Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duce numele Pitu mai departe în fotbal La 15 ani şi şapte luni, Alexi Pitu a debutat la FC Viitorul. Contra lui Galatasaray!

ro

18 Jan, 2018 00:00 11332 Marime text

În amicalul amical din Antalya cu Galatasaray (cea mai galonată formaţie din fotbalul turc), Gică Hagi i-a oferit ocazia debutului la prima echipă a FC Viitorul lui Alexi Pitu, mezinul lotului constănţean din acest cantonament
 
Aflat la prima acţiune alături de echipa de seniori, lui Alexi Pitu (care este născut pe 5 iunie 2002) i se prevede un viitor frumos. Puştiul e rudă apropiată cu foştii fotbalişti Adrian şi George Pitu. Aceştia sunt veri, iar Alexi le e nepot. Şi tatăl tânărului jucător, pe care-l cheamă tot George, a jucat fotbal. În urmă cu câţiva ani, în octombrie 2015, Gică Hagi vorbea frumos, la o conferinţă de presă, de Alexi, care încă nu împlinise 14 ani. Acum a venit vremea debutului la prima echipă a FC Viitorul!
 
Acum trei ani, după un meci din Cupa României dintre FC Viitorul şi FC Botoşani, în care a debutat oficial la echipa constănţeană, la vârsta de 16 ani, Denis Drăguş, Hagi a amintit de un alt puşti de mare perspectivă din Academie. Era Alexi Pitu, un fotbalist de 13 ani de la grupa de juniori C! „Mai avem un decar foarte bun în Academie, Pitu. E din Constanţa. Îl pregătim şi pe el. E bun rău. Va veni şi el din urmă. Alţi antrenori mai au frică în ce priveşte promovarea tinerilor. Eu n-am“, spunea atunci Hagi. După doi ani şi trei luni, Alexi avea să debuteze la prima echipă a FC Viitorul.

„În Academie aşa gândim“ 

„Chiar sunt cel mai mic din cantonament, mă simt foarte bine. E un sentiment plăcut să fiu la echipa mare. Sper să fie la fel de bine în continuare. Nu mă aşteptam să fiu luat în acest cantonament, dar, dacă am jucat bine la juniori, e important să fac şi pasul la echipa mare. În Academie aşa gândim, că, dacă am devenit campioni ai României la juniori, putem realiza această performanţă şi la seniori. A fost foarte frumos să joc contra unei echipe atât de mare precum Galatasaray. M-am gândit să evoluez cât mai bine. Domnul Hagi mi-a spus să fiu încrezător şi că nu contează adversarul. Încerc să am evoluţii pozitive la echipa de club, iar apoi să-mi reprezint ţara cât mai bine, la formaţia reprezentativă“, a spus Alexi Pitu.

În „11“-le de start, zece jucători proveniţi din Academie 

În meciul cu Galatasaray Istanbul (fosta câştigătoare a Cupei UEFA şi a Supercupei Europei), primul amical al FC Viitorul disputat în Antalya, campioana României a avut în echipa de start nu mai puţin de zece jucători proveniţi de la Academia „Gheorghe Hagi“. Cu excepţia lui Cristi Ganea, care de asemenea a cunoscut cea mai importantă ascensiune ca jucător în curtea echipei constănţene, ajungând şi la echipa naţională a României, toţi ceilalţi zece componenţi din formaţia de start au fost crescuţi în centrul de copii şi juniori de la Ovidiu: Arpad Tordai (născut în 1997), Tiberiu Căpuşă (1998), Bogdan Ţîru (1994), Robert Hodorogea (1995), Alexandru Cicâldău (1997), Tudor Băluţă (1999), Ionuţ Vînă (1995), Alexandru Chiţu (1991), Ianis Hagi (1998) şi Cristian Gavra (1993).

Galata, ţinută în şah 

Cu o medie de vârstă de 21 de ani şi şapte luni, primul „11“ trimis pe teren de managerul tehnic Gică Hagi a ţinut în şah o echipă cu mult mai multă experienţă. Scorul după primele 45 de minute a fost egal, 0-0, dar cu multe acţiuni, ocazii periculoase şi momente de dominare ale campioanei României. În repriza secundă, împotriva lui Galatasaray au evoluat alţi zece jucători crescuţi la Academia Hagi: Alexandru Buzbuchi (1993), Virgil Ghiţă (1998), Robert Neciu (1999), Carlo Casap (1998), Andrei Ciobanu (1998), Doru Dumitrescu (1998), Alexandru Pop (2000), Denis Drăguş (1999), Alexandru Măţan (1999) şi Alexi Pitu (2002).

Legătură strânsă 

„Este important pentru mine că am făcut pregătire cu echipa mare încă de când aveam 15 - 16 ani. Acest lucru m-a ajutat, iar acum mă bucur că joc din ce în ce mai mult pentru FC Viitorul în prima ligă. E o legătură strânsă între Academie şi prima echipă, iar cei care vin de acolo sunt foarte bine primiţi, ceea ce îi ajută şi pe ei, dar şi pe noi. Dacă aş fi fost la un alt club din România, nu cred că aş fi avut şansa de a juca atât de tânăr. Aşa va fi şi cu alţi copii din Academie“, a declarat Tudor Băluţă, internaţional de juniori.

Capătă încredere în ei 

Tiberiu Căpuşă a spus că, pentru tinerii din Academie, contează foarte mult să se pregătească cu prima echipa şi să şi joace în Liga 1. „Îi ajută foarte mult acest lucru. Capătă încredere în ei. Eu am jucat pentru echipa mare în Cupa României şi depinde numai de mine, prin evoluţiile de la antrenament, dacă voi fi folosit, în perioada următoare, şi în campionat. Sper să debutez cât mai repede în şi Liga 1“, a arătat Tiberiu Căpuşă.

„A fost ceva unic“ 

Ambii fotbalişti au subliniat utilitatea amicalelor cu Galatasaray şi campioana Albaniei, Skenderbeu (1-1). „Meci foarte bun, tare, cu Galatasaray, un club mare, atât în Turcia, cât şi în Europa. A fost bine pentru noi că am avut o partidă puternică la început. Cred că am făcut un meci destul de bun, ne-am creat multe ocazii, şi sperăm ca în continuare să jucăm din ce în ce mai bine. Pentru mine, la 19 ani, să joc contra unei formaţii atât de mari a fost ceva unic. Am reuşit în multe momente să-i dominăm, ceea ce e pozitiv. Ne dă moral pentru mai departe. Am numai de învăţat dintr-un asemenea meci“, a spus Băluţă. „Am avut parte de o experienţă frumoasă contra lui Galatasaray, echipă cu renume. Nu am avut presiune, era amical, emoţiile au dispărut când am intrat în teren“, a punctat şi Căpuşă.
 
Sursa foto: fcviitorul.ro
 
Citeşte şi:
 
Provine dintr-o familie cunoscută de fotbalişti Alexi Pitu, golazo în Brazilia. Hagi - „E bun rău” (video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii