Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

E plină de voinţă - a vrut să lupte pentru aur chiar şi accidentată Dragoste la prima vedere pentru o multiplă campioană mondială a Constanţei (galerie foto + video)

ro

14 Nov, 2013 00:00 6137 Marime text
Mălina Miliu, de la clubul Karate Dinamic, are doar 17 ani, însă a cucerit o sumedenie de medalii. Rezervele de energie nu i se consumă niciodată când intră în concurs

Tânăra constănţeancă se luptă cu adversarele, dar şi cu recordurile. Este redutabilă în competiţii, iar acasă în curând nu va mai avea unde să-şi etaleze diplomele, medaliile şi cupele. În şase ani de karate, a sărit de 100 de distincţii cucerite şi are tot timpul în faţă pentru a le înmulţi.

Mălina Miliu avea 11 ani când s-a hotărât să vină la karate, urmând exemplul unei colege de şcoală. Ceea ce a văzut în sala unde lucrau sportivii de la Clubul Sportiv Karate Dinamic Constanţa i-a plăcut nespus, iar la primul antrenament a constatat că acest sport i se potriveşte ca o mănuşă. „Karatele mi se păreau ceva nou, foarte interesant. Am rămas impresionată de la prima şedinţă de pregătire. A fost dragoste la prima vedere”, spune tânăra de 17 ani, care este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Decebal”. Mălina s-a ţinut de treabă, s-a pregătit cu râvnă, iar după un an a avut satisfacţia primei medalii de aur. A fost o cupă la Aiud, iar domnişorica blonduţă s-a impus la kata individual.

Mălina nu le-a înşelat apoi aşteptările celor care au remarcat-o atunci şi i-au prezis un viitor frumos. În şase ani de karate, a cucerit mai multe titluri mondiale şi europene. A urcat parcă la nesfârşit pe podiumurile interne şi internaţionale, însă nu a obosit deloc. Foamea sa de trofee a rămas la fel de mare. „Mălina este o sportivă dăruită cu har pentru karate. Talentului i-a adăugat seriozitate şi muncă din belşug, astfel că a ajuns unde a ajuns. Dovedeşte un echilibru foarte bun între kata şi kumite, chiar dacă la cea de-a doua probă este dezavantajată puţin de fizic, chiar şi la categoria -50 kg (ea având 47 kg)”, spune sensei Gabriel Popescu, preşedintele şi antrenorul principal al Karate Dinamic. Pe lângă acesta, Mălina este pregătită şi de instructorii Brânduşa Popescu, Dana Pânzaru, Ionuţ Niculaie şi Laura Popescu.

Amintiri de neuitat

În camera sa de acasă, pe o etajeră, dar şi în sufrageria apartamentului, tânăra Miliu şi-a amenajat colţul, atât de drag ei, al trofeelor. Până acum, la competiţiile interne şi internaţionale, a cucerit 43 de medalii de aur, 31 de argint şi 16 de bronz. Acestora li se adaugă şi victoriile din diferite Cupe: un loc întâi la o întrecere din România, cinci medalii de aur, două de argint şi trei de bronz - în străinătate. În total, 101 trofee. De curând, a cucerit un nou titlu mondial, cu ocazia Campionatului Mondial Shotokan SKDUN, de la Novi Sad (Serbia), în proba de kata tineret. „A fost o întrecere grea, cu mulţi participanţi, însă eu întotdeauna intru în concurs cu gândul de a câştiga. La fel mi-am propus şi în 2014, să fiu cea mai bună şi să cuceresc din nou aurul la Mondialele din Polonia şi la Europenele din Ungaria. Toate cele patru titluri mondiale (Franţa - 2010, Germania - 2011, Italia - 2012, Serbia - 2013) îmi sunt aproape de suflet, însă de la primul, în care am cucerit laurii la cadete, am rămas cu amintiri de neuitat. A fost prima mea participare la o întrecere de o asemenea anvergură şi nu mă aşteptam absolut deloc să ies campioană”, punctează Mălina Miliu. Pe lângă aceste medalii de aur, sportiva de la Karate Dinamic are şi alte prezenţe pe podium la Mondiale, dar şi la Europene. La întrecerea continentală de anul trecut, de la Chiajna, a stabilit un adevărat record, cu trei medalii de aur.

Luptătoare cu supranume

Puterea de luptă a Mălinei Miliu a devenit proverbială. Între ea şi un alt titlu de campioană mondială (la kumite) s-a interpus doar medicul competiţiei, care i-a interzis să evolueze în finală, din pricina unei accidentări pe care o suferise în semifinală. „Mălina a primit o lovitură la pomete de la adversara din penultimul act, o sportivă din Lituania. Chiar şi aşa, fata noastră nici nu concepea să nu intre în concurs. Îşi dorea foarte mult. Însă ultimul cuvânt l-a avut doctorul, iar el a spus nu”, precizează Gabriel Popescu. În timpul meciului, Mălina pare de oţel. Loviturile sale nu îşi pierd defel precizia, acurateţea şi vigoarea, odată cu scurgerea minutelor ori cu trecerea partidelor. Şi din acest motiv, colegii i-au găsit un supranume: „Duracell”. „Pentru că nu stau deloc şi sunt plină de energie”, râde campioana Constanţei, deţinătoare de centură neagră. Aşa cum, cu şase ani în urmă, a urmat exemplul unei colege şi s-a dus la karate, aşa i-a venit şi ei rândul, acum, să fie model pentru cineva, pe care l-a motivat pentru acest sport. Este vorba chiar de fratele ei mai mic, Ştefan (11 ani), care este şi el component al CS Karate Dinamic şi are centură verde.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Popescu Brindusa Mariana 16 Nov, 2013 17:04 Bravo Malina!Felicitari pentru tine si pentru tot ceea ce inseamna Karate Dinamic!
  • pogani 14 Nov, 2013 18:00 Felicitari, Malina!!! Mult succes in continuare!!! Esti un om deosebit!