Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drama mijlocaşului Farului Tatăl lui Cristian Bardu a murit la o zi după ce fotbalistul a împlinit 34 de ani (galerie foto)

ro

19 Sep, 2014 00:00 8176 Marime text
Fotbalistul Cristian Bardu, de la FC Farul, a trecut prin clipe de cumpănă în această vară. Tatăl său, Nicolae, o persoană la care jucătorul ţinea enorm, s-a stins din viaţă, la doar o zi după ce mijlocaşul dreapta şi-a serbat ziua de naştere. Nicolae Bardu a părăsit această lume fulgerător, la 67 de ani, fără ca cineva să se aştepte la aşa ceva.

Sufletul lui Cristian Bardu sângerează încontinuu de pe 22 iunie, când a murit tatăl său. Durerea nemărginită a fotbalistului, a familiei sale şi a tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit pe Nicolae Bardu este cu atât mai mare cu cât nimic nu prevestea decesul bărbatului de 67 de ani. Într-adevăr, omul avea diabet, însă nimic altceva. În plus, moartea sa a survenit la o zi după ce fiul său, Cristian, fusese sărbătorit pentru împlinirea vârstei de 34 de ani!
„În acea zi fatidică, tata s-a simţit cam rău şi a mers la spital, iar eu l-am însoţit. A mers pe picioarele sale. La 15 minute după ce am ajuns acolo, a suferit un infarct. A fost resuscitat trei ore, iar după o oră şi jumătate i-a revenit pulsul, însă numai pentru şase minute. Nu s-a mai putut face nimic. Am trecut prin clipe groaznice, dar Dumnezeu m-a întărit în acele momente crunte. Păcat, mare păcat! Tata a fost un om deosebit, o persoană bună, mereu calmă. M-a ajutat enorm. Tot ce am realizat în viaţă îi datorez lui şi mamei. Ce sunt azi sunt graţie lor“, a spus jucătorul.

Cum şi-a luat adio Nicolae Bardu

Cu trei săptămâni înainte de a muri Nicolae Bardu, s-a petrecut un fapt căruia Cristian nu i-a dat importanţă atunci, dar, apoi, după decesul tatălui, fotbalistul l-a interpretat ca pe un semn al destinului, prin care tatăl îşi lua adio de la fiu şi de la cei dragi. „Am participat împreună la o nuntă. De regulă, tata şi mama nu stăteau mai mult de ora 1.00, după care plecau. Acum însă au stat până la ora 5.00 şi am mers împreună acasă“, spune, cu voce stinsă, fotbalistul. Cristian a postat pe Facebook fotografii de la nuntă cu el alături de părinţi, iar la una a scris: „Ultima poză împreună cu tata. De fapt, el îşi lua adio. Odihneşte-te în pace, tată! Sunt convins că de acolo, de sus, ai să mă veghezi tot timpul. Dumnezeu să te ierte! N-am să te uit niciodată!“

Noul mijlocaş al Farului - „Nicăieri nu-i ca acasă“

Moartea tatălui i-a schimbat lui Cristian şi planurile fotbalistice. În acea perioadă, mersese la Gloria Buzău, însă problemele familiale (mama sa, Elena, rămânând acum singură) l-au determinat să vină la Constanţa, pentru a fi mai aproape de ea (în condiţiile în care sora jucătorului, al doilea copil al familiei Bardu, este şi ea departe, la Bucureşti). Aşa a ajuns în această vară Cristian Bardu la FC Farul. Deşi a avut la bază o tragedie, prezenţa sa sub culorile „alb-albastre“ l-a şi bucurat nespus pe jucător, care este născut la Medgidia, dar şi-a încheiat junioratul la Farul, iar apoi a evoluat un tur de campionat pentru echipa de tineret a „marinarilor“. La formaţia de seniori nu jucase însă niciodată, este în premieră acum. „Nicăieri nu-i ca acasă. Mai bine mai târziu decât niciodată“, spune mijlocaşul dreapta.

Cristian Bardu - „Cred că voi intra în istorie“

În prezent, fotbalistul este accidentat şi nu va juca nici sâmbătă, în Liga a II-a, în deplasare cu FC Voluntari. Din pricina problemelor medicale (la picior), Cristian a ratat şi precedentele două partide, în Cupa României, cu Săgeata Năvodari, şi în campionat, cu ACS Academica Argeş. Fotbalistului îi pare rău că nu poate fi alături de coechipieri, dezamăgirea tuturor fiind cu atât mai mare cu cât Bardu avusese un start bun de campionat.
„Cred că voi intra în istorie cu accidentarea mea. Nu am mai auzit de una similară. În seara dinaintea partidei de Cupă, am exersat penalty-urile. Eram printre ultimii, când, atunci când am bătut, mi s-a rupt un crampon şi am căzut pe gleznă, fiind suspect de fisură şi entorsă la piciorul stâng. Păcat, pentru că am format o echipă valoroasă, dar iată că accidentările sau suspendările ne împiedică să aliniem etapă de etapă formula standard, cu FC Voluntari lipsind în continuare şi Robert Neagoe. Important este să alcătuim la Farul o familie, iar rezultatele vor veni de la sine. Oricum, şi până acum, de la startul campionatului, am avut o evoluţie foarte bună. Nu e o scuză, dar toţi au văzut însă că ne-au nedreptăţit arbitrii la majoritatea meciurilor, altfel aveam mai multe puncte acum. Pe viitor, dacă va fi nevoie, vom juca şi împotriva arbitrilor. Noua echipă a Farului şi-a propus să scoată clubul din conul de umbră în care a intrat în ultimii ani. Obiectivul e realizabil şi credem în el“, a declarat Cristian Bardu.

Antrenamente şi jocuri sub comanda lui Mircea Lucescu

Născut la Medgidia, pe 21 iunie 1980, Cristian a început fotbalul la vârsta de zece ani, la Clubul Sportiv Şcolar din localitate, cu antrenorul Adrian Mateescu. După şase ani petrecuţi la Medgidia, puştiul, care, încă de la începuturi, a jucat extremă (dreapta sau stânga), a ajuns la FC Farul, pentru ultimii trei ani de juniorat, lucrând la grupă cu Constantin Tâlvescu. La 19 ani, Cristian nu a făcut pasul la echipa mare a Farului, ci a ajuns în curtea Rapidului, a cărei primă echipă era antrenată pe atunci de celebrul Mircea Lucescu. Bardu făcea însă doar antrenament sub comanda lui Il Luce (care l-a luat şi în câteva turnee amicale), de jucat juca la tineret, cu Ionuţ Chirilă antrenor. În Giuleşti a stat doi ani, iar în octombrie 2001, s-a întors la Farul, unde a evoluat tot la tineret (antrenor era Cristian Cămui), timp de jumătate de an.

La Farul, Bardu a luat tricoul cu numărul 11

A urmat CSM Medgidia, la Divizia C, cu care a promovat şi a stat doi ani la Divizia B, după care Cristian a fost o perioadă mai îndelungată (opt ani) la Callatis Mangalia: două sezoane în eşalonul secund, cinci la Divizia C şi unul iar la Divizia B. În perioada Callatis, s-a strecurat însă şi jumătate de sezon la CS Năvodari. În ultimele campionate, Bardu a evoluat la echipe precum CS Otopeni, CSU Craiova şi FC Olt. La Farul, a preluat tricoul cu numărul 11, cel cu care a început fotbalul. A evoluat mulţi ani şi cu 7 pe spate, dar 11 (număr pe care l-a avut şi la Craiova) îi e mai aproape de suflet. La FC Olt a purtat 33 (vârsta sa din acel moment), însă doar pentru că nu era disponibil 11.

Fiica sa, Eva Maria Bardu, face balet la Şcoala Joy 2 Dance

În fotbal, Cristian Bardu este prieten la cataramă cu fundaşul Laurenţiu Florea, actualmente la Callatis 2012 Mangalia, dar fost la FC Farul sau la Cimentul Medgidia. Cei doi sunt prieteni din copilărie (şi Florea e tot din Medgidia) şi au fost colegi şi la şcoală, şi la fotbal. „Laurenţiu este cel care m-a dus la fotbal“, dezvăluie Cristian care, peste ani, avea să-i devină bunului său prieten naş de cununie. Cristian este căsătorit cu Geanina, iar cei doi au o scumpete de fetiţă, Eva Maria, în vârstă de cinci ani, care este la grădiniţă (în grupa mare), dar face şi balet, la Şcoala Joy 2 Dance.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii