constanţa învingea acasă Terom Iaşi în etapa a 17-a a Diviziei A.
  • Programul de meci de la acea partidă a fost păstrat în colecţia sa de amintiri de fostul luptător Aidîn Ablez.
  • Căpitanul Hidrotehnicii era Elena Frîncu, cea care avea să devină director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, instituţie pe care a condus-o timp de 22 de ani. 
 
Elena Frîncu, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, a avut bucuria şi plăcerea de a revedea un program de meci de pe vremea când juca ea la echipa de handbal Hidrotehnica Constanţa, un înscris cu valoare de document din anul 1980, care i-a rascolit amintirile vicecampioanei mondiale.
 
Este vorba de programul partidei Hidrotehnica Constanţa - Terom Iaşi, jucată pe 18 mai 1980, de la ora 10.00, în etapa a 17-a a Diviziei A. Programul a fost păstrat de atunci de fostul luptător Aidîn Ablez în colecţia sa de amintiri, iar acum, la 41 de ani de la acel meci, revăzând programul de meci, i l-a trimis şi Elenei Frîncu. Cei doi erau colegi la acea vreme în cadrul clubului Hidrotehnica, Aidîn Ablez - component al secţiei de lupte, iar Elena Frîncu purta banderola de căpitan la formaţia de handbal feminin. „Am o colecţie bogată de amintiri. Am strâns, de-a lungul anilor, multe asemenea documente, pe care le revăd cu plăcere. M-am gândit că îi va produce bucurie şi Elenei Frîncu să-şi aducă aminte de acei ani şi i-am trimis programul de meci din 1980“, a declarat Aidîn Ablez, care este preşedintele Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi şi membru în Biroul Federal al Federaţiei Române Sportul Pentru Toţi.
 
Viorica Ionică, 113 selecţii la echipa naţională
 
Meciul dintre echipa constănţeană şi Terom Iaşi s-a jucat în Sala „Hidrotehnica“ şi i-a revenit echipei gazdă cu 14-10. Hidro avea în acei o echipă de aur, garnisită cu multe jucătoare de mare valoare, unele dintre ele componente ale loturilor naţionale. Programul de meci prezintă lotul de atunci al formaţiei de pe litoral, care îi avea ca antrenori pe Traian Bucovală şi Lucian Râşniţă: Viorica Ionică (portar, numărul 1 pe tricou) - maestru al sportului la acea dată, componentă a lotului RSR (n.r. Republica Socialistă România) de senioare, cu 113 selecţii, Mariana Burcuş (16), Maria Negru (3), Iuliana Dimofte (4), Doina Bocăneală (5), Erika Laszlo (6), Elena Frîncu (13) - maestru al sportului atunci (acum e maestru emerit), căpitanul echipei, Elena Leonte (9) - lot RSR senioare, Liliana Tomescu (10) - lot RSR senioare, Lidia Carapetru (11), Doina Oneţ (14) şi Elena Negru (15) - lot RSR tineret.
 
„Să fim alături de ele din toată inima!“
 
Sub titlul „Credem în victoria Hidrotehnicii“, în programul de meci este prezent şi un mesaj adresat suporterilor, dar şi de încredere că Hidrotehnica va obţine victoria cu Terom Iaşi.

„Dacă ar fi să amintim doar câteva din ultimele rezultate ale sportivelor de la AS Hidrotehnica nu putem omite pe cele cu Universitatea Cluj-Napoca, Mureşul Tg. Mureş şi cel recent din partida cu Progresul, când jucătoarele noastre au pierdut în ultimele secunde puncte preţioase.

Suntem convinşi că s-a învăţat din experienţa acestor jocuri, şi credem, astăzi, în victoria Hidrotenicii, cu atât mai mult cu cât echipa antrenată de prof. Traian Bucovală şi prof. Lucian Rîşniţă este superioară tehnic partenerei de întrecere.

Hidrotehnica poate şi trebuie să obţină astăzi victoria.

Viorica Ionică trebuie să fie jucătoarea cu randament maxim care să insufle încredere coechipierelor din faţa semicercului.

Elena Frîncu şi Iuliana Dimofte să joace astăzi aşa cum au făcut-o de nenumărate ori la echipa reprezentativă, adică foarte bine.

Maria Negru, Doina Bocăneală şi Elena Leonte să justifice speranţele celor care le văd viitoare componente ale echipei naţionale.

Liliana Tomescu să-şi valorifice din plin forţa şutului din afara semicercului; întreaga echipă să fie conştientă că victoria se obţine luptând din prima până în ultima secundă.

Dragi spectatori,

Jucătoarele de la AS Hidrotehnica au astăzi nevoie de încurajările dumneavoastră permanente.

Să fim alături de ele din toată inima, să le încurajăm cu sportivitate, aşa cum am făcut-o de fiecare dată“, este textul din programul de meci. 
      
„Erau vremuri frumoase, cu oameni frumoşi“  
 
„M-a impresionat până la lacrimi această amintire. Am trimis programul de meci tuturor fostelor colege. Aveam o echipă foarte bună în acei ani. Erau vremuri frumoase, cu oameni frumoşi şi cu finanţatori iubitori de handbal. Era seriozitate şi carte“, a declarat Elena Frîncu, cea care s-a aflat vreme de 22 de ani la conducerea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța. Născută la Medgidia, iar apoi stabilită la Constanța, alături de familie, Elena Frîncu a atins mari performanțe în handbal, fiind vicecampioană mondială de senioare, multiplă campioană balcanică de junioare şi senioare, semifinalistă cu echipa IEFS în Cupa Campionilor Europeni şi triplă campioană naţională de junioare şi senioare. Elena Frîncu deţine titlul de maestru emerit al sportului şi a fost declarată cetăţean de onoare al municipiilor Constanţa şi Medgidia şi al comunei Cumpăna. Este de asemenea membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Pe lângă cariera sportivă, Elena Frîncu a avut realizări deosebite și în calitate de conducător, fiind considerată cel mai de succes manager de sport din România.  În urmă cu nouă ani, a ieşit la pensie, iar, cu această ocazie, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a acordat Colanul de Aur, Elena Frîncu fiind primul administrator sportiv din România onorat cu această înaltă distincţie.             
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.   
 
Citeşte şi:
 
A jucat şi la Hidrotehnica Constanţa
Fosta mare handbalistă Viorica Ionică ar fi împlinit astăzi 66 de ani

 
Povestea finalei de Cupă
La fix doi ani de la cutremurul din 1977, Hidrotehnica Constanța era să producă un „seism“ în handbalul românesc (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii